Με μια μεγάλη γιορτή, παρουσία πλήθους καλεσμένων, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και κατοίκων, τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου μετασχηματίστηκαν και επίσημα στην πρώτη «έξυπνη πόλη» της Ελλάδας, με την ενέργεια της MYTILINEOS.
Στην πρότυπη κοινότητα όπου κατοικούν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της εταιρείας, μπαίνουν οι βάσεις για τις πόλεις του μέλλοντος, που θα είναι ενεργειακά αυτάρκεις, προσιτές και γιατί όχι… «έξυπνες»!
Τι είναι όμως μια «έξυπνη» πόλη;
Τι είναι όμως μια «έξυπνη» πόλη; Είναι μια πόλη που ζει και αναπνέει μέσα από τους ανθρώπους της, έχοντας παράλληλα ως προτεραιότητα την τεχνολογική της αναβάθμιση. Η νέα πλατφόρμα MYTILINEOS Smart Cities οραματίζεται μια ενεργειακή κοινότητα με ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση των επιδόσεων, στη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και στην ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.
Η MYTILINEOS Smart Cities παρουσιάστηκε την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου από τον Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ευ. Μυτιληναίο, από τα νέα αναβαθμισμένα πια Άσπρα Σπίτια. «Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνουμε πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνουμε πιο φιλικές, "πράσινες" και βιώσιμες. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε να κάνουμε πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα» δήλωσε.
Η πλατφόρμα Smart Cities θα περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- τις εξής υπηρεσίες και εφαρμογές:
• Ευέλικτες υπηρεσίες για τη διαχείριση της ενέργειας
Η Έξυπνη Διαχείριση Ενέργειας συμβάλλει ουσιαστικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό μέσα από «έξυπνους» τρόπους. Ο χρήστης (prosumer) είναι σε θέση να ενημερωθεί για τη μείωση εκπομπών CO2 από την κατανάλωσή του, όπως επίσης και για την «πράσινη» ενέργεια που παράγει και καταναλώνει στην κλίμακα του στόχου της ενεργειακής ουδετερότητας, ενώ παράλληλα μπορεί να μειώσει σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος.
Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ο χρήστης παράγει τη δική του ενέργεια, η οποία στη συνέχεια αποθηκεύεται σε ειδικές μπαταρίες με στόχο την πλήρη αξιοποίησή της. Στη συνέχεια, το απόλυτα αυτόνομο σύστημα-πλατφόρμα, μέσω ειδικών αλγορίθμων που έχουν αναπτυχθεί από τη MYTILINEOS, στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του ενοίκου από «πράσινη» ενέργεια, μεγιστοποιώντας παράλληλα και τον συνολικό κύκλο ζωής της μπαταρίας, με έμμεσο οικονομικό όφελος. Με αυτόν τον τρόπο, η κατανάλωση ενέργειας και η γενικότερη ενεργειακή λειτουργία του σπιτιού δεν διαταράσσονται σε κανένα σημείο και ο χρήστης δεν αντιλαμβάνεται πιθανές προσωρινές αλλαγές στη ροή λειτουργίας. Μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας, ο χρήστης (prosumer) έχει τη δυνατότητα μέσα από απλούς δείκτες και διαγράμματα να κατανοήσει τη λειτουργία του συστήματος, να δει τη μείωση των εκπομπών CO2 για το σπίτι του, να διακρίνει πόσο πράσινος είναι -τόσο σε ημερήσια βάση όσο και ετησίως-, πόση ηλιακή ενέργεια αξιοποίησε (είτε απευθείας είτε μέσω της μπαταρίας) και συνολικά πόσο περιόρισε τη «βρώμικη» ενέργεια που απορροφά από το δίκτυο. Τέλος, σε περίπτωση που διαθέτει ηλεκτρικό αυτοκίνητο αμφίδρομης φόρτισης (V2B), έχει τη δυνατότητα να ελέγχει εύκολα το επίπεδο φόρτισής του, ενώ παράλληλα η περισσευούμενη ενέργεια της μπαταρίας του αυτοκινήτου μπορεί να αξιοποιηθεί για τις ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού.
Έτσι, ο χρήστης φορτίζει, αποθηκεύει και… «αποφορτίζει» το περιβάλλον ανταλλάσσοντας την «πράσινη» ενέργεια που περισσεύει.
Τα 3 βασικά πλεονεκτήματα του συστήματος είναι τα εξής:
- Βελτιώνεται και επεκτείνεται η διάρκεια ζωής της μπαταρίας, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κόστη διαχείρισης ενέργειας, αλλά και τα κόστη συντήρησης της μπαταρίας.
