Ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, καθηγητής του ΕΜΠ, μίλησε για τον τρόπο με τον οποίο έγινε το τραγικό ναυτικό δυστύχημα στην Πύλο με τους δεκάδες νεκρούς μετανάστες και τους εκατοντάδες αγνοούμενους, που σύμφωνα με αναφορές ξεπερνούν τους 500.
«Ήταν έρμαιο μικρών κυμάτων. Ήταν οριακό το σκάφος από πλευράς ευστάθειας, επομένως από τον πρώτο κλυδωνισμό αναποδογύρισε» δήλωσε ο Γρηγόρης Γρηγορόπουλος, και πρόσθεσε πως «η ευστάθεια ήταν οριακή, γιατί ήταν πάρα πολλά άτομα και τα βαρύτερα εξ αυτών, οι άνδρες, ήταν στο κατάστρωμα».
Όσοι είναι σε κλειστό χώρο δεν υπάρχει περίπτωση να σωθούν
Ο κ. Γρηγορόπουλος εξέφρασε την πεποίθηση πως το πλοίο αναποδογύρισε σε χρόνο d.t., σαν καρυδότσουφλο. «Ο μικρός αριθμός των διασωθέντων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το πλοίο ανετράπη. Σε περίπτωση ανατροπής, τα άτομα που βρίσκονται στο εσωτερικό δεν σώζονται. Η ανατροπή γίνεται μέσα σε δευτερόλεπτα».
«Όταν ένα σκάφος είναι οριακά ευσταθές είναι επιρρεπές σε κοντά κύματα και όχι μεγάλα» είπε ο κ. Γρηγορόπουλος, αναφορικά με το γεγονός ότι το πλοίο αναποδογύρισε σε σχετικά ήρεμη και όχι σε φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Πώς οδηγηθήκαμε στην τραγωδία στα ανοιχτά της Πύλου
Ο καθηγητής πρόσθεσε πως «ανατροπή γίνεται όταν το πλοίο δεν έχει ευστάθεια. Ήταν οριακό, λόγω του τρόπου που είχε φορτωθεί. Σίγουρα είχε δύο καταστρώματα στεγασμένα και δεν βλέπουμε πόσοι είναι μέσα, χώρια τα αμπάρια. Άρα, έχουμε τρία επίπεδα ή και τριάμισι, γιατί μπορεί να έχει δύο επίπεδα το αμπάρι».
«Θεωρώ ότι ήταν πολλοί περισσότεροι από 500» τόνισε ο καθηγητής, συμφωνώντας ουσιαστικά με τους διασωθέντες που μιλούν για περίπου 750 άτομα στο σκουριασμένο σαπιοκάραβο.
«Το πλοίο ήταν ακυβέρνητο, που σημαίνει ότι η μηχανή του ήταν εκτός λειτουργίας. Όχι όμως ότι είχε πάθει κάποια ανήκεστο βλάβη, γιατί δεν ζήτησε βοήθεια ο καπετάνιος. Προσπαθούσε να το φτιάξει με ίδια μέσα», κατέληξε ο κ. Γρηγορόπουλος.