Δεν άφησε την ευκαιρία για δημοσιότητα να πάει χαμένη ο Γιάνης Βαρουφάκης και αρθρογράφησε ανήμερα της 3ης Σεπτέμβρη, λέγοντας, με το γνωστό υπερβολικό ύφος, ότι αισθάνεται συνεχιστής του Ανδρέα Παπανδρέου!
Έγραψε χαρακτηριστικά ο πρώην ΥΠΟΙΚ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Νέα Σελίδα:
«Η «3η του Σεπτέμβρη» ήταν μια τέτοια διακήρυξη. Θυμάμαι την μητέρα μου να την φέρνει στο σπίτι μας εκείνο το Σεπτέμβρη, λίγο μετά την παρουσίασή της στο Ξενοδοχείο Πάρκ. Δεν ήταν παρά ένα τόσο δα, καθόλου ελκυστικό, πράσινο βιβλιαράκι με άσπρα γράμματα. Με την καρδιά μου δοσμένη στο κόκκινο της φωτιάς, και επηρεασμένος αρνητικά προς τον «αστό Ανδρέα», όπως αναφερόταν στον Παπανδρέου ο κομμουνιστής πατέρας μου, το άνοιξα χωρίς ενθουσιασμό – μάλλον για να έχω «υλικό» με το οποίο να ασκήσω κριτική στην Παπανδρεϊκή μητέρα μου. Από την πρώτη σελίδα η «3η Σεπτέμβρη» με απορρόφησε με μια έλξη που μόνο ένας Θούριος ή ένα Κομμουνιστικό Μανιφέστο μπορούσαν να συναγωνιστούν...».
Αυτό που προκάλεσε κυρίως αίσθηση στο άρθρο του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν η συναισθηματική αναφορά στην μητέρα του και στον ρόλο που της αποδίδει ως ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ. Έγραψε συγκεκριμένα ότι η μητέρα του ήταν παρούσα στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠαΣοΚ που έγινε στο ξενοδοχείο «Παρκ» και ότι του έφερε εν συνεχεία το φυλλάδιο (της διακήρυξης) στο σπίτι, το οποίο το διάβασε προσεκτικά και συμφώνησε μαζί του. Αυτό δημιουργεί ένα μπέρδεμα αφού η ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ από τον Ανδρέα Παπανδρέου δεν έγινε στο ξενοδοχείο Παρκ αλλά στον ημιόροφο του ξενοδοχείου King’s Palace.
Ποια είναι η μητέρα του Γιάνη Βαρουφάκη
Η Ελένη Βαρουφάκη, Παλαιοφαληριώτισσα από τις πιο γνωστές, απεβίωσε το 2008 και ήταν μια πολύ δραστήρια γυναίκα, με ενεργό ανάμιξη τόσο στα αυτοδιοικητικά όσο και στην πολιτική γενικότερα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν γίνει γνωστές, την περίοδο της μεταπολίτευσης οργανώθηκε στο ΠΑΣΟΚ Παλαιού Φαλήρου, του οποίου υπήρξε διακεκριμένο στέλεχος, ενώ από το 1986 μέχρι και τον θάνατό της εκλεγόταν συνεχώς δημοτική σύμβουλος, και μάλιστα διετέλεσε αντιδήμαρχος την περίοδο 1998-2000, επί δημαρχίας Δημήτρη Καψάνη (πριν ξεκινήσει η περίοδος του Διονύση Χατζηδάκη).
Ήταν μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, βιοχημικός και πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ισότητας στον Πειραιά και στο Παλαιό Φάληρο, όπου έζησε με τον σύζυγό της, τον γιο της, νυν υπουργό Οικονομικών, και την κόρη της, Τρισεύγενη, η οποία υπηρετεί στο δικαστικό σώμα. Δραστηριότητα, πάντως, είχε αναπτύξει και στο ΠΑΣΟΚ, καθώς αναλάμβανε τη μετακίνηση των ετεροδημοτών στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.
Πολλές οικογενειακές φωτογραφίες, με τους γονείς του, είχαν κυκλοφορήσει την εποχή που ο Γιάνης Βαρουφάκης πρωταγωνιστούσε στο υπουργείο Οικονομικών, επί ΣΥΡΙΖΑ.
Βαρουφάκης: Η μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης
Ωστόσο, το 2015, ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό STERN, είχε αποκαλύψει ότι το σχέδιο δημιουργίας παράλληλου νομίσματος ήταν το αντικείμενο πάνω στο οποίο έχτισε την καριέρα του. Βρισκόμαστε σε πόλεμο, ανέφερε στη συνέντευξη αυτή ο Γιάνης Βαρουφάκης, που παραλλήλισε τα τανκς με τις τράπεζες, σημειώνοντας ότι «σήμερα δεν χρειάζεται τανκς για να νικήσεις κάποιον. Υπάρχουν οι τράπεζες».
Ο πρώην ΥΠΟΙΚ περιέγραφε το πώς γνωρίστηκαν οι γονείς του, αναφέροντας ότι η μητέρα του ως μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν υπεύθυνη να κατασκοπεύει τον πατέρα του και έτσι άλλωστε γνωρίστηκαν. Μάλιστα, ο τίτλος του άρθρου είναι «Η μητέρα μου ήταν μέλος ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης».