Ελληνικό μέλι Σπάρτης «μπολιασμένο» σε βιολογική σκόνη μύρτιλου Δράμας, έχει κατακτήσει ήδη τις αγορές του Ντουμπάι στα ΗΑΕ.
Τα σχέδια αυτά του Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων «Βιοδράμα», που σύντομα θα μετονομαστεί σε «Grandpas Blueberry», ξεδιπλώνει, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρός του, ο 65χρονος Νίκος Παπουτσής.
«Ενώνοντας για πρώτη φορά 1000 κιλά μέλι Σπάρτης με τη βιολογική σκόνη μύρτιλου Δράμας, δημιουργήσαμε ένα superfood, που περιέχει όλα τα θρεπτικά στοιχεία του μελιού και του μύρτιλου, διαθέτει μοναδικό χρώμα και διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού το μέλι λειτουργεί ως συντηρητικό», εξηγεί ο κ. Παπουτσής.
Όπως σημειώνει, το 60% των προϊόντων του συνεταιρισμού διοχετεύονται στην εσωτερική αγορά, με το υπόλοιπο 40% να «ταξιδεύει» σε Ελβετία, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο. Ωστόσο, δεν αποκλείει η αναλογία αυτή ν' αλλάξει από το ερχόμενο κιόλας έτος. Προς αυτή την κατεύθυνση και την περαιτέρω ανοδική πορεία του συνεταιρισμού θα διαδραματίσει, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, η ολοκλήρωση του εργοστασίου/τυποποιητηρίου στα Κύργια Δράμας εντός του 2022, που αναμένεται να προσφέρει σε πρώτη φάση λειτουργίας 12 νέες θέσεις εργασίας.
«Πρόκειται για ένα κόσμημα, συνολικού προϋπολογισμού 2 εκατ. ευρώ, που εγκαταλείφθηκε το 2009 λόγω προσωπικών μου θεμάτων υγείας», αναφέρει ο κ. Παπουτσής, επισημαίνοντας ότι «είναι σε καλό δρόμο η δημιουργία του και με το που εξασφαλίσουμε το 30% της χρηματοδότησης που μας λείπει, θα γίνει πραγματικότητα άμεσα». Μάλιστα, ήδη γίνονται ενέργειες για την ένταξη του πρότζεκτ σε νέο πρόγραμμα, οι οποίες δεν αποκλείεται άμεσα να ευοδωθούν.
Το εργοστάσιο/τυποποιητήριο στα Κύργια Δράμας αναπτύσσεται σε έκταση 50 στρεμμάτων και συνολικά οι κτιριακές υποδομές καταλαμβάνουν 1200 τετραγωνικά μέτρα. Η δε λειτουργία του θα σηματοδοτήσει, σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, την έναρξη της συμβολαιακής γεωργίας στην περιοχή. «Έχουμε δυνατή συνεργασία με επιχειρηματία του εξωτερικού που πραγματικά ενδιαφέρεται για την καλλιέργειά μας», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι θα είναι τεράστια η χαρά του να μπορέσει να προσφέρει επαγγελματική διέξοδο σε ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γη, αλλά δεν ξέρουν πού να στραφούν. «Νούμερο ένα ζητούμενο για έναν καλλιεργητή είναι να έχει εξασφαλισμένη τη διάθεση του προϊόντος του και υπό την προϋπόθεση ότι όλα θα συνεχίσουν να κυλούν ομαλά, θα μπορούμε να τους το εξασφαλίσουμε», τονίζει.
Τα προϊόντα και το λικέρ blueberry με βιολογική γράπα
Για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Συνεταιρισμός «Βιοδράμα», που συγκροτείται από ομάδα 10 παραγωγών, ηλικίας 28-65 χρόνων, οι οποίοι καλλιεργούν βιολογικό μύρτιλο σε 40 στρέμματα στο Καλαμπάκι Δράμας, «έριξαν» στην εσωτερική αγορά λικέρ blueberry με βιολογική γράπα, τη γεύση του οποίου περιγράφει ο κ. Παπουτσής ως μοναδική! Μάλιστα, για την επόμενη χρονιά, οι μοναδικοί παραγωγοί βιολογικού μύρτιλου στη χώρα μας, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με οινοποιείο της Δράμας, προκειμένου να «συστήσουν» από κοινού στους καταναλωτές, κρασί και τσίπουρο από blueberry.