- Παρέχεται η απαραίτητη ενεργειακή ασφάλεια σε περίπτωση blackout, καθώς η οικιακή μπαταρία είναι πάντα φορτισμένη, με βάση προβλέψεις του καιρού και αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) που προτείνουν τη χρήση των οικιακών συσκευών.
- Τίθεται ένα ρεαλιστικό net zero target, μέσω της βελτιστοποίησης της χρήσης του συστήματος και της προσαρμογής του στο εκάστοτε ενεργειακό προφίλ, με στόχο την αύξηση της εξατομικευμένης χρήσης «πράσινης» ενέργειας μέσω μπαταρίας/PV.
Επιπλέον, μέσω του συστήματος Prosumer Energy Management δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας μιας έξυπνης και διαδραστικής ενεργειακής κοινότητας από τη στιγμή που οποιοσδήποτε μπορεί να εγκαταστήσει και να χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό για να απολαύσει τα παραπάνω πλεονεκτήματα.
• Έξυπνη διαχείριση υδάτων
Η Έξυπνη Διαχείριση Υδάτων είναι ένας καλύτερος, προληπτικός και πιο οικονομικός τρόπος διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης του οικισμού/δήμου. Συμβάλλει σημαντικά στην εύρεση απωλειών νερού του δικτύου και στη γενικότερη εξοικονόμηση νερού στον οικισμό.
Με την ψηφιακή χαρτογράφηση και μοντελοποίηση του δικτύου ύδρευσης του οικισμού/δήμου και την αντικατάσταση των υφιστάμενων αναλογικών υδρομέτρων με ψηφιακά υψηλής ακρίβειας, ο διαχειριστής μπορεί να:
- Εξοικονομεί νερό, περιορίζοντας τις ζημιές με τον άμεσο εντοπισμό και αποκατάσταση διαρροών.
- Έχει πρόσβαση στις μετρήσεις από τα υδρόμετρα των κατοίκων, απομακρυσμένα, με ακρίβεια και χωρίς επιπλέον κόστος.
- Έχει πρόσβαση στις μετρήσεις της κατανάλωσης νερού σε επίπεδο οικισμού και κατ’ επέκταση τη δυνατότητα να ενισχύσει τις δράσεις ευαισθητοποίησης για τους πολίτες, ενώ προβλέπει την κατανάλωση σε σχέση με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τις καιρικές συνθήκες.
Σε περίπτωση βλάβης στο δίκτυο, ο οικισμός μπορεί να εντοπίσει το σημείο της βλάβης και να διακόψει τη ροή του νερού γύρω από το σημείο αυτό αντί να διακόψει την παροχή σε όλο το δίκτυο, και έτσι να μην επηρεαστούν οι κάτοικοι συνολικά. Τέλος, οι κάτοικοι μπορούν να παρακολουθούν την κατανάλωσή τους σε ημερήσια βάση, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση νερού του σπιτιού τους.
• Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων
• Υψηλή λειτουργικότητα στον δημόσιο χώρο (σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 5G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για την απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού).
• Διαχείριση κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών
• Συστήματα κεντρικού ελέγχου που θα παρέχουν άμεσα πληροφορία, για να μπορούν να επιλύονται σε σύντομο χρονικό διάστημα ζητήματα ακόμη και με απομακρυσμένη διαχείριση.
Οι υπηρεσίες και οι εφαρμογές για τις οικίες θα περιλαμβάνουν:
• «Έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως ψηφιακούς μετρητές ενέργειας και νερού, inverter, φωτοβολταϊκά panel, μπαταρίες
• Ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων
• Δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers»)
Όπως τόνισε ο Γιάννης Καλαφατάς, Γενικός Διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών, «με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις προσφέροντας ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες, με ασφάλεια και αξιοπιστία. Παράλληλα, θα βελτιστοποιείται η χρήση των πόρων και θα ελαχιστοποιούνται οι άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα».
Η πλατφόρμα ΜΥΤΙLINEOS Smart Cities πραγματοποιείται στο πλαίσιο μετεξέλιξης της εταιρείας σε έναν ολοκληρωμένο ενεργειακό πάροχο: που δεν προσφέρει υπηρεσίες μονοδιάστατα, αλλά μέσω πλήθους εφαρμογών και υπηρεσιών για την ενέργεια του μέλλοντος.
