Από 22 Δεκεμβρίου η νέα αεροπορική σύνδεση Σαγκάη - Αθήνα - iefimerida.gr

Από 22 Δεκεμβρίου η νέα αεροπορική σύνδεση Σαγκάη - Αθήνα

απευθειας πτησεις Αθήνα-Σαγκάη
Αρχίζουν απευθείας πτήσεις Αθήνα - Σαγκάη / Φωτογραφία shutterstock
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι αυτονόητο ότι για την Κίνα, μια τεράστια χώρα με έκταση όσο ολόκληρη η Ευρώπη και με τετραπλάσιο πληθυσμό, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανά περιοχή σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας».

Αυτό απαντά ο πρεσβευτής της Κίνας στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες για το ζήτημα αυτό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επισημαίνει πως η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα αυτό και καλεί, με πυξίδα την επιστήμη και με προσοχή στη λεπτομέρεια, να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά και εκκρεμή ζητήματα που προβάλλονται από τον λαό, καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα στην πρόληψη και στον έλεγχο της πανδημίας με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Ο Κινέζος πρέσβης εξηγεί γιατί η Κίνα επιμένει στην πολιτική της μηδενικής ανοχής απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού. «Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, δεν μπορούμε αλλά ούτε και πρέπει να μιμηθούμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας που υιοθέτησαν ορισμένες δυτικές χώρες» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Τι λέει ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοσινικές σχέσεις, ο πρεσβευτής της Κίνας τονίζει πως οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών διεξάγονται κανονικά, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου η Air China θα εγκαινιάσει τη νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάη - Αθήνα. Επίσης, υπογραμμίζει πως η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα είναι πρόθυμη να διατηρήσει στενή επικοινωνία με τις ελληνικές εταιρείες και τους ιδιώτες για να τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

Σιάο Τζουντσένγκ
Ο Κινέζος πρέσβης στην Ελλάδα Σιάο Τζουντσένγκ
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διανύουμε ήδη τον τρίτο χρόνο πανδημίας COVID-19. Σήμερα πολλές χώρες έχουν άρει τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχό της. Γιατί η Κίνα επιμένει στην πολιτική της «δυναμικής μηδενικής ανοχής» στην COVID-19;

Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας, δεν μπορούμε αλλά ούτε και πρέπει να μιμηθούμε τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας που υιοθέτησαν ορισμένες δυτικές χώρες. Διαφορετικά, θα πρέπει να επωμιστούμε ένα τεράστιο τίμημα, δηλαδή τα εκατομμύρια ανθρώπινων ζωών που θα χαθούν εξαιτίας της πανδημίας. Για τον λόγο αυτόν η κινέζικη κυβέρνηση επιμένει να θέτει ως προτεραιότητά της τον λαό και την ανθρώπινη ζωή και να εφαρμόζει μια διττή στρατηγική τόσο για την προστασία έναντι των εισερχόμενων κρουσμάτων όσο και τον έλεγχο της εξάπλωσης αυτών στο εσωτερικό, και ακολουθώντας απαρέγκλιτα την πολιτική για μια «δυναμική μηδενική ανοχή» στην COVID-19, επιμένει στον συντονισμό του ελέγχου και της πρόληψης της επιδημίας με την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Η πολιτική της «δυναμικής μηδενικής ανοχής» αποτελεί μια επιστημονική στρατηγική πρόληψης της επιδημίας που έχει καθοριστεί βάσει των συνθηκών στη χώρα μας. Η λέξη «δυναμική» δεν σημαίνει μια προσπάθεια απόλυτης εκμηδένισης των κρουσμάτων, ενώ η «μηδενική ανοχή» αναφέρεται στην αποφυγή μιας νέας και μεγάλης επανεμφάνισης της επιδημίας. Προσαρμοζόμενοι στην εξέλιξη της πανδημίας σε διεθνές επίπεδο και στις μεταλλάξεις του ιού, βελτιώσαμε τις πολιτικές και τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου, με στόχο την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη προστασία της ανθρώπινης ζωής και της υγειονομικής ασφάλειας του λαού μας, μεριμνώντας ταυτοχρόνως για τον περιορισμό του αρνητικού αντικτύπου της επιδημίας στην οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη.

Οι νέες παραλλαγές της Όμικρον εξαπλώνονται γρήγορα και ύπουλα, δημιουργώντας συχνά εστίες μολύνσεων που αυξάνουν κατακόρυφα τον αριθμό των κρουσμάτων μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Την περίοδο 1-22 Νοεμβρίου η Κίνα ανακοίνωσε συνολικά 253.000 κρούσματα. Ο συνολικός πληθυσμός της χώρας μας ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων τα 267 εκατομμύρια είναι άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών και 250 εκατομμύρια κάτω των 14 ετών. Οι συνολικά διαθέσιμοι ιατρικοί πόροι είναι ανεπαρκείς και η κατανομή τους εντός της χώρας χαρακτηρίζεται από μεγάλες ανισότητες. Υπό τα συνεχή «ραπίσματα» της επιδημίας και με βάση τα επιστημονικά δεδομένα, η Κίνα θα συνεχίσει το στοχευμένο έργο της πρόληψης και του ελέγχου, βελτιώνοντας συνεχώς τα αντίστοιχα μέτρα. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να αποκομίσουμε τα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη με μικρό κόστος, περιορίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο τον αντίκτυπο της επιδημίας στην οικονομική ζωή και στην καθημερινότητα του λαού μας. Τα τελευταία τρία χρόνια ο συνολικός αριθμός νεκρών από την COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα είναι 5.233, ενώ στις ΗΠΑ, που είναι πιο ανεπτυγμένες και με πιο προηγμένη ιατρική τεχνολογία, οι θάνατοι ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα αυστηρά μέτρα πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας στην Κίνα έχουν προκαλέσει διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις στη χώρα. Τι πιστεύετε για το ζήτημα αυτό;

