Νέο σήμα πιστοποίησης AFQ του δείκτη αντιοξειδωτικής δράσης των διατροφικών προϊόντων - iefimerida.gr

Νέο σήμα πιστοποίησης AFQ του δείκτη αντιοξειδωτικής δράσης των διατροφικών προϊόντων

Γυναίκα που τρώει
Η αρχή μιας διαφορετικής διατροφικής πραγματικότητας!
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με στόχο την Υγεία και την Ευεξία των καταναλωτών.

Με μια εξόχως καινοτόμα και άκρως επαναστατική προσέγγιση, σε διεθνές μάλιστα επίπεδο, επιχειρείται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της διατροφικής πραγματικότητας η ταξινόμηση των αγροδιατροφικών προϊόντων εν γένει, ανάλογα με το επίπεδο των αντιοξειδωτικών ουσιών και της βιοδραστικότητας που αυτά επιδεικνύουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εκλαϊκευμένα, θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε ως ένα σχήμα κατάταξης της «αντιοξειδωτικής δράσης» των τροφών, προσδιορισμού ενός δείκτη Βιοδραστικότητας των προϊόντων που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, όπως κρέατα και γαλακτοκομικά, πρωτογενή αγροτικά προϊόντα γης, προϊόντα δευτερογενούς μεταποίησης κ.λπ.

Ως γνωστόν, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο διατροφικό προϊόν μειώνουν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται ως υποπροϊόντα στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση των τροφών με υψηλό δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης», εξ ορισμού, ασκεί προστατευτική δράση έναντι ποικίλων παθολογικών καταστάσεων.

Το σημαντικό πρόβλημα αγοράς, όμως, είναι η εγγενής αδυναμία των καταναλωτών να γνωρίζουν με αντικειμενικό τρόπο -και όχι βάσει των προωθητικών σχημάτων διαφήμισης- ποιες τροφές έχουν τον υψηλότερο δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας» ή ένα αποδεκτό επίπεδο «αντιοξειδωτικής δράσης», που να καθιστά σε κάθε περίπτωση το τρόφιμο ελκυστικό προς κατανάλωση, αλλά κυρίως προληπτικά ασφαλές.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, σε διεθνές επίπεδο επιχειρείται με συστηματικό, καινοτόμο και δομημένο τρόπο από τον καθηγητή Δημήτρη Κουρέτα και το Εργαστήριο Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας η ταξινόμηση των τροφίμων σύμφωνα με τον δείκτη «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας», με την κωδική ονομασία «AFQ».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας
Ο κ. Δημήτρης Κουρέτας

Το αντιοξειδωτικό προφίλ του προϊόντος επηρεάζει όχι μόνο τη διάρκεια ζωής του αλλά και τη σταθερότητα της γεύσης, καθώς και την προστασία των πρώτων υλών από οξειδώσεις, οι οποίες δυνητικά θα μείωναν την ποιότητα και τα οφέλη του. Συνεπώς, τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στο προϊόν αποτελούν αφενός τους σημαντικότερους ενδογενείς «φύλακες» της γεύσης του, αλλά και τους «εγγυητές» της ευεργετικής του δράσης στην ανθρώπινη υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, τα υπό ταξινόμηση στην κλίμακα AFQ προϊόντα, υποβάλλονται σε αυστηρά και λεπτομερή εργαστηριακά πρωτόκολλα ελέγχου, με στόχο την εκτίμηση της ικανότητας της σύστασής τους να εξουδετερώνουν ένα πλήθος συνθετικών και φυσικών ελεύθερων ριζών, όπως με έμφαση επισημαίνει η διευθύντρια Εργαστηριακών Αναλύσεων της Foodoxys, Ζωή Σκαπέρδα, Βιοχημικός /MSc Toxicology.

