Μορφή «χιονοστιβάδας» δείχνουν να λαμβάνουν οι κλήσεις και οι καταγγελίες πολιτών για διαρρήξεις αυτοκινήτων σε χώρους στάθμευσης μεγάλων εμπορικών καταστημάτων στην περιοχή της Πυλαίας, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Οι «ποντικοί» σαρώνουν – κυρίως τα ακριβά και πολυτελή – οχήματα που αφήνουν οι ανυποψίαστοι ιδιοκτήτες τους για λίγη ή πολλή ώρα ακινητοποιημένα, και αφού βεβαιωθούν ότι δεν τους παρακολουθεί κάποιος – με τη βοήθεια τσιλιαδόρου – αναλαμβάνουν να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του καρδιολόγου, Χρήστου Γώγου, ο οποίος το βράδυ της περασμένης Τρίτης έπεσε θύμα διάρρηξης στο όχημά του την ώρα που βρισκόταν σε κατάστημα εστίασης, σε γνωστό εμπορικό πάρκο της Πυλαίας επί της Λεωφόρου Γεωργικής Σχολής. «Δεν είχα κάποιο αντικείμενο αξίας εμφανές μέσα στο αυτοκίνητο. Μου έσπασαν το τζάμι, άνοιξαν την πίσω πόρτα και από εκεί άνοιξαν το πορτ μπαγκάζ. Μου πήραν 200 ευρώ την ιατρική στολή μου, το στηθοσκόπιο, μια δερμάτινη τσάντα μια στολή ποδοσφαίρου το τάμπλετ μου και ένα σκληρό δίσκο.Άμεσα κάλεσα την αστυνομία που κατέγραψε το περιστατικό» περιγράφει στο ThessToday ο Χρήστος Γώγος.
Μάλιστα όπως θυμάται ο ίδιος, μια ώρα πριν από τη στιγμή που κάλεσε τις Αρχές για το δικό του πάθημα, αστυνομικοί είχαν βρεθεί πάλι στο parking του ίδιου εμπορικού πάρκου για την καταγραφή παρόμοιου συμβάντος. «Μια ώρα πριν από το δικό μου συμβάν είχε έρθει η αστυνομία για να ελέγξει τις κάμερες για προηγούμενη κλοπή που έγινε το Σάββατο».
Όπως επιβεβαιώνουν μέσω του ThessToday αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. τόσο ο συγκεκριμένος χώρος στάθμευσης όσο και άλλα parking στα πέριξ βρίσκονται ψηλά στις προτιμήσεις μικροκακοποιών που λυμαίνονται την περιοχή. Μάλιστα οι αστυνομικοί έχουν στη διάθεσή τους “black list” με συγκεκριμένες συμμορίες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.
Διαρρήξεις σε ΙΧ: Η σπείρα με τα σύρματα και η σπείρα με τα τσιπάκια
Κατά πληροφορίες οι αρχές έχουν χαρτογραφήσει με κάθε λεπτομέρεια τον τρόπο δράσης των συμμοριών που χωρίζονται τουλάχιστον σε δύο. Αυτή που επιλέγει παλαιότερα αυτοκίνητα και αυτή που στοχεύει στα ακριβά και τελευταίας τεχνολογίας. Η διαφορά σχετίζεται με τη μέθοδο κρούσης καθώς στην πρώτη περίπτωση οι δράστες αποκτούν πρόσβαση σε ένα όχημα παραβιάζοντας κάποια από τις κλειδαριές των θυρών του οχήματος με λεπτό και εύπλαστο σύρμα.
Στη δεύτερη περίπτωση τα μέλη της «hi tech» συμμορίας διαθέτουν προσόντα… αυτοματιστή καθώς μέσα από ένα μικρό τσιπ και χωρίς να κινούν υποψίες, παίρνουν στον έλεγχο τους το σύστημα ασφάλισης θυρών και συναγερμού με τη συνέχεια να είναι αθόρυβη και δυστυχώς αποτελεσματική.
Σε όποιες περιπτώσεις η δράση των μικροκακοποιών καταγράφηκε από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης αυτοί φορούσαν γάντια προκειμένου να μην αφήσουν πίσω τους δακτυλικά αποτυπώματα ενώ είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους.
Πηγή: thesstoday