Επί του παρόντος η πανδημία συνεχίζει να εξελίσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμφάνιση της γρίπης και άλλων εποχικών ασθενειών, κάνει επιστήμονες και επιδημιολόγους να δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην πρόληψη και στον έλεγχο της επιδημίας για τον φετινό χειμώνα, με ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να ανακοινώνουν ότι τα συστήματα ιατρικής περίθαλψής τους βρίσκονται ήδη υπό μεγάλη πίεση. Είναι αυτονόητο ότι για την Κίνα, μια τεράστια χώρα με έκταση όσο ολόκληρη η Ευρώπη και με τετραπλάσιο πληθυσμό, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις ανά περιοχή σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας. Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο ζήτημα αυτό και μας καλεί με πυξίδα την επιστήμη και με προσοχή στη λεπτομέρεια να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά και εκκρεμή ζητήματα που προβάλλονται από τον λαό, καταβάλλοντας προσπάθειες ώστε να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα στην πρόληψη και στον έλεγχο της πανδημίας με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας εξέδωσε είκοσι μέτρα για την αναβάθμιση του ελέγχου της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της ακύρωσης της διαδικασίας εντοπισμού ευρύτερων επαφών, τη συντόμευση της καραντίνας κ.ά., που αντανακλούν τον σαφή επιστημονικό προσανατολισμό μας στο έργο αυτό. Η κυβέρνηση έχει ταυτόχρονα χαλαρώσει τα μέτρα σε χώρους όπως αξιοθέατα, θέατρα, βιβλιοθήκες και άλλα μέρη, εστιάζοντας την προσοχή της στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων όπως στην παρεμπόδιση των μεταφορών λόγω των μέτρων σε διάφορες περιοχές, με στόχο τη διασφάλιση της ταχείας μεταφοράς και παράδοσης βασικών υλικών. Όλα αυτά τα μέτρα ενίσχυσαν αποτελεσματικά την αυτοπεποίθηση και τη δύναμη του λαού της Κίνας στον κοινό αγώνα κατά της πανδημίας.

Τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της «δυναμικής μηδενικής ανοχής» στην COVID-19 δύνανται να περιορίσουν τις διεθνείς ανταλλαγές και να επηρεάσουν αρνητικά τον κόσμο; Θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις ανταλλαγές και στη συνεργασία της Κίνας με την Ελλάδα;

Ταυτόχρονα με το έργο της πρόληψης και ελέγχου της επιδημίας, η Κίνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασφαλίσει την ομαλή ροή των ανταλλαγών με τρίτες χώρες και να ενισχύσει τις αντίστοιχες δράσεις της. Αυτός ήταν ανέκαθεν και ένας από τους σημαντικότερους στόχους του έργου ελέγχου και πρόληψης. Πρόσφατα οι κινέζικες αρχές ανακοίνωσαν 20 μέτρα προσαρμογής της πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως προσαρμογή της καραντίνας για εισερχόμενους ταξιδιώτες από 7 μέρες απομόνωσης σε κεντρική δομή και 3 στο σπίτι σε 5 και 3 ημέρες αντίστοιχα, και τη διεξαγωγή ενός αντί για δύο μοριακών τεστ 48 ώρες πριν την επιβίβαση σε αεροπλάνο κ.ά. Τα μέτρα αυτά αποτελούν ισχυρό εχέγγυο για τη σταδιακή αποκατάσταση των ανταλλαγών μεταξύ της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας. Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος των μέτρων αυτών είναι προσωρινός και περιορισμένος, και ότι η Κίνα θα συνεχίσει να συμβάλλει στη διατήρηση της σταθερότητας και της ομαλής λειτουργίας των παγκόσμιων βιομηχανικών και εφοδιαστικών αλυσίδων. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους η Κίνα καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για τη συνέχιση των σινοελληνικών ανταλλαγών. Οι απευθείας αεροπορικές πτήσεις των χωρών μας διεξάγονται κανονικά, ενώ στις 22 Δεκεμβρίου η Air China θα εγκαινιάσει τη νέα απευθείας αεροπορική σύνδεση Σαγκάη - Αθήνα. Η πολιτική θεωρήσεων για αλλοδαπούς που επισκέπτονται τη χώρα μας έχει βελτιωθεί περαιτέρω. Επαρχίες και πόλεις της Κίνας όπως η Σαγκάη και η Τσιανγκσού έχουν επίσης βελτιώσει τα μέτρα ελέγχου της πανδημίας για ξένους επισκέπτες. Η πρεσβεία της Κίνας στην Ελλάδα είναι πρόθυμη να διατηρήσει στενή επικοινωνία με τις ελληνικές εταιρείες και τους ιδιώτες ώστε να τους παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