Η Γενική Διευθύντρια Επικοινωνίας & Στρατηγικής Marketing Βίβιαν Μπουζάλη, κλείνοντας την εκδήλωση, χαρακτήρισε την πλατφόρμα ως έναν «νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα από την ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, με σεβασμό πάντα στην ατομικότητα και στα δικαιώματα κάθε πολίτη ξεχωριστά».
Με νέα πρωτοποριακά εργαλεία και υπηρεσίες. Για τον σύγχρονο πολίτη, για την κοινωνία του μέλλοντος, για την ενεργειακή μετάβαση σε μια πραγματικότητα πιο φιλική και πιο «πράσινη», με τη σφραγίδα ποιότητας της MYTILINEOS.
Η ομιλία του Ευάγγελου Μυτιληναίου στην παρουσίαση Smart Cities
«Σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ, στα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου.
Έναν ιδιαίτερο τόπο για εμάς στη MYTILINEOS, καθώς εδώ μένουν οι άνθρωποί μας που εργάζονται στον Τομέα Μεταλλουργίας και παράγουν πλούτο για την εταιρεία αλλά και τη χώρα εδώ και σχεδόν 60 χρόνια.
Έναν ιδιαίτερο τόπο, ιστορικό για τη χώρα μας, καθώς όλοι γνωρίζουμε το αίμα που πλήρωσε το Δίστομο για την απελευθέρωσή της.
Και έναν τόπο τον οποίο έκανε παγκοσμίως γνωστό ο πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης, που σχεδίασε τον πρότυπο οικισμό για τους εργαζομένους του Αλουμινίου της Ελλάδος το 1965.
Είμαι πεπεισμένος πως οι περισσότεροι γνωρίζετε τα βασικά χαρακτηριστικά του οικισμού, καθώς ο πολεοδόμος του είχε στόχο να τον αναπτύξει φυσιολογικά μέσα στο τοπίο και να τον παραδώσει στους κατοίκους του με έναν λιτό και δυνατό αρχιτεκτονικό ρυθμό, χωρίς ευτελείς γραφικότητες.
Πρότυπα του οικισμού ήταν οικιστικά σχέδια από άλλες χώρες, επίσης επιμελημένα από το Γραφείο Δοξιάδη.
Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 60 χρόνια και ο οικισμός παραμένει πρότυπο, ισχυρό τοπόσημο, αλλά και σημείο αναφοράς για όλους όσοι έχουν ζήσει εδώ, με αξιοζήλευτο το βιοτικό επίπεδο που προσφέρει στους κατοίκους του.
Σήμερα λοιπόν είμαστε εδώ για να γράψουμε άλλο ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας του οικισμού, αλλά και της εταιρείας μας.
Είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε την εφαρμογή της πλατφόρμας Smart Cities που αναπτύσσουμε: Οραματιζόμαστε όχι απλώς να κάνει πιο έξυπνες τις πόλεις μας, αλλά να τις κάνει πιο φιλικές, «πράσινες» και βιώσιμες. Ταυτόχρονα, ευελπιστούμε να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα των πολιτών και των κατοίκων, σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα.
Οι συνεργάτες μου θα σας πουν για τις υπηρεσίες με αρκετές λεπτομέρειες, για τις εφαρμογές και τα προϊόντα που θα απευθύνονται στις πόλεις, τις κοινότητες, τους οικισμούς, ακόμα και σε μεγάλους Οργανισμούς που θα μπορούν να ενσωματώσουν την πλατφόρμα, είτε ολόκληρη είτε μέρος της.
Από τη δική μου πλευρά, θα ήθελα να μιλήσω περισσότερο για το πώς φτάσαμε ως εδώ, να αναπτύξει η εταιρεία κυριολεκτικά έναν νέο τομέα επιχειρηματικής δράσης για εμάς, που ωστόσο αξιοποιεί τη δυνατότητα συνεργειών που έχει ο Οργανισμός μας μεταξύ των τομέων δραστηριότητάς του.
Τον Δεκέμβριο του 2019, στο Συνέδριο του ΣΕΒ, είχα αναφερθεί σε δύο βασικούς πυλώνες των προκλήσεων που έχουμε ως χώρα: την ψηφιακή επανάσταση -την 4η Βιομηχανική Επανάσταση, όπως είναι ευρύτερα γνωστή- και την κλιματική ουδετερότητα.
Έψαξα λίγο το αρχείο μου να δω τι ακριβώς είχα πει και πόση συνέπεια επιδείξαμε ως εταιρεία τρία χρόνια μετά.
