Νέα NAVTEX για τις έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο -Επεκτείνεται το επιχειρησιακό πεδίο με το «ΟΚ» της Μάλτας - iefimerida.gr

Νέα NAVTEX για τις έρευνες σε Κρήτη και Πελοπόννησο -Επεκτείνεται το επιχειρησιακό πεδίο με το «ΟΚ» της Μάλτας

Νέα Navtex για τις έρευνες σε Κρήτη-Πελοπόννησο
Νέα Navtex για τις έρευνες σε Κρήτη-Πελοπόννησο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Σε συμφωνία με τη Μάλτα ήρθε η Ελλάδα και έτσι με νέα NAVTEX η περιοχή ερευνών στα θαλάσσια οικόπεδα νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου επεκτείνεται.

Σύμφωνα με τη νέα NAVTEX, δεσμεύεται μεγαλύτερη θαλάσσια έκταση στην περιοχή όπου το πλοίο «Sanco Swift» θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες. Με αυτόν τον τρόπο το επιχειρησιακό πεδίο διευρύνεται από 27.000 σε 31.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην ουσία, η Μάλτα αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνες στην περιοχή, δίνοντας το σχετικό «ΟΚ».

Η πρώτη NAVTEX είχε ήδη... ταράξει τα νερά σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Υπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο σταθμός Ηρακλείου του Πολεμικού Ναυτικού είχε εκδώσει την πρώτη σχετική NAVTEX. Σε αυτήν προβλεπόταν ότι από σήμερα 8 Νοεμβρίου και μέχρι νεωτέρας δεσμεύονται περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος, στο Δυτικό Πέλαγος και δυτικά και ανατολικά της Κρήτης, προκειμένου το πλοίο «Sanco Swift» να πραγματοποιήσει ανάπτυξη εξοπλισμού και σεισμικές έρευνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την ίδια NAVTEX προτρέπονται τα παραπλέοντα πλοία να τηρούν απόσταση ασφαλείας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Κ. Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει τις σεισμικές έρευνες

Όπως προαναφέρθηκε, η εν λόγω αποκάλυψη έγινε διά στόματος του πρωθυπουργού στη συνέντευξη που έδωσε στον ΑΝΤ1 και προβλήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (7/11).

«Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την Exxon Mobil.

»Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές-, ασχέτως της προσήλωσης την οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, πρέπει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σε ποιες περιοχές ξεκινούν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες

Θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων καλύπτουν τα δύο «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, στα οποία, όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινούν τις επόμενες ημέρες σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση ύπαρξης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και στις δύο περιοχές η πλειονότητα των δικαιωμάτων έρευνας ανήκει στην Exxon Mobil, η οποία, μετά την αποχώρηση της γαλλικής Τotal Energies, ελέγχει το 70% των δικαιωμάτων, ενώ το υπόλοιπο 30% ανήκει στην Hellenic Energy (ΕΛΠΕ).

Οι συμβάσεις μίσθωσης των δύο περιοχών είχαν κυρωθεί από τη Βουλή το 2019.

Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ), η κοινοπραξία Exxon Mobil - ΕΛΠΕ έχει υποβάλει ποσοτικά και ποιοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα σεισμικών ερευνών με στόχο την ολοκλήρωση των ερευνών σε δύο αντί για τρία χρόνια, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα στα τέλη του 2023.

Οι σεισμικές έρευνες παρέχουν στις εταιρείες την πληροφορία που είναι απαραίτητη για να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε ερευνητική γεώτρηση, η οποία σε περιοχές όπως αυτές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι υψηλού κόστους, λόγω του μεγάλου βάθους της θάλασσας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ, «πρόκειται για την πιο υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και ταυτόχρονα για τη λιγότερο ώριμη, όπου είναι επιτακτική η άμεση πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων».

Σημειώνεται, επίσης, ότι την προηγούμενη εβδομάδα εκδικάστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση για ακύρωση της υπουργικής απόφασης περιβαλλοντικής έγκρισης του προγράμματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις δύο θαλάσσιες περιοχές («Νοτιοδυτικά Κρήτης» και «Δυτικά Κρήτης»).

Την προσφυγή είχαν καταθέσει το Μάιο του 2019 οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace και το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