Παράλληλα, ελέγχεται η ικανότητα πρόληψης βλαβών στο DNA, επαγόμενων από τη δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε μεταλλάξεις, και επίσης εκτιμάται η ικανότητα το υπό εξέταση διατροφικό προϊόν να προστατεύει σημαντικά ενδογενή «βιομόρια» από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και συσχετίζονται σε μελέτες με πλήθος παθολογικών ασθενειών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συνεπώς, όπως δηλώνει και ο διευθύνων σύμβουλος της FoodOxys, Φώτης Τέκος, Βιοχημικός/MSc Toxicology, το νέο σήμα AFQ εισάγει έναν πρωτοποριακό, σε διεθνές επίπεδο, τρόπο αξιολόγησης των αγροδιατροφικών προϊόντων που πρακτικά αναδεικνύει την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης του υπό αξιολόγηση διατροφικού προϊόντος στη μεταβολική υγεία των ανθρώπινων κυττάρων.

Σε επίπεδο στρατηγικής των αγορών, ο κ. Περικλής Βαρδάκας, Βιοχημικός/ MSc Toxicology, διευθυντής Στρατηγικής της Foodoxys, επισημαίνει ότι οι αγρότες και η βιομηχανία μεταποίησης των αγροδιατροφικών προϊόντων, εν γένει, καλούνται σήμερα να προσαρμόσουν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις τους σε σύγχρονες επιχειρήσεις που παράγουν προϊόντα ποιοτικά και ασφαλή με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος. Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης, η απελευθέρωση των αγορών και οι νέες διεθνείς συμφωνίες για την παραγωγή και διάθεση αγροτικών προϊόντων επιβάλλουν νέα δεδομένα στον αγροδιατροφικό τομέα.

Ειδικότερα μάλιστα, οι πιέσεις για διαρκώς αυξανόμενη ποιότητα σε χαμηλότερες τιμές από τα Super Market, η νομική ευθύνη του παραγωγού, η αστικοποίηση του πληθυσμού και η απομάκρυνσή του από τους παραδοσιακούς τρόπους και τόπους παραγωγής, οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες, η διαρκής ανάγκη επιδίωξης της ευεξίας των καταναλωτών, οι έντονες πιέσεις από τη Βιομηχανία Μεταποίησης & Τυποποίησης, η διαρκής τάση για διαφοροποίηση της διατροφικής αξίας των προϊόντων, αλλά και η υποστήριξη των παραπάνω προτεραιοτήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση έθεσε γρήγορα σε εφαρμογή συγκεκριμένα συστήματα διαχείρισης των παραπάνω πολιτικών.

Έτσι, τα προϊόντα θα πρέπει να είναι ευκρινώς πιστοποιημένα, ώστε να διασφαλίζεται ότι ακολουθούνται αφενός ορθές γεωργικές πρακτικές σε θέματα καλλιέργειας, φυτοπροστασίας, συγκομιδής και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, και αφετέρου ορθές διαδικασίες παραγωγής και διανομής στον δευτερογενή τομέα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η «Spin Off» εταιρεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με την επωνυμία Foodoxys, κατανοώντας τη μεγάλη ανάγκη για διαφοροποίηση της ελληνικής αγροδιατροφικής παραγωγής, δημιούργησε το νέο διεθνές σήμα ποιότητας, το πρώτο σήμα που έχει δημιουργηθεί σε διεθνές επίπεδο με αφετηρία την Ελλάδα αναφορικά με τα αγροδιατροφικά προϊόντα εν γένει, το λεγόμενο AFQ: Activity Foodoxys Quality.

Η ανάγκη αντικειμενικοποίησης των ελέγχων στους παραγωγούς και διανομείς των προϊόντων που θα ενταχθούν στο σχήμα πιστοποίησης AFQ, οδήγησε στην συνεργασία της FOODOXYS με τον ανεξάρτητο οργανισμό πιστοποίησης Swiss Approval International, ο οποίος αποτελεί διεθνώς αναγνωρισμένο φορέα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης, με παρουσία σε 19 χώρες σε 3 ηπείρους.

Στο πλαίσιο των διεθνών δραστηριοτήτων πιστοποίησης των τροφίμων, η Swiss Approval International ενέταξε πλέον και το διεθνές σήμα πιστοποίησης AFQ, ιδιοκτησία της «Spin Off» εταιρείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Foodoxys, στις εξειδικευμένες υπηρεσίες της.