Δεν θέλω να σας κουράσω, θα σταθώ μόνο σε μια φράση που είχα τότε αναφέρει:
Η εθνική και η ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική επιβάλλεται να δημιουργήσουν ένα road map, με στοχευμένες δράσεις στους τομείς του ανταγωνισμού, της καινοτομίας, της έρευνας, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της ενέργειας και του κλίματος, των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και του διεθνούς εμπορίου, χωρίς παραφωνίες και χωρίς ομφαλοσκόπηση, ένα «σπορ» στο οποίο δυστυχώς η Ευρώπη στο παρελθόν επιδόθηκε με εμμονή.
Εκτιμώ λοιπόν ότι ως εταιρεία μπήκαμε στη διαδικασία και δημιουργήσαμε αυτό το road map, που έχει γίνει πλέον μέρος του DNA μας και κάναμε πολλή δουλειά σε όλα τα πεδία που ανέφερα.
Είναι ένα επιχειρηματικό ταξίδι που διέπεται από την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και των αντίστοιχων εθνικών προτεραιοτήτων και ασπάζεται τα περίφημα κριτήρια ESG.
Στόχος μας είναι η υπεύθυνη επιχειρηματικότητα που δημιουργεί αξία για τους ανθρώπους, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Έτσι, η ΜΥTILINEOS έγινε η πρώτη βιομηχανία στην Ελλάδα και από τις πρώτες παγκοσμίως που το 2020 δεσμεύτηκαν σε σαφείς στόχους μείωσης των εκπομπών CO2, κατά 30% για το 2030 σε σχέση με το 2019 και net zero το 2050, με την εφαρμογή πρωτοβουλιών σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής της δραστηριότητας. Από τότε έχουμε κατορθώσει το 55% του κύκλου εργασιών της να προέρχεται από βιώσιμες δραστηριότητες.
Αυτό ήρθε ως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς όλων των στελεχών σε όλη την πυραμίδα μας, σε όλους τους τομείς μας, σε όλες τις χώρες. Αλλάξαμε συνήθειες, τρόπο που δουλεύουμε, συνεργαζόμαστε, ραπορτάρουμε.
Ήταν μια αλλαγή δύσκολη, αλλά με καρπούς που δεν δρέπουμε μόνο εμείς στη MYTILINEOS, αλλά και σε όλα τα περιβάλλοντα όπου δρούμε.
Αν κάτι χαρακτηρίζει τη MYTILINEOS, εκτιμώ πως είναι η δυνατότητά μας να μπορούμε να διαβάζουμε τις εξελίξεις έγκαιρα και να προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας. Να αλλάζουμε, διατηρώντας τον πυρήνα της ύπαρξής μας: μια βιομηχανική και ενεργειακή εταιρεία.
Για εμάς λοιπόν ήταν αυτονόητη αυτή η επιλογή, η ανάπτυξη με όρους αειφορίας και βιωσιμότητας.
Κι ο μόνος τρόπος για να είναι εφικτή είναι μέσα από το να επανεφευρίσκουμε τον εαυτό μας.
Σας ομολογώ δεν είναι εύκολο: να μετασχηματιζόμαστε όμως για να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις είναι μέρος του ποιοι είμαστε.
Μέσα από αυτή τη διαδικασία εξελίχθηκε η MYTILINEOS σε Energy Utility της νέας εποχής.
Ένας καθετοποιημένος οργανισμός ενέργειας που ασχολείται με:
• Παραγωγή ενέργειας από τα πλέον σύγχρονα και αποδοτικά εργοστάσια στην Ευρώπη - το νέο CCGT είναι σε δοκιμαστική λειτουργία και σύντομα θα έχουμε την ευκαιρία να σας φιλοξενήσουμε και πάλι για τα εγκαίνιά του, ενώ γνωρίζετε και για την επένδυσή μας στη Βόρεια Μακεδονία.
• Παραγωγή ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αποθήκευσή της.
• Κατασκευή της υποδομής αυτού του είδους παραγωγής ενέργειας, είτε μέσα από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με φυσικό αέριο, είτε μέσω της κατασκευής φ/β πάρκων σε όλη την υφήλιο, ή έργων waste to energy.
