Ως ύποπτοι φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων κρίθηκαν προφυλακιστέοι οι 105 κατηγορούμενοι για τα αιματηρά επεισόδια στη Νέα Φιλαδέλφεια τη νύχτα της 7ης Αυγούστου, που είχαν ως συνέπεια τον θανάσιμο τραυματισμό του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ, Μιχάλη Κατσουρή.
Παράλληλα, καθοριστικό ρόλο για την έκδοση των ενταλμάτων προσωρινής κράτησης έπαιξε και η βαρύτητα των αδικημάτων, τα οποία οι δικαστικές αρχές αποδίδουν στους κατηγορούμενους.
Οι τρεις ανακριτές και οι δύο εισαγγελείς που υπέγραψαν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης των χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και των υπολοίπων κατηγορουμένων έκριναν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι, βάσει του κατηγορητηρίου, οι συλληφθέντες επέδειξαν «πλήρη απαξία στα έννομα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, αντικοινωνικότητα και σταθερή ροπή προς τη διάπραξη νέων αδικημάτων».
Χαρακτηριστικά, στο σκεπτικό τους, οι δικαστικοί λειτουργοί για έναν εκ των Κροατών κατηγορουμένων αναφέρουν:
«Από όλο το ανακριτικό υλικό, το οποίο έχει μέχρι τώρα συλλεγεί από την προανάκριση και από την κυρία ανάκριση που διενεργείται, δηλαδή από τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα, σε συνδυασμό με την απολογία του κατηγορουμένου, προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του για τα προαναφερθέντα αδικήματα, που του αποδίδονται με το κατηγορητήριο, εκ των οποίων η εγκληματική οργάνωση, η έκρηξη και κατοχή εκρηκτικών υλών τιμωρούνται με κάθειρξη.
Επίσης, με βάση το ανακριτικό υλικό, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες κατηγορούνται και δη τον από κοινού σχεδιασμό, τον οργανωμένο και βίαιο τρόπο δράσης, στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, την είσοδο στην Ελλάδα με μοναδικό σκοπό την τέλεση αδικημάτων με αφορμή αθλητική εκδήλωση, ενώ είχε απαγορευτεί η οργανωμένη μετακίνηση οπαδών από την αρμόδια ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική αρχή (ΟΥΕΦΑ), τις απρόκλητες επιθέσεις σε βάρος ανυποψίαστων πολιτών, την κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών και εν συνεχεία πρόκληση εκρήξεων με εκρηκτικούς μηχανισμούς και φθορών ξένης περιουσίας σε κατοικημένη περιοχή, επιδεικνύοντας πλήρη απαξία στα έννομα αγαθά της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας, κρίνεται ότι, εάν αφεθεί ελεύθερος, είναι πολύ πιθανό να τελέσει κι άλλα εγκλήματα, λαμβανομένου πλέον υπόψη ότι ο κατηγορούμενος είναι αλλοδαπός υπήκοος και μόνιμος κάτοικος Κροατίας και στερείται οποιασδήποτε γνωστής διαμονής στη χώρα, ήτοι στοιχεία από την συνδρομή του οποίου προκύπτει σκοπός φυγής του».
Εγκληματική οργάνωση
Οι ανακριτικές αρχές, έχοντας λάβει υπ' όψιν τα στοιχεία της δικογραφίας, κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στην κατηγορία της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, την οποία οι 105 συλληφθέντες και άλλα άγνωστα άτομα φέρονται να συγκρότησαν «στην Αττική, σε μη επακριβώς προσδιορισμένο χρόνο, πάντως τουλάχιστον από τις αρχές Αυγούστου 2023 έως τις 8 Αυγούστου 2023 από κοινού, επιχειρησιακά δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα, αποτελούμενη από περισσότερα από τρία άτομα (εγκληματική οργάνωση) και εντάχθηκαν σε αυτήν ως μέλη της, επιδιώκοντας την τέλεση κακουργημάτων και πλημμελημάτων».
Οι δικαστικοί λειτουργοί επισημαίνουν ότι στο πλαίσιο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης υπήρχαν «διακριτοί και κατανεμημένοι ρόλοι», ενώ υπογραμμίζουν ότι οι κατηγορούμενοι, βάσει οργανωμένου σχεδίου, «επιδιώκουν, με σαφή αθλητική αναφορά και οπαδικό κίνητρο, την συστηματική διάπραξη των αδικημάτων σε βάρος οπαδών διαφορετικών σωματείων, καθώς και φθορών σε οχήματα και εγκαταστάσεις».
