Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά 52 (!) περιπτώσεις απάτης έχουν εξιχνιαστεί μέχρι στιγμής από τις αστυνομικές αρχές αναφορικά με τη δράση του κυκλώματος που ξεγελούσε ανυποψίαστους πολίτες με ψευδείς αγγελίες πώλησης οχημάτων στο Διαδίκτυο.
Τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν τα θύματά τους μέσω παραπλανητικών αγγελιών πώλησης, τις οποίες ανακυκλώνανε συστηματικά. Οι αγγελίες περιλάμβαναν φωτογραφίες οχημάτων που αντλούσαν από διαδικτυακές αναζητήσεις, χωρίς να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αφού έπειθαν τα υποψήφια θύματα, απαιτούσαν προκαταβολές, και στη συνέχεια εξαφανίζονταν μόλις εισέπρατταν τα χρήματα!
Μάλιστα, για να φαίνονται αξιόπιστοι, συστήνονταν ως επαγγελματίες έμποροι αυτοκινήτων και όχι ως ιδιώτες. Σε αρκετές περιπτώσεις, έστελναν στους υποψήφιους αγοραστές πλαστές εξουσιοδοτήσεις, που παρέπεμπαν σε ανύπαρκτες εταιρείες δήθεν εξειδικευμένες στη διεκπεραίωση μεταβιβάσεων.
Το παράνομο όφελος που αποκόμισε η συμμορία ξεπερνά τα 170.000 ευρώ!
Σύμφωνα με το οργανωμένο σχέδιό τους, προωθούσαν αποκλειστικά οχήματα με υποτιθέμενες βλάβες και, προβάλλοντας ως δικαιολογία την αδυναμία μετακίνησής τους, απαιτούσαν άμεσα τις προκαταβολές. Όταν οι ενδιαφερόμενοι ζητούσαν να επισκεφθούν τις επιχειρήσεις, οι δράστες τούς παρέπεμπαν σε τυχαίες, ανύπαρκτες διευθύνσεις.
Τα ψεύτικα προφίλ
«Cars speed», «Car point», «Manos Cars Manos» ήταν μερικά από τα ψεύτικα προφίλ που χρησιμοποιούσαν οι απατεώνες για να παρασύρουν τα θύματά τους. Μέσω αυτών κατάφεραν να αποσπάσουν σημαντικά ποσά, όπως στην περίπτωση ενός ανύπαρκτου οχήματος για το οποίο ένας ανυποψίαστος πολίτης κατέβαλε 7.680 ευρώ!
Χαρακτηριστικό είναι και το περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο: Μια 48χρονη γυναίκα εντόπισε αγγελία στη σελίδα «Car point» στο Facebook και αναγνώρισε το αυτοκίνητό της, το οποίο είχε κλαπεί από το Μοσχάτο δύο μήνες νωρίτερα.
«Να σου κάνω μια καλή τιμή να το πάρεις»
«Ο Κωστής ο Ασλανίδης είμαι. Κοίτα, το Mercedes αυτό είναι πετρέλαιο. Λοιπόν 1.500. Και πες μου αν σου κάνει, να σου κάνω μια καλή τιμή να το πάρεις». Αυτή είναι μια από τις πολλές συνομιλίες του αρχηγού του κυκλώματος με ανυποψίαστο αγοραστή.
Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο και ψεύτικο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσει τα θύματά του. Στην παραπάνω συνομιλία διαπραγματεύτηκε την πώληση ενός ανύπαρκτου αυτοκινήτου με έναν ενδιαφερόμενο, καταφέρνοντας με πειστική προσέγγιση να παρουσιαστεί ως ιδιοκτήτης εταιρείας και να τον εξαπατήσει, αποσπώντας του 1.000 ευρώ.
Σε άλλη συνομιλία που καταγράφηκε στο πλαίσιο της έρευνας της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσής, ο αρχηγός προσπαθεί να εξαπατήσει αγοραστή έχοντας βάλει ψεύτικη φωτογραφία:
- Υποψήφιος αγοραστής και θύμα: «Επειδή η φωτογραφία είναι το αμάξι πίσω αριστερά χτυπημένο οκ, και επειδή φαίνεται ότι είναι πάνω στο κράσπεδο, έχει και από δεξιά μεριά χτυπήματα;».
- Αρχηγός σπείρας: «Όχι, κύριε, στο κράσπεδο το άφησε ο γερανός, γιατί δεν μπορούσε να το τακτοποιήσει…».
Εις βάρος τεσσάρων ατόμων που συνελήφθησαν, καθώς και 17 ακόμη ατόμων, τα οποία έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για -κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, απάτες, διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφία και όπλα.