Υπό τη σκιά του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου πραγματοποιήθηκε ημερίδα για την ολοκλήρωση ενός κύκλου διαπολιτισμικών διαδρομών στην Αθήνα, με στόχο την ένταξη μεταναστών και προσφύγων, υπό τον τίτλο «Multaka Athens», που σημαίνει σημείο συνάντησης στα Αραβικά.
Η συνάντηση, η οποία διαρθρώθηκε σε βασικούς κύκλους παρουσιάσεων και συζητήσεων και διήρκεσε λίγο περισσότερο από επτά ώρες, χαιρετίστηκε, σε βαρύ ωστόσο κλίμα, από τον διευθυντή Κοινωνικής Ένταξης του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Αθανάσιο Βιτσεντζάτο, τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Υποστήριξης και Κοινωνικής Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων και πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής & Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) Μελίνα Δασκαλάκη, εκπροσωπώντας τους φορείς υλοποίησης της δράσης.
Ως προς την παρουσίαση της δράσης, στο πάνελ σχετικά με το πλαίσιο σχεδιασμού και υλοποίησης συμμετείχαν εκ μέρους του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου η κ. Φανή Κεραμίδα, εκ μέρους του υπουργείου Πολιτισμού οι κ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, Όλγα Σακαλή και Μαρία Φακιολά, ενώ για το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του δήμου Αθηναίων τοποθετήθηκε η κ. Μελίνα Δασκαλάκη, με την υπόσχεση μάλιστα ότι ο Δήμος βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης πόρων και τρόπων ώστε η δράση να συνεχιστεί.
Το κύριο συμπέρασμα της συζήτησης ήταν ότι οι διαπολιτιστικές διαδρομές αποτελούν τόσο εργαλείο, όσο και κατάληξη της προσπάθειας ο πολιτισμός να ξεπεράσει τα στερεότυπα άλλων δεκαετιών και να γίνει προσιτός σε όλους και όλες, χωρίς διακρίσεις.
Ακολούθησε πάνελ με τη συμμετοχή ομιλητών από το εξωτερικό οι οποίοι μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από αντίστοιχες διαδρομές στο Βερολίνο, τη Φλωρεντία και τη Βέρνη, ενώ η κ. Ηρώ Ακριβού, συντονίστρια του Multaka Athens εκ μέρους της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ), αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις και τις προκλήσεις του πεδίου.
Όπως σημείωσε η κ. Ακριβού, το πρόγραμμα έτρεξε από πέρσι τον Ιούνιο έως τώρα σε πέντε πολιτισμικούς χώρους που επιλέχθηκαν στην Αθήνα, ενώ νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι η συνολική διάρκεια καθαρής υλοποίησής του άγγιξε τους 16 μήνες.
Αρχικά, εκπαιδεύτηκαν ως ξεναγοί 17 άνθρωποι με μεταναστευτικό ή προσφυγικό προφίλ ως ξεναγοί και η δράση πέρασε στην πλήρη ανάπτυξή της από τον Σεπτέμβριο του 2022 όταν και ξεκίνησαν οι ξεναγήσεις στο κοινό, το οποίο ομιλήτριες επεσήμαναν ότι εμπειρικά μπορούσαν να εκτιμήσουν ότι μοιραζόταν κατά το ήμισυ σε Έλληνες και κατά το ήμισυ σε τουρίστες.
Επιπλέον, στα κοινά στα οποία στόχευσε η δράση ήταν και κάτοικοι της πόλης με μεταναστευτικό ή προσφυγικό προφίλ, αλλά και ασυνόδευτοι ανήλικοι πρόσφυγες και σχολεία. Επιπλέον, ο Δήμος Αθηναίων, με στόχο την καλύτερη διάδοση της δράσης, επέκτεινε την προώθησή της μέσω των υπόλοιπων πολιτιστικών δράσεων του, όπως τα φεστιβάλ τα οποία διοργανώνονται στην πόλη.
Οι πέντε «διαδρομές» στις οποίες οργανώθηκαν οι ξεναγήσεις στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, αραβικά και φαρσί, εντελώς δωρεάν για το κοινό ήταν η Αρχαία Αγορά Αθηνών στην Αδριανού, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Κεραμεικού στην Ερμού, το Επιγραφικό Μουσείο στην Τοσίτσα, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού σχετικά ως προς το Λουτρό των Αέρηδων στην Κυρρήστου, αλλά και ως προς τη θεματική «'Ανθρωποι και Εργαλεία» στην οδό Πανός.
Ακριβώς με τη σκοπιά των χώρων και των ανθρώπων που εργάζονται στον πολιτισμό και υποδέχτηκαν τη δράση μίλησαν στο επόμενο πάνελ για τις διαδρομές του Multaka Athens ως μια ευκαιρία διαπολιτισμικού διαλόγου, όπου ο χώρος μετατρέπεται σε εμπειρία, η κ. Γιάννα Βενιέρη από το Επιγραφικό Μουσείο, η κ. Παναγιώτα Ανδριανοπούλου από το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, η κ. Μαρία Λιάσκα και ο κ. Λεωνίδας Μπουρνιάς, από την Εφορία Αρχαιοτήτων της Πόλης των Αθηνών.
Τέλος, τον λόγο έλαβαν οι ίδιοι οι διαπολιτισμικοί περιηγητές του Multaka Athens, οι τιμώμενοι ξεναγοί, αλλά και στελέχη ΜΚΟ και εθελοντών που συνέπραξαν για την επιτυχία του προγράμματος.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Χισάμ Μπαχλούλ Ομάρ, διαπολιτισμικός μεσολαβητής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού και διαπολιτισμικός περιηγητής «η Ελλάδα λόγω της θέσης της στη γεωγραφία είναι σταυροδρόμι» και το «Multaka Athens είναι ένα μωρό που γεννήθηκε και τώρα ίσα-ίσα περπατάει, μέσα σε δέκα μήνες και ελπίζω ότι ύστερα από 8 χρόνια, όπως το καταφέρατε εσείς στο Βερολίνο να συνεχίζει να υπάρχει στην Αθήνα και στην Ελλάδα και αυτό το μωρό να τρέχει».