Επιπλέον, στο σκεπτικό των δικαστικών λειτουργών αναλύεται και η συνήθης μεθοδολογία την οποία ακολούθησε η ομάδα των χούλιγκαν.
Όπως αναφέρουν, «κατόπιν τηλεφωνικής προσυνεννόησης συγκεντρώνονταν ομαδικά σε "ασφαλή" για τους ίδιους σημεία, προκειμένου να μη γίνουν αντιληπτοί από περιπολούντες αστυνομικούς και οπαδούς αντιπάλων ομάδων. Κατόπιν, επιβιβάζονταν στα οχήματά τους με τα οποία, κινούμενοι σε στοίχιση ("κονβόι"), προσέγγιζαν χώρους συνάθροισης συνδέσμων φιλάθλων αντίπαλων σωματείων, σταθμεύοντας αυτά σε παρακείμενες οδούς, παραμένοντας αθέατα. Με την αποβίβασή τους εφοδιάζονταν με μέσα ικανά και πρόσφορα να προκαλέσουν κίνδυνο για την σωματική ακεραιότητα τρίτων, ήτοι αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, πέτρες, κροτίδες, φωτοβολίδες, ρόπαλα, μαχαίρια κ.λπ. και εφορμούσαν πεζή στα γήπεδα-στόχους τους, προκαλώντας συμπλοκές και σωματικές βλάβες, ενώ ξεσπούσαν την καταστροφική τους μανία και σε σταθμευμένα οχήματα πέριξ αυτών».
Συνυπολογίζοντας όλα τα παραπάνω, ανακριτές και εισαγγελείς εξέδωσαν τα εντάλματα προσωρινής κράτησης και για τους 105 συλληφθέντες, τονίζοντας ότι από τη βαρύτητα των πράξεων, τη βιαιότητα κατά την τέλεσή τους, τις περιστάσεις αυξημένης επικινδυνότητας για τη ζωή ή τη σωματική ακεραιότητα, τα αίτια που ώθησαν τους δράστες σε αυτές τις πράξεις και τη σοβαρή διασάλευση της δημόσιας τάξης, προκύπτει η αντικοινωνικότητα των κατηγορουμένων και σταθερή ροπή προς διάπραξη νέων εγκλημάτων στο μέλλον.
Κορυφώνονται οι έρευνες για τη δολοφονία Κατσουρή
Η διερεύνηση της δολοφονίας του Μιχάλη Κατσουρή αποτελεί ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι το μαχαίρωμα στον 29χρονο Μιχάλη έγινε σε τυφλό σημείο, δηλαδή σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν κάμερες ασφαλείας.
Παρά ταύτα, οι αστυνομικοί αναζητούν νέο οπτικό υλικό, πιθανώς από κινητά τηλέφωνα ιδιωτών, ελπίζοντας να έχει καταγραφεί το πρόσωπο -ή τα πρόσωπα- που προσέγγισαν και τραυμάτισαν με μαχαίρι τον οπαδό της ΑΕΚ. Ταυτόχρονα, εξετάζουν εξονυχιστικά τα νέα βίντεο από τις σφοδρές συγκρούσεις που έρχονται στη δημοσιότητα.
Tα 60 ευρήματα
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το κεντρικό δελτίο του Mega, στα εγκληματολογικά εργαστήρια υπάρχουν 60 αντικείμενα, οπλισμός και πολεμοφόδια, που κατασχέθηκαν από το σημείο της συμπλοκής.
Από αυτά ξεχωρίζουν δύο πτυσσόμενα μαχαίρια που βρέθηκαν πάνω σε έναν Αλβανό και σε έναν 23χρονο Κροάτη. Στόχος του ειδικευμένου προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. είναι να διαπιστώσει αν σε αυτά τα μαχαίρια υπάρχει δείγμα DNA του Μιχάλη Κατσουρή.
Στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο το εγχείρημα του προσδιορισμού του δράστη που μαχαίρωσε τον Μιχάλη Κατσουρή.
Τα αποτελέσματα DNA θα είναι έτοιμα αύριο και η εκτίμηση είναι ότι θα αντληθούν έστω κάποια χρήσιμα στοιχεία, όπως το ποιος χτύπησε με καδρόνι τον Μιχάλη Κατσουρή, αφού είχε ήδη χτυπηθεί με μαχαίρι.
Δεν «μιλά» το DNA
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάτι στα εγκληματολογικά εργαστήρια που να μπορεί να συνδέσει το DNA από τη σορό με γενετικό υλικό από κάποιον από τους συλληφθέντες.
Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., όπως προαναφέρθηκε, περιμένουν να διαπιστώσουν από τους γονότυπους -δηλαδή τη συνολική εικόνα του γενετικού υλικού ενός ατόμου- με ποιο από τα πειστήρια που εντοπίστηκαν στα σημεία των συμπλοκών, και ιδιαίτερα στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Μιχάλης Κατσουρής, συνδέεται κάθε ένας από τους συλληφθέντες.
Το βάρος στα κινητά των χούλιγκαν
Κατά τις ίδιες πηγές, το βάρος των ερευνών εστιάζεται πλέον στα κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν από τους χούλιγκαν.
Τα κινητά τους τηλέφωνα είναι ακόμα στην κατοχή του τμήματος Αθλητικής Βίας και παραμένουν κλειδωμένα.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρχει κάποιο βίντεο που τράβηξαν οι ίδιοι οι χούλιγκαν για να καυχηθούν, στη συνέχεια, για τα… «κατορθώματά» τους, ανεβάζοντάς το στο διαδίκτυο.
Επιπλέον, σε συνεργασία με τις κροατικές Αρχές ζήτησαν να ελέγξουν τα ποινικά μητρώα των συλληφθέντων, ενώ παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή στα σύνορα για το ενδεχόμενο να διαφύγει κάποιος. Οι αστυνομικοί, υπενθυμίζεται, εκτιμούν ότι μέχρι στιγμής υπάρχουν τουλάχιστον 10 χούλιγκαν που συμμετείχαν στα επεισόδια και δεν έχουν συλληφθεί.
Αισιοδοξούν οι δικηγόροι της οικογένειας Κατσουρή
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Σταύρος Γεωργόπουλος, δικηγόρος του αδελφού του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, εμφανίστηκε αισιόδοξος, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «είναι θέμα ημερών για να καταλήξουν στην ταυτοποίηση των δραστών και των συνεργών τους».
Μιλώντας για την ανακριτική διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, υπενθύμισε ότι το ανώτατο όριο της προσωρινής κράτησης είναι 18 μήνες.
«Είναι σφόδρα πιθανό να μην προλάβει να εκδικαστεί η υπόθεση εντός των ορίων της προσωρινής κράτησης για όποιους κρίνει το δικαστικό συμβούλιο ότι θα πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή για πάνω από έξι μήνες» σημείωσε, λέγοντας ότι το σύνηθες είναι να μην προλαβαίνει η δικαιοσύνη να εκδικάσει μια υπόθεση όταν υπάρχουν τόσοι πολλοί κατηγορούμενοι και μάλιστα είναι και αλλοδαποί, που συνεπάγεται και μετάφραση όλων των εγγράφων.
Ο Μιχάλης δεν είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τον δολοφόνο
Πάντως, ο δολοφόνος του Μιχάλη Κατσούρη φαίνεται να μην έχει έρθει νωρίτερα σε μάχη σώμα με σώμα μαζί του, σύμφωνα με αστυνομικές εκτιμήσεις.
Όπως είπε ο Γιώργος Καλλιακμάνης, «κατά τη διάρκεια της σύρραξης φαίνεται από τις κάμερες ότι κάποιοι πλησίασαν και χτύπαγαν τον μαχαιρωμένο Μιχάλη. Προσπαθούμε από τα στίγματα να δούμε ποιοι πλησίασαν, αλλά είναι πολύ δύσκολο. Φαίνεται ότι αυτός που έριξε τη μαχαιριά δεν είχε έρθει σε μάχη σώμα με σώμα με τον Μιχάλη».
Παράλληλα, ο συνδικαλιστής αστυνομικός πρόσθεσε ότι «τα τηλέφωνα παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο. Έχουμε όμως μόνο τα στίγματα. Δεν μπορούν να ανακτηθούν οι συνομιλίες, όμως μπορείς να δεις ποιος μίλησε με ποιον και πού ήταν εκείνη την ώρα. Από τις κάμερες φάνηκε ότι τον χτύπαγαν (σ.σ.: τον Κατσουρή). Προσπαθούμε από τα στίγματα να δούμε ποιοι πλησίασαν».
Σχολιάζοντας τα λάθη που έγιναν από την πλευρά της Αστυνομίας, παραδέχθηκε ότι «έγιναν τραγικά λάθη. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένας αποτελεσματικός οργανισμός, αλλά αδικήθηκε από πρόσωπα που έκαναν λάθη και γι’ αυτό γίνεται ΕΔΕ και πολλές καρατομήσεις».