Eίναι ασφαλές να φάτε φαγητό στο οποίο έχει προηγουμένως κάτσει έντομο και συγκεκριμένα μύγα;
Η αλήθεια είναι ότι οι μύγες μεταφέρουν διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς (βακτήρια, μύκητες, ιούς, αυγά σκουληκιών) επειδή τρέφονται με αποσυντιθέμενο οργανικό υλικό, ιδίως με περιττώματα. Έτσι, όταν αγγίζουν το φαγητό, αφήνουν ένα ίχνος βρωμιάς που είναι ανεπαίσθητο με γυμνό μάτι.
Παρ' όλα αυτά, ο κίνδυνος προσβολής από κάποια ασθένεια μετά την κατανάλωση τροφής στην οποία έχει προσγειωθεί για μικρό χρονικό διάστημα μία μόνο μύγα είναι χαμηλός. Επιπλέον, το απλό ζέσταμα των τροφίμων μπορεί να μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης.
Σε κάθε περίπτωση, το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς είναι να μην καταναλώσει τρόφιμο στο οποίο γνωρίζει ότι προηγουμένως έχει περάσει μύγα.
Πρώτον, επειδή δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η παραμονή της εκεί ήταν σύντομη και, δεύτερον, επειδή δεν γνωρίζετε πού έχει βρεθεί το έντομο και τι είδους παθογόνους μικροοργανισμούς έχει μεταφέρει στο τρόφιμο.
Ποια μικρόβια μεταδίδονται από τις μύγες;
Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Publlic Health τον Αύγουστο του 2022 εντόπισε 130 παθογόνα στις οικιακές μύγες, μεταξύ αυτών μύκητες, ιούς, παράσιτα και βακτήρια, ορισμένα από τα οποία ήταν «σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή είδη».
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος μόλυνσης είναι αν η μύγα φέρει μαζί της αυγά ή κύστεις παρασίτων και σκουληκιών, διότι, όταν καταναλώσει κανείς την τροφή, μπορούν να ολοκληρώσουν τον φυσικό τους κύκλο στο άτομο που την κατανάλωσε, με άλλα λόγια, θα παρασιτιστούν», εξηγεί ο Jorge Luiz Fortuna, διδάκτωρ υγιεινής και επεξεργασίας ζωικών προϊόντων.
Ο Fortuna είναι ένας από τους συγγραφείς ενός άρθρου που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Brazilian Journal of Animal and Environmental Research, το οποίο έδειξε, με ένα πείραμα, ότι το 50% των μυγών που συλλέχθηκαν σε μια λαϊκή αγορά στην Teixeira de Freitas (BA) είχαν το βακτήριο Escherichia coli, το οποίο προκαλεί εντερική λοίμωξη.
Πάντως, και οι μέλισσες και τα μυρμήγκια, παρότι φαίνονται ακίνδυνα, μεταφέρουν επίσης μικροοργανισμούς και, ως εκ τούτου, ενέχουν κίνδυνο μόλυνσης των τροφίμων.