Σε νέα εποχή το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Εικονική πραγματικότητα, 360° προβολές, νέες εκθέσεις [βίντεο] - iefimerida.gr

Σε νέα εποχή το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας: Εικονική πραγματικότητα, 360° προβολές, νέες εκθέσεις [βίντεο]

μουσείο φυσικής ιστορίας γουλανδρή
Φωτογραφία: ΜΓΦΙ / iefimerida.gr
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΝΗΣ

Μόλις λίγα μέτρα από το πολύβουο κέντρο της Κηφισιάς υπάρχει μια μεγάλη «πύλη». Ένα μουσείο που προσφέρει μια ματιά στο μακρινό παρελθόν, στο τώρα, αλλά και στο μέλλον.

Πρόκειται για το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας. Ένα μουσείο που οι περισσότεροι έχουν γνωρίσει, λόγω της «παράδοσης» που θέλει κάθε σχολείο του ευρύτερου λεκανοπεδίου -αλλά και από την περιφέρεια- να προγραμματίζει τουλάχιστον μια επίσκεψη κατά τη διάρκεια του σχολικού βίου κάθε μαθητή και μαθήτριας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσοι έχουν χρόνια να δουν από κοντά το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας θα εκπλαγούν ευχάριστα, καθώς έχουν προστεθεί νέες πτέρυγες και διαδραστικές εκθέσεις που αναβαθμίζουν συνολικά το περιεχόμενο. Το iefimerida.gr πήγε «εκδρομή» στο Μουσείο Γουλανδρή και κατέγραψε τι έχει αλλάξει και τι παρέμεινε απαράλλαχτο στο πέρασμα του χρόνου.

«Η Αλήθεια Κατάματα»: Μια καθηλωτική προβολή 360 μοιρών για την κλιματική αλλαγή στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Αν κάτι ξεχωρίσαμε είναι η καθηλωτική προβολή 360 μοιρών «Η Αλήθεια Κατάματα». Τι ακριβώς είναι αυτή η προβολή; Οι θεατές, χωρισμένοι σε γκρουπς, μπαίνουν σε μια αίθουσα με ειδικούς προτζέκτορες και εξαιρετικό ηχοσύστημα και παρακολουθούν, με τον πλέον ζωντανό και εντυπωσιακό τρόπο, τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Βγαίνοντας, αυτό που μένει είναι ένας βαθύς προβληματισμός, αλλά και μια προσωπική υπόσχεση: «πρέπει κάτι να κάνω κι εγώ».

«Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δεν θα μπορούσε παρά να εστιάσει στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής που αποτελεί και το κρισιμότερο ζήτημα για την ανθρωπότητα» λέει στο iefimerida ο Γιάννης Μαρνέλης, από το τμήμα Επικοινωνίας και Marketing και υπεύθυνος Εθελοντικών Πόρων του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας.

Όπως εξηγεί, τον περασμένο Νοέμβριο, εγκαινιάστηκε από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου η νέα Έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και εμείς». Πρόκειται για την «πρώτη μόνιμη, διαδραστική έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή στην Ελλάδα, η οποία δημιουργήθηκε με σκοπό οι επισκέπτες να αντιληφθούν τις συνέπειές αλλά και να γίνει ο καθένας από εμάς “μέρος της λύσης” εφαρμόζοντας απλές πρακτικές στην καθημερινότητά μας».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Στιγμιότυπο από τη 360 προβολή «Η Αλήθεια Κατάματα» / Φωτογραφία: iefimerida.gr
Στιγμιότυπο από τη 360 προβολή «Η Αλήθεια Κατάματα» / Φωτογραφία: iefimerida.gr

«Η εικόνα σοκάρει με στόχο να αφυπνίσει μικρούς και μεγάλους»

Σε αυτό το «κάδρο» μπαίνει και η προβολή «Η Αλήθεια Κατάματα». Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαρνέλη, «η Εκθεσιακή Προβολή 360 μοιρών “Η Αλήθεια Κατάματα” παρουσιάζει με τρόπο εντυπωσιακό και διαπεραστικό τις οδυνηρές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη».

H συζήτηση για την καταστροφή του περιβάλλοντος, προσθέτει, «είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Κι όμως, πολλές από τις συνέπειές της δεν μπορούμε να τις αντιληφθούμε σε βάθος αν δεν τις βιώσουμε οι ίδιοι. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα της νέας οπτικοακουστικής εγκατάστασης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας με τίτλο “Η Αλήθεια Κατάματα”. Μέσω μίας προβολής 360ο ερχόμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την κλιματική αλλαγή και αντικρίζουμε τα καταστροφικά αποτελέσματα της ανθρώπινης παρέμβασης στο φυσικό περιβάλλον σαν να βρισκόμαστε εκεί στην πραγματικότητα».

Ο θεατής μέσω 360 wall projection mapping και 3D γραφικά παρακολουθεί μπροστά του ακραία καιρικά φαινόμενα, πυρκαγιές, παγόβουνα που λιώνουν, είδη που εξαφανίζονται. «Μάς υπενθυμίζει πως η καταστροφή του περιβάλλοντος δεν είναι κάτι μακρινό, αλλά κάτι που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μας. Βάζοντας τους θεατές στην καρδιά της καταστροφής, η εικόνα σοκάρει, με στόχο να αφυπνίσει και να προβληματίσει μικρούς και μεγάλους» σημειώνει ο Γιάννης Μαρνέλης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βγαίνοντας από την προβολή που γίνεται στην αίθουσα «Καίτη Κυριακοπούλου», οι επισκέπτες, αρκετά συγκλονισμένοι, αναζητούν ενστικτωδώς απαντήσεις και λύσεις. Απαντήσεις που θα βρουν στην Έκθεση «Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» που βρίσκεται στην αμέσως επόμενη αίθουσα, στον αμέσως επόμενο σταθμό τους.

Από την εντυπωσιακή πτέρυγα της έκθεσης «Η Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» που έχει πολλές διαδραστικές λειτουργίες
Από την εντυπωσιακή πτέρυγα της έκθεσης «Η Κλιματική Αλλαγή και Εμείς» που έχει πολλές διαδραστικές λειτουργίες

«Σεισμός στο Μουσείο» με προσομοιωτή σεισμικής δόνησης μέσω εικονικής πραγματικότητας

Το «μεγάλωμα» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας δεν σταματά στην κλιματική αλλαγή. Μια άλλη περιοδική έκθεση που προσελκύει μεγάλο ενδιαφέρον φέρει τον τίτλο «Σεισμός στο Μουσείο», η οποία είχε ξεκινήσει προ πανδημίας και είναι ξανά διαθέσιμη για το κοινό.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μουσείο γουλανδρή φυσικής ιστορίας
Μια από τις διαδραστικές οθόνες στην έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο» / Φωτογραφία: iefimerida.gr

«Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα των πιο σεισμογενών κρατών παγκοσμίως, συνεπώς η ενημέρωση και η εξοικείωση με το φυσικό αυτό φαινόμενο, κυρίως της νέας γενιάς που δεν έχει βιώσει έναν ισχυρό σεισμό, είναι ζήτημα μείζονος σημασίας για την πρόληψη και την προστασία όλων μας.
Η Έκθεση, ενημερώνει και εκπαιδεύει το κοινό με τη χρήση τεχνολογιών, εικονικής πραγματικότητας, διαδραστικών εκθεμάτων, προσομοιώσεις κ.ά. και θα είναι διαθέσιμη έως και τον Μάιο του 2024» λέει ο Γιάννης Μαρνέλης.

μουσείο φυσικής ιστορίας γουλανδρή
Το κάθισμα με τα ειδικά VR γυαλιά που σε μεταφέρει σε... σεισμική διέγερση

Δεινόσαυροι, απίθανα έντομα, κάθε λογής όντα «ζωντανεύουν» στο «παλιό» μουσείο

Για τους νοσταλγούς, ωστόσο, η «καρδιά» του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας χτυπά ακόμα στη μόνιμη έκθεσή του, η οποία έχει μακρά ιστορία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας ιδρύθηκε από το Άγγελο και την Νίκη Γουλανδρή το 1964. Είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός αφιερωμένος στη μελέτη, την έρευνα, τη διατήρηση, και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Tο Μουσείο, με την επέκτασή του, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης ΓΑΙΑ, εκπαιδεύει και ευαισθητοποιεί καθημερινά εκατοντάδες μαθητές που το επισκέπτονται σε σχολικές ομάδες αλλά και με τις οικογένειές τους» τονίζει ο Γιάννης Μαρνέλη, παρουσιάζοντας την ταυτότητα του χώρου.