• Εμπόριο φυσικού αερίου, είτε στην Ελλάδα και εξωτερικό, ιδιαίτερα στηρίζοντας τις γειτονικές μας βαλκανικές χώρες σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
• Φυσικά στη λιανική, μέσω της Protergia, προσφέροντας σύγχρονες και αξιόπιστες υπηρεσίες και συνδυαστικά προϊόντα ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, με περισσότερες από 330.000 παροχές σε ολόκληρη τη χώρα, και δυναμική παρουσία στην ηλεκτροκίνηση και στους Φορείς Σωρευτικής Εκπροσώπησης.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της W+V πρόκειται να αυξηθεί σημαντικά το αποτύπωμά μας.
• Και τώρα, μέσα από την πλατφόρμα Smart Cities.
Για εμάς ήταν προνομιακό πεδίο αυτή η διαδικασία, καθώς είχαμε όλες τις τεχνικές δυνατότητες να το κάνουμε.
• Μια δική μας πόλη, και μάλιστα πρότυπη, που φιλοξενεί τους ανθρώπους της μεταλλουργίας.
• Έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύσσει υποδομές.
• Έναν τομέα δραστηριότητας που αναπτύσσει συστήματα ΑΠΕ.
• Έναν τομέα δραστηριότητας που δραστηριοποιείται στην ενέργεια.
• Και κεντρικές υπηρεσίες που καινοτομούν και δουλεύουν, με ενδιαφέροντα και απαιτητικά projects.
Συνδυάσαμε λοιπόν την εμπειρία, την εφευρετικότητα, την όρεξη και των τεσσάρων Τομέων και των Κεντρικών Υπηρεσιών για να κάνουμε τα Άσπρα Σπίτια εργαστήριο καινοτομίας και να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα με πρόσθετες ψηφιακές καινοτομίες που στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση των επιδόσεων, στη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και στην ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των κατοίκων της.
Είναι ένα πρώτο πείραμα για τις δυνατότητές μας, όχι μόνο ως εταιρεία.
Αλλά και της δυνατότητας να δημιουργούμε ανοιχτές κοινωνίες, που αξιοποιούν τον θαυμαστό καινούριο κόσμο που ανοίγουν μπροστά μας η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η τεχνητή νοημοσύνη.
Είπα και στην αρχή ότι είμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα, που βάλλεται από την κλιματική κρίση, πολέμους, απανωτές κρίσεις -με αποκορύφωμα την ενεργειακή-, που θέτουν σε κίνδυνο την κοινωνική συνοχή, αλλά και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Είναι κρίσιμο να αντιληφθούμε τον ρόλο που παίζουμε ο καθένας, ιδιαίτερα όταν είμαστε μεγάλες εταιρείες.
Θα πρέπει να ανοίγουμε δρόμους με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων.
Σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο, λοιπόν, είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε τις συνθήκες προς όφελος όλων.
Αυτό μπορούν να κάνουν οι «έξυπνες πόλεις», να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα, να δώσουν δύναμη και έλεγχο στους καταναλωτές πολίτες, να αξιοποιήσουν οι ίδιοι τα δεδομένα -τα περίφημα Big Data- προς όφελος των ίδιων και των κοινοτήτων τους.
Μια έξυπνη πόλη που προσεγγίζει σωστά τους όρους citizenship, governance και mobility δημιουργεί αυτές τις δυνατότητες και την κάνει ανοιχτή πόλη, συμβάλλοντας στη λειτουργία των ανοιχτών θεσμών και κοινωνιών, που κάνουν πιο τις κοινότητες πιο δημοκρατικές.
Αναδεικνύεται η αξία της κοινότητας και των ανθρώπων της. Ο καταναλωτής γίνεται πλέον παραγωγός και ελέγχει την κατανάλωσή του, κάνει εξοικονόμηση, προστατεύει τον εαυτό του και το περιβάλλον.
Ο Γιάννης Καλαφατάς και η Βίβιαν Μπουζάλη θα σας πουν περισσότερα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό μέσα από την πλατφόρμα μας.
Κλείνω λέγοντας πως είμαι χαρούμενος που δεν προσεγγίσαμε αυτή τη νέα δραστηριότητα αυστηρά επιχειρηματικά, αλλά είδαμε τις άπειρες δυνατότητες που μπορούν να αναπτυχθούν και μάλιστα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ευμάρειας για τους πολίτες του μέλλοντος.
Η MYTΙLINEOS λοιπόν αναλαμβάνει να κάνει πραγματικότητα αυτό που κάποτε μπορεί να φάνταζε αδύνατον: Έναν νέο κόσμο με ανεξάντλητες δυνατότητες, μέσα, ευέλικτες εφαρμογές και τεχνολογίες υψηλής νοημοσύνης.
Το μέλλον είναι ήδη εδώ!