Τις 11 περιοχές υψηλής παραβατικότητας στο κέντρο της Αθήνας παρουσίασε ο Κώστας Μπακογιάννης στον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ειδικότερα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στη συνάντηση εργασίας με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και τους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας παρέδωσε, όπως είχε δεσμευθεί δημοσίως, τον «Μαύρο Χάρτη» της παραβατικότητας στην Αθήνα.
Ο «μαύρος χάρτης» παραβατικότητας στην Αθήνα
Σε αυτόν περιλαμβάνονται 11 συγκεκριμένες περιοχές (οριοθετημένες ανά δρόμο, πλατεία), όπου καταγράφεται ανησυχητική αύξηση της παραβατικότητας, της μικροεγκληματικότητας και της όχλησης στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο «Μαύρος Χάρτης» έχει συνταχθεί με βάση τα δεδομένα που συλλέγουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (δημοτική αστυνομία, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, Novovile κ.λπ.) καθώς και τις καταγγελίες, παράπονα, μηνυτήριες αναφορές πολιτών και φορέων της πόλης.
Η χαρτογράφηση δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές αλλά και στο είδος της παραβατικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, κλοπές κ.λπ).
Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία, συνοδευόμενα από φωτογραφίες που καταγράφουν εύγλωττα την εικόνα της πόλης, ζήτησε την αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που επιχειρούν καθημερινά στο κέντρο και στις γειτονιές και επανέλαβε την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία της αστυνόμευσης.
Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους αξιωματικούς και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. για το έργο που επιτελούν υπό δύσκολες συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι η υποστελέχωση των Α.Τ. της Αθήνας είναι εμφανής και υπογράμμισε «είναι καιρός να περάσουμε στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης με σταθερή και προληπτική παρουσία του ''αστυνομικού της γειτονιάς'', που αποδεδειγμένα ενισχύει το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη και αποτρέπει την παραβατικότητα».
Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ΕΛ.ΑΣ. στο έργο της. Θέλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος: να αισθάνονται κάθε μέρα και κάθε ώρα ασφαλείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας.
Ακόμη, επισήμανε πως δεν έχει νόημα να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, έχει νόημα να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε συστηματικότερα και αποτελεσματικότερα, και ότι όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα.