Εάν ποτέ κανείς θα ήθελε να δώσει ένα συνώνυμο της λέξης μεράκι δίχως να πει λέξη, τότε Βοτανικός Κήπος «Ζέλιος Γη» στην Ναύπακτο είναι σίγουρα ένα καλό παράδειγμα.
Περίπου 2,30 ώρες από το κέντρο της Αθήνας και κάτι λιγότερο από 30 λεπτά από το κέντρο της Ναυπάκτου, ο Βοτανικός Κήπος της οικογένειας Ζέλιου αποτελεί ένα από τα ωραιότερα μέρη που θα δει κανείς στην παραθαλάσσια πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Στην Γαβρολίμνη Ναυπακτίας στην θέση Αηδόνι, 100 και πλέον στρέμματα γης, πλάι στον ποταμό Εύηνο δημιουργούν ένα μοναδικό σκηνικό. Η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας θυμίζει καρτ ποστάλ, από εκείνες που απεικονίζουν ανεξερεύνητα και μαγικά τοπία χωρών του εξωτερικού που ο καθένας εύχεται κάποια μέρα να καταφέρει να δει από κοντά.
Εμείς βρεθήκαμε στον Βοτανικό Κήπο στις αρχές Μαΐου στο πλαίσιο δημοσιογραφικής αποστολής. Λόγω της περιόδου η τουριστική κίνηση ήταν περιορισμένη ·καθόλου άσχημα, αφού είχαμε όλο τον χώρο και τον χρόνο να εξερευνήσουμε κάθε γωνιά αυτής της πράσινης όασης στη Δυτική Ελλάδα. Εκεί μας περίμενε ο Αριστοτέλης Ζέλιος, μαζί με τον πατέρα του, Βασίλη -ο «Μάστορας» όπως όλοι τον έλεγαν- ο οποίος εμπνεύστηκε και μετά από 10 χρόνια δουλειάς κατάφερε το 2019 να ανοίξει τις πύλες του κήπου για το κοινό. Έκτοτε μέχρι και σήμερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, αφού το εγχείρημα της οικογένειας Ζέλιου ολοένα και μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο.
Μέσα στον Βοτανικό Κήπο «Ζέλιος Γη» στην Ναύπακτο
Σίγουρα με το που μπαίνεις στον κήπο η πρώτη εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη για την Ελλάδα. Αυτό που κάνει εντύπωση με το «καλημέρα» είναι το πόσο προσεγμένα είναι όλα. Από τις διάφορες ποικιλίες λουλουδιών, φυτών και δέντρων μέχρι τις ξύλινες κατασκευές που στεγάζονται οι διάφοροι βοηθητικοί χώροι για τους εθελοντές και το προσωπικό.
Αφού λάβαμε τα... απαραίτητα ντόπια κεράσματα, κατηφορίσαμε μαζί με τον Αριστοτέλη προς τον κήπο, εκεί δηλαδή που ο ίδιος και η οικογένειά του έχουν περάσει -και συνεχίζουν να περνούν- ατελείωτες ώρες για να λάβει τη σημερινή του μορφή. Αυτό που αντιληφθήκαμε εξ' αρχής είναι ότι δεν πρόκειται για έναν ακόμη Βοτανικό Κήπο. Πρόκειται για ένα μέρος το οποίο έχει ξεκάθαρα εκπαιδευτικό χαρακτήρα που «χτίζεται» σταδιακά μέσα από την πληθώρα δραστηριοτήτων που διοργανώνονται όλον τον χρόνο.
Από ζωγραφική, αγγειοπλαστική, γιόγκα και σχολικές εκδρομές, μέχρι κεραμική, μουσικές βραδιές (μόνο με φυσικό ήχο δίχως ηχεία) και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο ανθρώπινος νους. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο συγκεκριμένος κήπος δεν θα αφήσει κανέναν παραπονεμένο. Κάθε γωνιά του και μια επιλογή! Κάπου εδώ ξεκίνησε η ξενάγησή μας...
