Ενα πραγματικό «μπαλάκι» ευθυνών εκτυλίσσεται στην Καλαμάτα, ύστερα από τον αναπάντεχο θάνατο του εικονολήπτη – δημοσιογράφου Κώστα Θεοδωρακάκη, στον σαϊτοπόλεμο, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα.
Ανάμεσα στα σημεία που κατάθεσαν κατηγορούμενοι σαϊτολόγοι και οι δικηγόροι τους είναι ότι ο δήμος Καλαμάτας χρηματοδότησε τον φετινό σαϊτοπόλεμο με 12.000 ευρώ καθώς και ότι το επικίνδυνο έθιμο γίνεται με την έγκριση -πέραν του δήμου- της αστυνομίας και των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών.
Η δίκη των επτά συλληφθέντων, ύστερα από την προθεσμία που έλαβαν την Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας.
«Να καταργηθεί ο σαϊτοπόλεμος»
Ενας εκ των ανθρώπων που θα καθίσει στο εδώλιο, ο μόνος που κατηγορείται για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενέργεια και παράλειψη σε βαθμό πλημμελήματος, είναι ο Νίκος Μπασακίδης, αρχηγός του μπουλουκιού (που έκανε επίδειξη την ώρα της τραγωδίας) και πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Καλαμάτας.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Θάρρος», ο δικηγόρος του Μπασακίδη και τεσσάρων ακόμη σαϊτολόγων, Αντώνης Κατσάς, εξέφρασε τη συντριβή των πελατών του και του ιδίου για ό,τι συνέβη, ενώ σημείωσε ότι το έθιμο πραγματοποιείται εδώ και 180 χρόνια και είναι η πρώτη φορά που τραυματίζεται θεατής.
«Κανένα έθιμο δεν είναι πάνω από την ανθρώπινη ζωή», τόνισε ο Κώστας Μαργέλης, έτερος συνήγορος του Νίκου Μπασακίδη εκφράζοντας τη θλίψη όλων.
Πρόσθεσε, δε, πως «αν δεν μπορεί να ληφθούν μέτρα, να καταργηθεί». Καταλήγοντας είπε ότι ο κ. Μπασακίδης είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δεν έχει καμία ευθύνη και συμμετοχή στα μέτρα ασφαλείας που είχαν ληφθεί κατά το σαϊτοπόλεμο.
Την οδύνη τη δική της και του πελάτη της μετέφερε και η δικηγόρος του 25χρονου κατηγορούμενου, Δέσποινα Τσιλιβαράκη.
Κατηγορούμενος: Ο σαϊτοπόλεμος έχει την έγκριση του δήμου, της αστυνομίας και των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών!
Αμέσως μετά την προθεσμία που δόθηκε από το δικαστήριο, εξερχόμενος του δικαστικού μεγάρου, ο Νίκος Μπασακίδης προέβη σε δηλώσεις.
Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρει το «Θάρρος», ανέφερε αρχικά ότι το έθιμο του σαϊτοπόλεμου πραγματοποιείται πολλά χρόνια, στηρίζεται σε ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει την έγκριση των υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών και τη συναίνεση και ανοχή των αστυνομικών Αρχών.
«Εκφράζω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και του προσωπικού μου φίλου, Κώστα, και να δηλώσω κοιτάζοντάς τους στα μάτια, αυτούς και τους συμπολίτες μου, ότι ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ δεν έχω καμία σχέση ούτε και αρμοδιότητα για την οργάνωση των μέτρων ασφαλείας του σαϊτοπόλεμου, όπως αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας», κατέληξε ο κ. Μπασακίδης.
Για την τραγωδία στον σαϊτοπόλεμο «άλλοι είναι οι αρμόδιοι»
Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του, Κώστας Μαργέλης, είπε πως είναι πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τα μέτρα ασφαλείας και την τήρησή τους.
«Το ποιοι ευθύνονται θα προκύψει. Εχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και θα δείτε ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος δεν είχε καμία σχέση με όσα του καταλογίζονται», συμπλήρωσε ο κ. Μαργέλης, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν αρμόδιοι, που προκύπτει από έγγραφα και είναι άλλοι.
Δικηγόρος σαϊτολόγων: Το έθιμο επιχορηγείται από τον δήμο Καλαμάτας
Την ίδια στιγμή, ο δικηγόρος κ. Αντώνης Κατσάς σημείωσε ότι ο Σύλλογος Σαϊτολόγων είναι «κανονικός και εγκεκριμένος από το Πρωτοδικείο της Καλαμάτας με καταστατικό. Επιχορηγείται από το Δήμο για τα υλικά, φέτος με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. επιχορηγήθηκε με 12.000 ευρώ και με όλα τα παραστατικά. Έτσι γίνεται όλα τα προηγούμενα χρόνια» τόνισε.
Το έγγραφο από τη Δι@υγεια που αποδεικνύει την επιχορήγηση του δήμου Καλαμάτας:
Σύμφωνα με το «Θάρρος», ο κ. Κατσάς υποστήριξε αναφορικά με τον φονικό σαϊτοπόλεμο ότι «το θέμα που τίθεται είναι τι έγινε τη συγκεκριμένη στιγμή. Αυτό θα αποδειχθεί στη διαδικασία. Αυτό που είναι δεδομένο, είναι αν το έθιμο στις συγκεκριμένες συνθήκες που εκτυλίσσεται κάθε φορά μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για κανέναν άνθρωπο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε όλοι μας».
Σαϊτολόγοι: Είχαμε ζητήσει μέτρα και συρμάτινο φράχτη για τους θεατές
Ο κ. Κατσάς προσέθεσε ότι κατά τη δίκη θα αποδειχθεί αν θα έπρεπε κάποιοι να έχουν λάβει περισσότερα μέτρα και υπογράμμισε ότι με παρέμβαση του Συλλόγου κάποιες ώρες νωρίτερα διευρύνθηκαν τα όρια προστασίας για τη διεξαγωγή του σαϊτοπόλεμου.
Οι σαϊτολόγοι, επιπλέον, ισχυρίζονται ότι είχαν δηλώσεις πως τα μέτρα προστασίας που είχαν ληφθεί από το Δήμο για τον σαϊτοπόλεμο δεν επαρκούσαν.
Επίσης, σύμφωνα με όσα έχει καταθέσει μέλος του Συλλόγου, πέρυσι προτάθηκε σε εκπρόσωπο του Δήμου να προμηθευτεί ο Σύλλογος συρματόπλεγμα ύψους 1,70 μ. για την προστασία του κοινού και τους δόθηκε η διαβεβαίωση ότι την ασφάλεια της εκδήλωσης θα φροντίσει ο Δήμος.