Το μύρτιλο, λέει ο κ. Παπουτσής, είναι πολύ θρεπτικός καρπός και χορηγείται επίσης σε διαβητικούς που έχουν σάκχαρο στο αρχικό στάδιο, με τον συνεταιρισμό να πουλά νωπό προϊόν στην Ελλάδα, περιορισμένα όμως, αφού το 80% της παραγωγής μεταποιείται.
Μεταξύ των προϊόντων που διαθέτει εντός και εκτός ελληνικών συνόρων ο συνεταιρισμός, συγκαταλέγονται το συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες, που παράγεται από 100% βιολογικά μύρτιλα αποκλειστικά από τη «Βιοδράμα», πάστα και μαρμελάδα από μύρτιλα χωρίς ζάχαρη, αποξηραμένα φύλλα τσαγιού και χυμούς από μύρτιλλα ή σε συνδυασμό με ρόδι. Η τιμή λιανικής για το νωπό μύρτιλο σε κεσεδάκι είναι στα δύο ευρώ, η πάστα και η μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη στα έξι με 7,80 ευρώ τα 175 γραμμάρια, οι χυμοί στα τρία με τέσσερα ευρώ τα 250 ml και το συμπλήρωμα στα 30 ευρώ.
Τα 40 στρέμματα με μύρτιλο, που τού άλλαξαν την ζωή
Ακόμα και σήμερα, τού είναι δύσκολο να πιστέψει ότι τα 40 στρέμματα μύρτιλου, που απλώνονται στον εύφορο κάμπο Καλαμπακίου Δράμας, είναι δικά του. «Όσο και να έχω κουραστεί όλη την ημέρα, από το βραδάκι και μετά, εκεί, στη γη μου, βρίσκω γαλήνη και ηρεμία», εξομολογείται ο κ. Παπουτσής, που στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις, μέσα στη φυτεία, λειτουργεί συσκευαστήριο για μεταποίηση των ποσοτήτων του μύρτιλου που παράγονται.
Ένα στρέμμα διαθέτει περί τα 200 δέντρα και κάθε ένα από αυτά, σε πλήρη καρποφορία, δίνει πέντε κιλά μύρτιλου σε τρία χρόνια και σύμφωνα με τον πρόεδρο του συνεταιρισμού, τα ετήσια κέρδη μπορεί να φθάσουν για τον παραγωγό σε ποσό έως και 30.000 ευρώ. Για την εγκατάσταση μιας τέτοιας καλλιέργειας απαιτείται επένδυση της τάξης των 3500 με 4000 ευρώ για την αγορά των δέντρων, αλλά και τις υποδομές που πρέπει να γίνουν. Όπως τονίζει, ένας παραγωγός θα κάνει απόσβεση των κονδυλίων που θα διαθέσει στον τρίτο χρόνο και από εκεί και μετά θα έχει κέρδος.
Η μέση ετήσια παραγωγή του συνεταιρισμού κυμαίνεται από 500 έως και 800 κιλά ανά στρέμμα, αλλά φέτος, όπως λέει, «είμαστε μείον κατά 40%, λόγω των καιρικών συνθηκών».
Το μύρτιλο που τον …παίδεψε, τον πείσμωσε, αλλά τελικά τον ανταμείβει
Ο κ. Παπουτσής πέρασε από …45 κύματα ώσπου να δει τους κόπους του να ανταμείβονται, ωστόσο το όνειρό του 65χρονου ηλεκτρολόγου- εργοδηγού με ειδίκευση στα φωτοβολταϊκά, έγινε πραγματικότητα στις 15 Απριλίου του 2016. Ήταν η ημερομηνία που έγινε ο πρώτος παραγωγός και διανομέας -εντός και εκτός επικράτειας- του μοναδικού στη Ελλάδα συμπληρώματος διατροφής από βιολογικά μύρτιλα, σε μορφή κάψουλας. Μάλιστα, όπως θυμάται, «πήραμε την έγκριση του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων για να κυκλοφορήσουμε την κάψουλα στην αγορά στα γενέθλιά μου, στις 12 Ιανουαρίου του 2016!».
Το ταξίδι του μέχρι τότε ήταν μακρύ και δύσβατο, κυρίως εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο 65χρονοςέφερε τις πρώτες πέντε ρίζες ρώσικου μύρτιλου στη χώρα μας από τη Σιβηρία το 2002, ύστερα από τη γνωριμία του με έναν Ρώσο καθηγητή.
