Τουρίστες και ντόπιοι στο Μάλεμε της Κρήτης ήρθαν αντιμέτωποι με ένα θλιβερό θέαμα το πρωί της Κρήτης, στους δρόμους πάνω από την παραλία της περιοχής. Ο δρόμος είχε γεμίσει με νεκρά χελωνάκια, τα περισσότερα από τα οποία βρήκαν τραγικό θάνατο από τις ρόδες των διερχόμενων οχημάτων.
Τα χελωνάκια, για άγνωστο λόγο, μόλις έσκασαν από τα αυγά τους, αντί να κατευθυνθούν προς τη θάλασσα πήραν την αντίθετη πορεία και έτσι βρέθηκαν στο δρόμο.
Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά πατήθηκαν από αυτοκίνητα, κάποια άλλα πέσανε στα χωράφια που είναι στην αντίθετη κατεύθυνση, ενώ περίπου 20-30 στάθηκαν πιο τυχερά, αφού διασώθηκαν χάρις στο ενδιαφέρον και την φροντίδα κάποιων περίοικων.
Οι πολύτιμες παραλίες τις Κρήτης για τις θαλάσσιες χελώνες
Από τα τα τρία είδη θαλάσσιας χελώνας μόνο η Καρέτα ωοτοκεί στην Ελλάδα. Οι σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας είναι η Ζάκυνθος, η Πελοπόννησος και η Κρήτη. Στην Κρήτη η Καρέτα ωοτοκεί στο Ρέθυμνο, στη Μεσσαρά και στους κόλπους των Χανίων, όπως το Μάλεμε.
Η χελώνα καρέτα καρέτα ωοτοκεί κάθε 2 με 4 χρόνια, κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου η χελώνα αφήνει το νερό και πηγαίνει στην παραλία για να βρει κατάλληλο σημείο για να κάνει τις φωλιές τις. Μόλις το βρει ξεκινάει να σκάβει μια τρύπα στην άμμο (τον αυγοθάλαμο) οπού και θα εναποθέσει τα αυγά της.
Συνήθως οι χελώνες φτιάχνουν από 2 έως 4 φωλιές και γενούν συνολικά από 80 έως 120 αυγά. Τα αυγά εκκολάπτονται έπειτα από 7 έως 10 εβδομάδες οπού και ξεκινάει η αναρρίχηση των νεοσσών οπού μπορεί να διαρκέσει έως 4 μέρες. Μόλις φτάσουν στην επιφάνεια περιμένουν ως το βράδυ να δροσίσει η άμμος και τότε τρέχουν προς το νερό ακολουθώντας το φώς των αστεριών που τα οδηγεί στη θάλασσα.