Στον …υπεραιωνόβιο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό «Η Δήμητρα», στη Νέα Αγχίαλο, επικρατεί έντονη κινητικότητα. Ανάμεσα στα αποκαΐδια και τα μισογκρεμισμένα κτήρια, που μαρτυρούν την καταστροφή μετά την τρομακτική έκρηξη στις αποθήκες πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας, κλιμάκια των υπηρεσιών του κράτους αλλά και του στρατού καταγράφουν το μέγεθος των ζημιών.
Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιάννης Κίτσιος, μίλησε στο iefimerida για τα όσα συνέβησαν στη φωτιά της Νέας Αγχιάλου, αλλά και την αγωνία του για την επόμενη μέρα της επιχείρησης, σήμα κατατεθέν της περιοχής, που απασχολεί δεκάδες προσωπικού.
Μόλις 300 μέτρα από τις αποθήκες πυρομαχικών
«Η επιχείρηση επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη, καθώς βρισκόμαστε μόλις 300 μέτρα από τις αποθήκες πυρομαχικών της Π.Α. Η ζημιά είναι ανυπολόγιστη από τη φωτιά και το ωστικό κύμα που προκλήθηκε μετά την έκρηξη. Το μόνο ευτυχές είναι ότι δεν θρηνήσαμε θύματα», λέει ο κ. Κίτσιος με φόντο τα συντρίμμια έχοντας διακόψει για λίγο τη συνομιλία με τα στελέχη του στρατού που έχουν έρθει να ελέγξουν το σημείο.
Τόσο ο ίδιος ο πρόεδρος, όσο και εργαζόμενοι της επιχείρησης βρίσκονταν στο σημείο όταν συνέβησαν οι εκρήξεις. «Ήρθαμε πριν από την έκρηξη εδώ, γιατί η φωτιά πλησίαζε απειλητικά. Όταν πήγε η φωτιά στα πυρομαχικά άρχισαν να σκάνε βλήματα και όπως ήμασταν όρθιοι μας ταρακούνησε το ωστικό κύμα. Οπότε φοβηθήκαμε και φύγαμε. Το εργοστάσιο δεν είχε φόβο να πάρει φωτιά. Είχαμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα αλλά κάποιο βλήμα ή βλήματα το χτύπησαν και παραδόθηκε στις φλόγες. Έγιναν όλα κάρβουνο. Λόγω του φόβου των εκρήξεων και των διαστάσεων που μπορούσαν να λάβουν, την ώρα που καιγόταν ο Συνεταιρισμός δεν επιχειρούσαν ούτε επίγειες ούτε εναέριες δυνάμεις».
Η διαδικασία των αποζημιώσεων
Μετά τη φωτιά στην περιοχή βρέθηκαν δυνάμεις της αστυνομίας αλλά και της πυροσβεστικής που περιφρουρούσαν σημεία «κλειδιά» ώστε να επέμβουν άμεσα αν χρειαστεί σε περίπτωση αναζωπύρωσης ή πλιάτσικου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αιτήσεων για αποζημιώσεις.
Επιχειρηματίες αλλά και πολίτες προσπαθούν ώστε να υποβάλουν αιτήσεις και να ερευνήσουν τις ιδιοκτησίες τους τα κλιμάκια ελέγχου. Όσοι επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά και τις εκρήξεις ζητούν να επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε σύντομα να είναι σε θέση να επισκευάσουν τις ζημιές και σε ότι αφορά στα εργοστάσια και τις βιοτεχνίες να λειτουργήσουν ξανά.
Μέχρι και την περασμένη Τρίτη είχαν υποβληθεί 200 αιτήσεις για αποζημιώσεις κατοικιών και 100 για αποζημιώσεις επιχειρήσεων. «Θέλουμε να τελειώνουμε με τη γραφειοκρατία και να μπορέσουμε να καθαρίσουμε το εργοστάσιο και να συνεχίσουμε ξανά τη λειτουργία του», λέει ο Νίκος Ιακωβίδης, γενικός διευθυντής του Συνεταιρισμού.
«Θέλουμε να προλάβουμε τον τρύγο»
Στον Συνεταιρισμό διασώθηκαν οι δεξαμενές με το τσίπουρο και το κρασί και μόλις καθαριστούν και απομακρυνθούν τα καμένα θα προχωρήσει η συσκευασία νέων προϊόντων παράλληλα και μέχρι τις 23 Αυγούστου που ξεκινάει επισήμως ο τρύγος, θα γίνει υπερπροσπάθεια για να προλάβουν τη φετινή χρονιά.
Την επιχείρηση επισκέφτηκαν πρόσφατα ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές και την κρατική αρωγή, Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Περιφεριάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.