FOODOXYS TEAM
FOODOXYS TEAM
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επιχειρησιακή διευθύντρια της FOODOXYS Μαρία Νεχαλιώτη, Βιοχημικός Βιοτεχνολόγος/MSc Toxicology και ο σύμβουλος Ποιότητας και Εκπαίδευσης, Διπλ. Μηχ. Μηχανικός Μιχάλης Λολίδης, σε συνεργασία με την κ. Βασιλεία Αναγνώστου, MSc Clinical Nutrition, Project Manager του Φορέα Επιθεώρησης και Πιστοποίησης SWISS APPROVAL International, έχουν ήδη εργαστεί από κοινού στη διαλειτουργικότητα των διαδικασιών πιστοποίησης μεταξύ των δύο οργανισμών, και έχουν ήδη ολοκληρώσει τον σχεδιασμό του Νέου «Πιστοποιητικού» που θα εκδίδει ο Οργανισμός Πιστοποίησης για κάθε συγκεκριμένο προϊόν, βάσει των εργαστηριακών αποτελεσμάτων που θα το συνοδεύουν.

Οι προκλήσεις ενός νέου συστήματος αξιολόγησης και ταξινόμησης των τροφών, αποκλειστικά με βάση τις θετικές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό, είναι πλέον παγκόσμια αναγκαιότητα που αναπόφευκτα θα οδηγήσει τα επόμενα χρόνια, σε σημαντικές και καινοτόμες ανακατατάξεις, στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.

Το AFQ είναι το αποτέλεσμα μιας διαρκούς ερευνητικής προσπάθειας των τελευταίων δεκαετιών, με την εμπλοκή σημαντικών ανθρώπων, θεματικών επιστημόνων κυρίως, αλλά και συμβούλων, ειδικών στρατηγικής και ανάλυσης αγοράς, και άλλων συντελεστών, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Δημήτρη Κουρέτα.

Ο κ. Δημήτης Κουρέτας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εμπνευστής του σήματος πιστοποίησης AFQ και πρωτοπόρος των σύγχρονων μορφών διατροφής με ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία για την Υγεία και Ευεξία των καταναλωτών, υπογραμμίζει ότι η υιοθέτηση του σήματος πιστοποίησης AFQ, αποτελεί «ιστορική στιγμή» για το παγκόσμιο διατροφικό σύστημα, και την διατροφική αλυσίδα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Κουρέτας στο εργαστήριο
Ο κ. Κουρέτας στο εργαστήριο

Θεωρείται απολύτως βέβαιο, διότι ιστορικά αναγκαίο, ότι το παγκόσμιο καταναλωτικό κίνημα, θα υιοθετήσει στο άμεσο μέλλον μεθοδολογίες αξιολόγησης των αγροδιατροφικών προϊόντων βάσει δεικτών «αντιοξειδωτικής δράσης» και «βιοδραστικότητας», καθιερώνοντας ένα απολύτως ΝΕΟ σύστημα αξιολόγησης των τροφίμων, και συνεπώς αποδοχής τους και διείσδυσής τους στις παγκόσμιες αγορές.

Στη νέα αυτή πραγματικότητα, θα περάσουμε από την καθιερωμένη και ευρέως γνωστή σήμερα «αξιολόγηση των συστημάτων» παραγωγής και διανομής, στην «αξιολόγηση των διατροφικών προϊόντων» αυτών καθαυτών, αλλάζοντας την έως σήμερα γνωστή δομή της αγοράς των τροφίμων.

Το παιχνίδι της αποδοχής και διανομής των τροφίμων στις παγκόσμιες αγορές έχει ήδη αλλάξει, και μια επαναστατική προσέγγιση, στην γνωστή έως τώρα καταναλωτική τάξη των πραγμάτων, είναι πλέον προ των πυλών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κουρέτας:

• Έχει δημοσιεύσει πάνω από 200 άρθρα σε διεθνή έγκυρα επιστημονικά περιοδικά

• Έχει διατελέσει εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘Foodforlife’ τις περιόδους 2007-2013 και 2014-2020

• Είναι Associate Editor σε πλήθος επιστημονικών περιοδικών όπως στο Food and Chemical Toxicology, Antioxidants, Toxicology Reports κ.α.

• Η δουλειά του στην καινοτομία τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και Διεθνώς

• Από το 2018 είναι μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Commission για χημικές και διατροφικές κρίσεις (risk assessment of chemical threats)

• Από τον Ιανουάριο 2019 είναι μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