Την τρισδιάστατη απεικόνιση όλων των μνημείων της πόλης, με τη βοήθεια μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου, θέλει να πετύχει το προσεχές διάστημα ο δήμος Νάουσας.
Η αρχή, συμβολικά, έγινε με τη ψηφιακή αποτύπωση του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, που βρίσκεται στο δημοτικό πάρκο της Νάουσας, και μέσα στο καλοκαίρι θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα.
Τη ψηφιακή αποτύπωση του Μνημείου της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δημιούργησε ο Ναουσαίος μηχανολόγος – μηχανικός, Αλέξανδρος Μπασιακούλης, ανήμερα της 19ης Μαϊου αποδίδοντας με τον τρόπο αυτό φόρο τιμής με έναν διαφορετικό και καινοτόμο τρόπο. Το μνημείο αποτυπώθηκε με τη μέθοδο της τρισδιάστατης σάρωσης (3D scanning) και αποτελεί ένα πρώτο δείγμα από το εγχείρημα της ψηφιοποίησης της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου.
Ο δήμαρχος της Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ πως επιθυμία του είναι μέσα στο καλοκαίρι να δημιουργηθούν πέντε ομάδες των πέντε ατόμων, από μαθητές της Β’ Γυμνασίου έως και Β’ Λυκείου, να έρθουν σε επαφή με τις τεχνολογίες και μέσω των κινητών τους τηλεφώνων θα απεικονίσουν τρισδιάστατα τα μνημεία της πόλης τους.
«Θέλουμε να το κάνουμε σαν παιχνίδι μέσω των κινητών τηλεφώνων. Άλλος θα τραβάει φωτογραφίες, άλλος θα κάνει το editing ώστε να ψηφιοποιήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά. Με τον τρόπο αυτό, τα μνημεία μας θα μείνουν για πάντα, με κάθε λεπτομέρεια, ακόμη κι αν κάποια στιγμή καταστραφούν», λέει χαρακτηριστικά ο κ.Καρανικόλας.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «ποντάρει» πολύ στη νέα γενιά και για το λόγο αυτό επιθυμεί -εάν υπάρχει ενδιαφέρον - «να ξεκινήσει στο μέλλον και ένα εργαστήρι του δήμου που να αφορά στην τεχνολογία και τη ψηφιακή απεικόνιση και γιατί όχι να δημιουργηθεί μια «Tech team» στη Νάουσα».