Μπορούν, άραγε, οι γίγαντες με σπανάκι να είναι εκτός από ένα υγιεινό φαγητό, και νόστιμο; Θα μπορούσες ποτέ να φανταστείς ότι εκτός από τα οφέλη για την υγεία σου, με αυτό το πιάτο θα συνέβαλες παράλληλα και στην προστασία του περιβάλλοντος;
Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε καταναλώνοντας αρκετά φρούτα και λαχανικά (μήπως ανήκετε κι εσείς σε αυτούς που τους κυνηγούσε η μητέρα τους για να φάνε φασολάκια ή μελιτζάνες;). Με τον καιρό όμως, η κοινωνία άλλαξε τις καταναλωτικές της συνήθειες και το κρέας- και αργότερα το fast food- κατέλαβαν όλο και μεγαλύτερο μέρος της διατροφικής μας καθημερινότητας.
Φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουμε ότι πιάτο χωρίς κρέας, δεν είναι γευστικό. Κι όμως, οι ειδικοί συμφωνούν πως η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών συμβάλει στην ευζωία και παίζει σημαντικό ρόλο σε μια υγιεινή διατροφή. Και κάπου εκεί, οι σεφ άρχισαν να χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά λαχανικά και όσπρια στις κουζίνες τους, δημιουργώντας πιάτα που εύκολα θα μπορούσαν να συγκριθούν (και να ξεπεράσουν σε γεύση) τα κλασικά.
Ασυνήθιστα συστατικά όπως γλυκοπατάτες, ρομανέσκο και ραντίτσιο (λέξεις άγνωστες σε πολλούς από εμάς), άρχισαν σιγά σιγά να βρίσκουν μια θέση στην ζωή μας, ενώ ευφάνταστες συνταγές με πρωτότυπους συνδυασμούς λαχανικών και οσπρίων, προσφέρουν νέες γεύσεις που εξιτάρουν τον ουρανίσκο μας. Κι όμως υπάρχουν πολλά ακόμη λαχανικά, άγνωστα στους περισσότερους από εμάς, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην μαγειρική για μοναδικά γευστικά αποτελέσματα.
«Κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο σου!»
Το ήξερες ότι υπάρχουν μεταξύ 20.000 και 50.000 γνωστών φυτικών ειδών, υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά εμείς καταναλώνουμε μόλις 200 εξ’ αυτών; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι αν δεν αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, στο μέλλον θα είναι δύσκολο να έχουμε αρκετό φαγητό για μια ισορροπημένη διατροφή;
Και κάπου εδώ έρχεται η Knorr, μια εταιρεία με διαχρονική παρουσία στις ελληνικές κουζίνες, που με τους κύβους της απογειώνει γευστικά ακόμη και το πιο απλό πιάτο. Χάρη στο έντονο αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, η Knorr, μέσα από τη νέα της καμπάνια, ξεκινά μια προσπάθεια να εμπνεύσει τον κόσμο, ώστε να εντάξει στην διατροφή του μια ευρύτερη γκάμα τροφών, που είναι καλές όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τον πλανήτη. Το μήνυμα της καμπάνιας; «Κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο σου!».
Αφορμή για τη νέα καμπάνια στάθηκε έκθεση «Future 50 Foods» που προέκυψε έπειτα από έρευνα που διεξήγαγε η Global ομάδα της Knorr σε συνεργασία με την WWF και τον Dr. Adam Drewnowski, όπου παρουσιάζονται οι 50 τροφές που πρέπει οπωσδήποτε να εντάξουμε στη διατροφή μας τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Οι 50 τροφές επιλέχθηκαν βάσει της διατροφικής τους αξίας, της γεύσης τους, της επάρκειας αποθεμάτων στη φύση και φυσικά των επιπτώσεων που έχει η κατανάλωσή τους στο περιβάλλον.
Τρεις είναι οι βασικές αλλαγές που θα πρέπει να κάνουμε στο παγκόσμιο σύστημα διατροφής για να βοηθήσουμε τόσο εμάς όσο και τον πλανήτη:
1. Μεγαλύτερη ποικιλία και μεγαλύτερη ποσότητα λαχανικών
2. Περισσότερες φυτικές πηγές πρωτεΐνης αντί κρέατος, πουλερικών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ψαριών
3. Μεγαλύτερη ποικιλία σε είδη δημητριακών και άλλων πηγών υδατανθράκων
Πώς θα κάνεις εσύ την διαφορά;
Είναι πολύ απλό. Η Knorr έχει δημιουργήσει στην ιστοσελίδα της, μια ειδική ενότητα με αναλυτικές συνταγές και συστατικά για να πειραματιστείς κι εσύ στην κουζίνα σου. Έχεις δοκιμάσει άραγε παπαρδέλες με τοματάκια και σαφράν, quiche με μανιτάρια και πράσο ή μια σαλάτα με μεσογειακό κους κους; Κάνε μια προσπάθεια και το αποτέλεσμα δεν θα σε απογοητεύσει (μην φοβάσαι την αποτυχία – ο κύβος Knorr θα σε βοηθήσει, διασφαλίζοντας τη γεύση στο πιάτο σου).
Κάτι καλό ξεκινάει από το πιάτο σου!