Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων με τη συμμετοχή φοιτητών, μαθητών και εκπαιδευτικών θα πραγματοποιηθείσήμερα στις 12:00 σήμερα στα Προπύλαια.
Συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν επίσης στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα), την Πάτρα (πλατεία Γεωργίου), και σε άλλες πόλεις της χώρας.
ΟΛΜΕ και ΔΟΕ έχουν κηρύξει νέες στάσεις εργασίας από τις 11:00 π.μ. για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αναφέρει σε ανακοίνωση ότι «στηρίζει το δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων και καλεί όλους και όλες να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση των φοιτητών/-τριών την Πέμπτη 01/02 στις 12:00 στα Προπύλαια (και σε όλες τις κινητοποιήσεις ανά τη χώρα)».
Ψηφιακά οι εξετάσεις στα Πανεπιστήμια
Ομόφωνα «ναι» στις εξετάσεις με ψηφιακά μέσα αποφασίστηκε εν τω μεταξύ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στο Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Πανεπιστήμια Πειραιά και Δυτικής Αττικής.
Και η Σύνοδος των Πρυτάνεων, μετά από τηλεδιάσκεψη με το υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε ομόφωνα να διεξαχθούν ψηφιακά οι εξετάσεις σε όλα τα υπό κατάληψη Πανεπιστήμια, με στόχο να μη χαθεί η εξεταστική εξαμήνου.
Σε ανακοίνωσή της, η έκτακτη Σύνοδος των Πρυτάνεων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προτεραιότητα για τη Σύνοδο των Πρυτάνεων αποτελεί η ομαλή ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών διαδικασιών με την αξιοποίηση και των εξ αποστάσεως μεθόδων, εφόσον αυτές απαιτηθούν. Για τον σκοπό αυτό τα ΑΕΙ με αποφάσεις των Συγκλήτων τους θα καθορίσουν τα διαθέσιμα τεχνικά μέσα και το βέλτιστο χρονικό πλαίσιο».
«Είμαστε έτοιμοι και για την ολοκλήρωση των μαθημάτων και για τη διεξαγωγή των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, άλλωστε υπάρχει η εμπειρία από την περίοδο της πανδημίας» υποστήριξε ο υπουργός Παιδείας στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφερόμενος στην απόφαση της Συνόδου των πρυτάνεων, στην οποία έγινε δεκτή η ερμηνευτική του εγκύκλιος για να αντιμετωπιστεί το υφιστάμενο αδιέξοδο με τη χρήση της τεχνολογίας.
«Στα 2/3 των τμημάτων των σχολών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά. Πρόβλημα υπάρχει με το υπόλοιπο 1/3 των τμημάτων κι εκεί θα εφαρμοστεί η ψηφιακή διδασκαλία και εξέταση. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο» προσέθεσε ο υπουργός, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με τις καταλήψεις».
Ο υπουργός κάλεσε τους πρυτάνεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την ομαλή λειτουργία των σχολών των οποίων προΐστανται και ανέφερε πως η αστυνομία έχει ήδη παρέμβει όπου χρειάστηκε, καθώς «υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο νόμου και θα γίνει ό,τι ο νόμος ορίζει».
«Οι πρυτάνεις δεν χρειάζεται να ανησυχούν, τους στηρίζουμε στη λειτουργία τους και στηρίζουμε και το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, αλλά έχουν από τη θέση τους υποχρεώσεις και πρέπει να τις αναλάβουν» διευκρίνισε ο κ. Πιερρακάκης.
Σημειώνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων στη χώρα μας, ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και άρθρα για το δημόσιου πανεπιστημίου.