«Αν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη όλα γίνονται», λέει η παροιμία, και φαίνεται ότι βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στο ελληνικό Πανεπιστήμιο. Όπου «μπάρμπας» βάλτε «Σιάσος» και όπου «Κορώνη» βάλτε «Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών».
Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι μία από αυτές που πρέπει να απασχολήσουν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, μετά από καταγγελίες που έγιναν, αναφορικά με τον τρόπο επιλογής των ακαδημαϊκών που συμμετέχουν σε εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή νέων πανεπιστημιακών.
Οι καταγγελίες κάνουν λόγο για «μαγειρέματα» και περίεργες συνθέσεις των εκλεκτορικών σωμάτων, με στόχο την προώθηση «ημετέρων», συγγενών και φίλων.
Υπό το φως των αποκαλύψεων, μάλιστα, η αρμόδια υπουργός οφείλει να δείξει πολιτική αποφασιστικότητα, ανεξαρτήτως «κομματικών προδιαγραφών».
Ίσως μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η προ ενός έτους επώνυμη καταγγελία της προέδρου του Τμήματος Φιλοσοφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Βάνας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, η οποία, με αναφορά της προς την ηγεσία του ΕΚΠΑ, καταγγέλλει τον τρόπο με τον οποίο συγκροτήθηκε το εκλεκτορικό σώμα και η εισηγητική επιτροπή για την προκήρυξη θέσης επίκουρου καθηγητή στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία της Φιλοσοφίας».
Τι αναφέρει η καταγγελία της προέδρου του Τμήματος
Σύμφωνα με την καταγγελία της κυρίας Νικολαΐδου-Κυριανίδου, η Εισηγητική Επιτροπή αποτελείτο από τους Λάμπρο Σιάσο (καθηγητή του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ), Κωνσταντίνο Πέτσιο (καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων) και Παναγιώτη Θανασά (καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ).
Σιάσος και Πέτσιος, ανάμεσα σε συνολικά 38 υποψήφιους, πρότειναν να πάρει τη θέση ο κ. Γεράσιμος Ρεντίφης, ενώ ο κ. Θανασάς πρότεινε άλλον υποψήφιο, συντάσσοντας ξεχωριστή εισηγητική έκθεση, στην οποία υποστηρίζει ότι ο κ. Ρεντίφης δεν πληροί τα τυπικά προσόντα για τη θέση. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τίποτα το μεμπτό, τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως.
Όπως, όμως, σημειώνει στην καταγγελία της η πρόεδρος του Τμήματος: «Από τεκμηριωμένη καταγγελία, ενημερωθήκαμε ότι στα έργα ενός εκ των υποψηφίων, του κ. Γ. Ρεντίφη, διαπιστώθηκαν εκτεταμένες λογοκλοπές. Η καταγγελία απεδείκνυε ότι ο κ. Ρεντίφης χρησιμοποιούσε πολλά κείμενα άλλων συγγραφέων, αυτολεξεί ή και σχεδόν αυτολεξεί, χωρίς αναφορά στην πηγή του. Ο περαιτέρω έλεγχος επιβεβαίωσε την έκταση των λογοκλοπών».
Ακόμα πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι, όπως αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης που εξέταζε τις καταγγελίες περί λογοκλοπής, το μέλος της Εισηγητικής Επιτροπής Λάμπρος Σιάσος παραδέχτηκε ότι είναι συγγενής του Γεράσιμου Ρεντίφη, δηλαδή του υποψηφίου για τον οποίο είχε κάνει θετική εισήγηση. «Είναι το παιδί ξαδέλφου μου. Οι πατεράδες μας είναι αδέλφια» δήλωσε ο κ. Σιάσος, σύμφωνα με όσα καταγγέλλει επωνύμως η κ. Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου.
Αποτέλεσμα των αποκαλύψεων ήταν, τελικώς, η παραίτηση του κ. Σιάσου από την Εισηγητική Επιτροπή. Όπως, όμως, καταγγέλλει η πρόεδρος του Τμήματος, στην επιστολή που το iefimerida.gr έχει στη διάθεσή του, «συνάδελφοι του τμήματος - μέλη του εκλεκτορικού μού έκαναν γνωστό το ότι τους ασκήθηκαν διάφορες ισχυρές πιέσεις προκειμένου να αγνοήσουν τις διαπιστωμένες λογοκλοπές και να ψηφίσουν υπέρ του συγκεκριμένου λογοκλόπου. Και εγώ προσωπικά έχω δεχθεί απειλές για μήνυση και δικαστικές διώξεις».
Παράλληλα, η κ. Νικολαΐδου-Κυριανίδου αναφέρεται σε πιέσεις καθηγητή από άλλη σχολή, ο οποίος, χρησιμοποιώντας το όνομα συγκεκριμένου κόμματος, επιχείρησε να ασκήσει πίεση και να εκφοβίσει το εκλογικό σώμα. Εκ του αποτελέσματος, όπως λέει, μάλιστα, αποτελεσματικά.
Σημειώνεται ότι η πρόεδρος του Τμήματος έχει προβεί σε επίσημη ενημέρωση στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, χωρίς μέχρι στιγμής να κινηθεί οποιαδήποτε διαδικασία.