Οι έξι θεματικοί κήποι
Το όλο εγχείρημα χωρίζεται σε έξι θεματικούς κήπους. Αρωματικά, φαρμακευτικά, αρτυματικά βότανα, κοινά και σπάνια είδη της ελληνικής χλωρίδας αλλά και κηπευτικά, έχουν το καθένα τους μια ξεχωριστή θέση στο κήπο. Σ' αυτό το σημείο άρχισε και η άμεση επαφή μας με την φύση, αφού ο καθένας μπορούσε να αγγίζει και μυρίσει τα πάντα. Σχεδόν τα πάντα δηλαδή, καθώς στον κήπο μπορεί να συναντήσει κανείς και δηλητηριώδη φυτά. Όπως για παράδειγμα η λεγόμενη «τρομπέτα των Αγγέλων», η οποία παρά την εντυπωσιακή της όψη μπορεί να βλάψει τον άνθρωπο.
Περπατήσαμε στα μποστάνια του λαχανόκηπου και τα παρτέρια του βοτανόκηπου, είδαμε τον κήπο των Αγγέλων (εκεί όπου κάθε φυτό συμβολίζει μια αρετή), περάσαμε από το θέατρο των προτομών και φτάσαμε μέχρι κήπο του διαλογισμού, εκεί όπου υπάρχει το άγαλμα του Βούδα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνεται δράσεις yoga και διαλογισμού μέσα σε ένα περιβάλλον που θέλοντας και μη σε γαληνεύει.
Τα πάντα μέσα στην τον κήπο είναι... φακελωμένα. Από το πιο μικρό φυτό μέχρι το μεγαλύτερο δέντρο, τα πάντα έχουν μπροστά τους ταμπέλες με την ονομασία και barcode τα οποία το κοινό μπορεί να σκανάρει και να ενημερωθεί για κάθε είδος που βλέπει σε πραγματικό χρόνο. Όπως μας είπε ο Αριστοτέλης αυτή τη στιγμή υπάρχουν στον κήπο 3.500 φυτά και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Ήδη εθελοντές προετοιμάζουν το έδαφος για νέα -σπάνια και μη- φυτά, λουλούδια και δέντρα που θα υποδεχθεί ο κήπος.
Ο... Λευκός Πύργος της Ναυπάκτου από γυάλινα μπουκάλια
Κάτι το οποίο σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο είναι ο Λευκός Πύργος της... Ναυπάκτου που δεσπόζει στο κέντρο του Βοτανικού Κήπου. Δεν πρόκειται απλά για έναν πύργο που έγινε για να γίνει ανάμεσα στο πράσινο. Ο λόγος δημιουργίας του είναι καθαρά συμβολικός και «κουμπώνει» με την όλη ιδεολογία του χώρου. Είναι φτιαγμένος από γυάλινα μπουκάλια και όπως μας είπε ο Αριστοτέλης Ζέλιος αποτελεί «σύμβολο της ανακύκλωσης».
Κατασκευάστηκε σε μόλις δύο χρόνια, εξολοκλήρου από τον Β. Ζέλιο και χρειάστηκε περίπου 12.500 γυάλινα μπουκάλια. Μάλιστα εάν παρατηρήσει κανείς μπορεί να δει και τις ετικέτες των εταιρειών. Από μεγάλα γυάλινα μπουκάλια νερού, μέχρι μικρά μπουκαλάκια από τσίπουρο. Αποτελείται από δυο ορόφους με γυάλινες επιφάνειες και από την κορυφή του ξεδιπλώνεται ολόκληρο το μεγαλείο του κήπου....
Δείτε εικόνες από τον Βοτανικό Κήπο στην Ναύπακτο:
Περισσότερες πληροφορίες για τον Βοτανικό Κήπο «Ζέλιος Γη» στο www.zeliosgi.gr.
Φωτογραφίες: iefimerida.gr / Νίκος Μαρουλίδης