Φωτογραφία: iefimerida.gr
Φωτογραφία: iefimerida.gr

Πράγματι, προσθέτει, «για τους περισσότερους αποτελεί και μια έντονη παιδική ανάμνηση. Για όλους μας. Είναι πολλοί εκείνοι οι επισκέπτες που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το Μουσείο κατά τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής και έρχονται ξανά δεκαετίες αργότερα, να δούνε το αγαπημένο τους -εξαιτίας της θεματολογίας του- Μουσείο μαζί με τα παιδιά τους.  Η Έκθεση Φυσικής Ιστορίας με τους τομείς της Χερσαίας Ζωολογίας, Βοτανικής, Εντομολογίας, Υδροβιολογίας και Γεωλογίας/Παλαιοντολογίας, έχοντας διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική της μορφή, συγκινεί τον επισκέπτη που “συναντά” τον παιδικό του ενθουσιασμό. Ταυτόχρονα όμως, με τις νέες μόνιμες και περιοδικές Εκθέσεις αλλά και το πλήθος των τεχνολογικών εφαρμογών που διαθέτει σήμερα το Μουσείο επιτυγχάνεται η εναρμόνιση με τις εικόνες και τις απαιτήσεις του σύγχρονου επισκέπτη και αναδεικνύονται τα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως είναι η Κλιματική Αλλαγή και οι οδυνηρές της επιπτώσεις».

Φωτογραφία: iefimerida.gr
Φωτογραφία: iefimerida.gr
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τι μπορεί να δει σήμερα ο επισκέπτης του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας;

Σύμφωνα με τον Γιάννη Μαρνέλη, ο επισκέπτης σήμερα μπορεί
…να περιηγηθεί:
-στην Έκθεση Φυσικής Ιστορίας,
-στη Νέα μόνιμη Έκθεση για την Κλιματική Αλλαγή «Κλιματική Αλλαγή και εμείς»,
-στην περιοδική Έκθεση «Σεισμός στο Μουσείο»
…να παρακολουθήσει:
- την Εκθεσιακή Προβολή 360ο «Η Αλήθεια Κατάματα» που παρουσιάζει με τον πλέον σύγχρονο, διαπεραστικό και αφυπνιστικό τρόπο τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής (τα Σαββατοκύριακα)
-Ταινίες animation για παιδιά από 4 ετών και άνω ψυχαγωγικού αλλά και εκπαιδευτικού ταυτόχρονα περιεχομένου στον Νέο Ψηφιακό Θόλο-Dome του ΜΓΦΙ (τα Σαββατοκύριακα-)
-Ντοκιμαντέρ Περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος στην πρόσφατα αναβαθμισμένη, εντυπωσιακή ΣΦΑΙΡΑ προβολών του Αιθρίου του Κέντρου ΓΑΙΑ του Μουσείου (τα Σαββατοκύριακα)

μουσείο γουλανδρή φυσικής ιστορίας
Φωτογραφία: iefimerida.gr

Επιπλέον:
-Μέσω τεχνολογίας Virtual Reality και σε συνεργασία με τον οργανισμό Healthy Seas ο επισκέπτης καλείται να γίνει δύτης και να “ανασύρει” εγκαταλελειμμένα δίχτυα από τον βυθό της θάλασσας με μια εντυπωσιακή, εικονική βουτιά (τα Σαββατοκύριακα)

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

*Ο Γιάννης Μαρνέλης από το τμήμα Marketing και Επικοινωνίας του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας επισημαίνει ότι «το Μουσείο δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει μεγάλο μέρος του πολυδιάστατου και διαχρονικού έργου του, αν δεν είχε τη στήριξη των  Χορηγών και των Δωρητών του. Οργανισμούς αλλά και προσωπικότητες που συμμερίστηκαν το όραμα των ιδρυτών και των συνεχιστών τους. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο ασφαλιστικός οργανισμός Generali είναι ο Χρυσός Χορηγός της Έκθεσης “Κλιματική Αλλαγή και εμείς” και αποκλειστικός Χορηγός της Έκθεσης “Σεισμός στο Μουσείο”, η Helleniq Energy είναι Μέγας Χορηγός και το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Μέγας Δωρητής της Έκθεσης “Κλιματική Αλλαγή και εμείς”, η Οικογένεια Κυριακοπούλου, Δωρητής της Εκθεσιακής Προβολής “Η Αλήθεια Κατάματα” κ.ά.»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