Η αλήθεια είναι ότι δεν είχε φανταστεί ποτέ τον εαυτό του αγρότη και η μόνη ενασχόλησή του με τη γη ήταν η βοήθεια που πρόσφερε στον ροδακινοπαραγωγό πεθερό του, όταν ερχόταν η εποχή της συγκομιδής. «Όταν ανακάλυψα ότι το μύρτιλο είναι ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά φρούτα,κάτι μέσα μου με έσπρωξε να ασχοληθώ σοβαρά με την καλλιέργειά του», λέει, εξηγώντας ότι το ρωσικό μάλιστα χαρακτηρίζεται από τον αμερικανικό Οργανισμό «The World's Healthiest Foods» ως «σούπερ φρούτο» και «αστέρι της διατροφής». Στη δε Ρωσία, το αποκαλούν «το χαβιάρι των φρούτων» και «πηγή αιώνιας νεότητας».
Οι Ρώσοι το λατρεύουν, οι Ιάπωνες πίνουν καθημερινά ένα φλιτζάνι για τα μάτια (βοηθά στην προσαρμογή στο σκοτάδι, γι' αυτό και το χρησιμοποιούσαν οι Βρετανοί πιλότοι στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου), ενώ οι Άγγλοι το θεωρούν «εθνικό προϊόν». Το ρώσικο μύρτιλο ζει και θεριεύει σε χαμηλές θερμοκρασίες (μεγαλώνει με το χιόνι), εξαιρετικό έδαφος και καλή ποιότητα νερού.
«Τίποτα δεν ήταν εύκολο», λέει ο κ. Παπουτσής και προσθέτει: «την πρώτη φορά έφερα πέντε ρίζες από τη ρωσική ποικιλία. Δεν μπορούσα ούτε να τις περάσω από το τελωνείο. Τις φύτεψα στο μποστάνι και περίμενα. Έναν χρόνο μετά είχε γεμίσει ο κάμπος».
Οι ευεργετικές ιδιότητες του καρπού
Το μύρτιλο είναι πλέον περιζήτητο από τους καταναλωτές και ιδίως από εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις). Επιπλέον, η άμεση ενέργεια που προσφέρει το ρωσικό μύρτιλο σε κάθε του μορφή (νωπό ή μεταποιημένο), το έχει καταστήσει δημοφιλές μεταξύ των αθλητών και γενικά σε όσους έχουν ανάγκη τόνωσης του οργανισμού τους με απόλυτα φυσικό τρόπο (μαθητές, άτομα σε ανάρρωση κ.ά.), καθώς έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι τονώνει εξαιρετικά τον οργανισμό και ενισχύει τις λειτουργίες του εγκεφάλου.
Έρευνα του αμερικανικού πανεπιστημίου Tufts, το κατατάσσει στον αριθμό 1 μεταξύ 60 φρούτων που εξετάσθηκαν συστηματικά, σε αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές ιδιότητες- σχεδόν 40% περισσότερο από το κόκκινο κρασί. Επίσης, δεκάδες έρευνες (κυρίως αμερικανικών πανεπιστημίων και οργανισμών) έχουν πιστοποιήσει τις ευεργετικές ιδιότητες του μύρτιλου στην όραση, στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων, στην πρόληψη των αλλεργιών, στην καταπολέμηση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και της αρτηριοσκλήρυνσης, στον έλεγχο της υπέρτασης κ.ά., λόγω των φυτοοιστρογόνων που περιέχουν ο καρπός και τα φύλλα του. Η μεγάλη του περιεκτικότητα σε γλυκοζοειδή -και ειδικότερα σε νεομυρτιλίνη- έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη (επικουρικά στην ιατρική θεραπεία).
Ακόμη, το φολικό οξύ και το οξύ elagum των καρπών ειδικά τού ρωσικού μύρτιλου (σ.σ. υπάρχουν περισσότερα από 30 συνολικά είδη μύρτιλου, αλλά δεν διαθέτουν όλα τις ίδιες ιδιότητες) έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι επιβραδύνουν και προστατεύουν το στομάχι, τον οισοφάγο, τους πνεύμονες, τη μήτρα και τις ωοθήκες από την ανάπτυξη όγκων.
Το μύρτιλο είναι πλουσιότατο σε βιταμίνες (Α,C,E) και Β-καροτίνη, στα ιχνοστοιχεία Κάλιο, Μαγνήσιο, Φώσφορο και σε φυτικές ίνες, ενώ στον αντίποδα είναι φτωχό σε λίπος, Νάτριο και σε θερμίδες.