Tραγικό θάνατο βρήκε ο κορυφαίος Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης στα Ιμαλάια.
Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, «δυστυχώς συνέβη ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μία ορειβατική αποστολή. Ο Αντώνης έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από την κορυφή. Σε υψόμετρο 7.400 μ., πολύ κοντά στο Camp 3, στις 4:00 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ, ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου».
Το βουνό Νταουλαγκίρι, που ανήκει στην οροσειρά των Ιμαλαΐων, είναι η 8η υψηλότερη κορυφή του κόσμου.
Την είδηση επιβεβαιώνει και η ιστοσελίδα thehimalayantimes.com, τονίζοντας ότι «το όρος Dhaulagiri κατέγραψε το πρώτο θύμα της αναρριχητικής σεζόν, καθώς ένας διάσημος ορειβάτης από την Ελλάδα άφησε την τελευταία του πνοή, καθώς κατέβαινε από το σημείο κορυφής νωρίς σήμερα το πρωί».
Ο Έλληνας αλπινιστής μαζί με τον οδηγό του Dawa Sherpa ανέβηκαν στο βουνό των 8.167 μέτρων τη Δευτέρα. Ως μέρος μιας αποστολής που διαχειρίζεται η Seven Summit Treks, ο Έλληνας αλπινιστής είχε ήδη ανέβει στο Έβερεστ, στο όρος Lhotse και στο όρος Annapurna μεταξύ άλλων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο οδηγός του περιμένει μια ομάδα διάσωσης κοντά στο Camp 3, ενώ αναμένεται να γίνει η περισυλλογή και της σορού του Αντώνη Συκάρη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η οικογένειά του έχει ενημερωθεί για τo τραγικό συμβάν.
Η τελευταία ανάρτηση του Αντώνη Συκάρη
Λίγες ώρες πριν αφήσει την τελευταία του πνοή, ο Αντώνης Συκάρης είχε φθάσει στην κορυφή του Dhaulagiri στα 8.167 μέτρα.
Ακριβώς 21 ώρες πριν είχε κάνει αναρτήσεις στα social media, γράφοντας ότι στις 12:50 ώρα Νεπάλ έφθασε στην κορυφή, αφιερώνοντάς την σε φίλους, την οικογένειά του και ειδικά την εγγονή του. Είναι τραγικό ότι λίγες ώρες μετά την τρομερή καταπόνηση άφησε την τελευταία του πνοή.
Η τελευταία ανάρτηση του Αντώνη Συκάρη:
«Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50 -ώρα Νεπάλ, βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.
Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή:
Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.
Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.
Και στον Ερμή - Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.
Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.
Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!!
Ο "πα" είναι στην κορυφή!!!
Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή!
Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!!
Σας αγαπώ όλους!!!».
Mια μέρα πριν, στις 10 Απριλίου, εξηγούσε ότι την επομένη, δηλαδή χθες, θα έκανε την τελική προσπάθεια για να κατακτήσει την κορυφή.
«Αποστολή Dhaulagiri - Τελική προσπάθεια
Ο Αντώνης Συκάρης έχοντας συμβουλευτεί το μετεωρολόγο και φίλο του Κώστα Γαβριήλ, ο οποίος του επιβεβαίωσε πως οι πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την κορυφή θα είναι στις 11 Απριλίου, αποφασίζει μαζί με τον σχοινοσύντροφο του Dawa να ξεκινήσουν για την τελική τους προσπάθεια. Στις 9/4 άφησαν πίσω τους το basecamp και μετά από 12 ώρες πορείας έφτασαν στο camp 2 - 6.350m, όπου διανυκτέρευσαν και ξεκουράστηκαν. Σήμερα, 10/4 νωρίς το πρωί ξεκινώντας από το camp 2 και μετά από περίπου 11 ώρες πορείας έφτασαν και παραμένουν μεχρι αυτή τη στιγμή στο camp 3 - 7.329m. Ο στόχος τους είναι αργά το βράδυ να ξεκινήσουν για το final push έως την κορφή του Dhaulagiri 8.167m έχοντας μπροστά τους περίπου 8 ώρες πορείας μέχρι την κορυφή και ακόμα 10 ώρες για την επιστροφή τους στο camp 3. Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή τη στιγμή και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια του Αντώνη με τον Dawa η μόνη ανθρώπινη παρουσία σε ολόκληρο το Dhaulagiri είναι η ομάδα του Mingma που έχει ήδη επιστρέψει στο basecamp».
Ορειβατικά sites είχαν καταγράψει ώρες πριν την ανάβασή του στην κορυφή
Νωρίτερα, ορειβατικά sites είχαν καταγράψει την ανάβαση στην κορυφή του Αντώνη Συκάρη.
Είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση του Seven Summit Treks Pvt. Ltd.:
Αντώνης Συκάρης: Η τελευταία συνέντευξη στο iefimerida στις 26 Μαρτίου
Σημειώνεται ότι ο Αντώνης Συκάρης είχε μιλήσει στο iefimerida.gr στις 26 Μαρτίου λίγο πριν αναχωρήσει για την Kathmandu, την πρωτεύουσα του Nepal. Ο ίδιος δήλωνε πιο δυνατός από ποτέ και πιο ώριμος από ποτέ μετά τους κινδύνους που αντιμετώπισε στις τελευταίες του αποστολές. «Πρόκειται για την έκτη κατά σειρά ελληνική αποστολή στο «βουνό των Ελλήνων», στο Dhaulagiri, όπως το αποκαλούμε οι Έλληνες ορειβάτες, αφού έχουν γίνει συνολικά μέχρι σήμερα πέντε ελληνικές προσπάθειες χωρίς επιτυχία. Προσωπικά είναι η 4η ορειβατική μου προσπάθεια στην 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Νιώθω έτοιμος να πετύχω τον στόχο μου», δήλωνε φανερά ενθουσιασμένος αλλά και συνειδητοποιημένος για τους κινδύνους που παραμονεύουν σε κάθε προσπάθεια.
Αντώνης Συκάρης: 32 χρόνια ορειβατικής πορείας
Ο Αντώνης Συκάρης μετρούσε 32 χρόνια ορειβατικής πορείας. Μέχρι την αποστολή του στο Dhaulagiri είχε ανέβει με επιτυχία σε 170 κορυφές στο εξωτερικό και είχε πραγματοποιήσει 66 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ήταν επίσης ο μοναδικός Έλληνας που έχει ανέβει σε πέντε από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ., ενώ έχει σκαρφαλώσει σε 63 κορυφές πάνω από τα 4.000 μ. στις Άλπεις, μεταξύ αυτών: Everest 8.848m, Kanchenjunga 8.586m, Loche 8.516m, Manaslu 8.163m και στην Annapurna 8.091m.