Στη σημασία του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και κατά πόσο αυτός συνέβαλε να αποφύγουμε χιλιάδες θανάτους αναφέρθηκε ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, με τα εμβόλια αποφύγαμε τουλάχιστον 39.000 θανάτους, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι δεν αποκλείεται να εμφανιστούν νέες στο μέλλον.
Κατά την τοποθέτησή του, ο Σωτήρης Τσιόδρας υπογράμμισε ότι μετά από δύο χρόνια πανδημίας και τον καταιγισμό της γνώσης για τη λοίμωξη Covid-19 στην επιστημονική κοινότητα, στο μέλλον ο έλεγχος και η διαχείρισή της θα είναι πιο εύκολη. Πρόσθεσε δε ότι η υβριδική ανοσία που έχει επιτευχθεί στη χώρα μας και την Ευρώπη, δηλαδή ο εμβολιασμός και η φυσική νόσηση, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό, θα βοηθήσουν στην έλεγχο και τη μείωση της επιδημίας μετά το φθινόπωρο.
«Στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει μολυνθεί περίπου το 80%, με αποτέλεσμα η υβριδική ανοσία να μας βοηθά για ένα καλύτερο καλοκαίρι», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.
Τσιόδρας για ενδεχόμενο νέων μεταλλάξεων του κορωνοϊού
«Το μέλλον δεν μπορεί να προβλεφθεί. Θα κριθεί όμως από τα εμβόλια και τη δυνατότητα διαφυγής του ιού από αυτά. Η κατανομή των εμβολίων δεν έγινε με ομοιογενή τρόπο, γεγονός που επιτρέπει την ανάδυση νέων μεταλλάξεων. Προφανώς δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων», προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας, ο οποίος είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση της πανδημίας στη χώρα μας.
Τέλος, αναφορικά με τη χρήση της μάσκας ανέφερε ότι θα αποτελεί μια ελεύθερη και συνειδητή επιλογή πότε και πού θα χρησιμοποιείται.