Μία ημέρα μετά τις σκηνές χάους στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο, που έφεραν ξανά το μεταναστευτικό ζήτημα στο προσκήνιο, η κατάσταση φαίνεται να έχει αποκλιμακωθεί.
Κατά τη συνεδρίαση του το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε την αποσυμφόρηση της Μόριας το επόμενο δίμηνο και την γενικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος με σειρά μέτρων.
Ηδη ξεκίνησε τρίτη επιχείρηση μέσα σε μια εβδομάδα στην κατεύθυνση της αποσυμφόρησης της Μόριας. Διακόσιοι αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε ειδικές ευάλωτες κατηγορίες μετακινούνται από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας. 350 αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή και άλλοι 110 την περασμένη Τετάρτη, ενώ όπως ανακοινώθηκε ετοιμάζεται η αναχώρηση άλλων 400 την ερχόμενη Κυριακή.
Από νωρίς σήμερα το μεσημέρι και παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στον καταυλισμό λόγω των χθεσινών γεγονότων, άρχισε η μετακίνηση προς το λιμάνι της Μυτιλήνης με λεωφορεία και φορτηγά του Ελληνικού Στρατού. Στη συνέχεια οι 200 αιτούντες άσυλο θα επιβιβαστούν στο πλοίο «Νήσος Ρόδος» με το οποίο θα αναχωρήσουν για Πειραιά. Από εκεί με τη φροντίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες θα τοποθετηθούν σε δομές φιλοξενίας.
Νέες αφίξεις προσφύγων
Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο οι ροές στα νησιά του βορείου Αιγαίου παρέμειναν υψηλές. Από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ως χθες τα μεσάνυχτα, στη Λέσβο πέρασαν 217 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Χίο 43 και στη Σάμο 114. Σήμερα από τα μεσάνυχτα οι ροές είναι πολύ χαμηλές. Από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λέσβο πέρασαν 14 άτομα, στη Σάμο 51 και στη Χίο κανένας.
Οι φωτιές που ξέσπασαν στο καταυλισμό της Μόριας προκάλεσαν τον θάνατο μιας γυναίκας, με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος και να υπάρξουν συγκρούσεις μεταναστών και προσφύγων με την αστυνομία. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου και γι’ αυτό διατάχθηκε η μεταφορά δύο διμοιριών στο σημείο.
Οι αρχές διερευνούν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκδηλώθηκαν οι φωτιές. Ο ανεξάρτητος πραγματογνώμονας θα ερευνήσει εάν η φωτιά ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς ή όχι.
Φωτογραφίες από την επόμενη ημέρα στη Μόρια
Το απόγευμα της Δευτέρας, γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία με τα παιδιά τους. Αίτημα τους να φύγουν από τη Μόρια, να έχουν ασφάλεια στη διαμονή της αλλά και να μάθουν πόσοι είναι οι νεκροί από τα επεισόδια.
Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως εκτός από τη γυναίκα, νεκρό ήταν και ένα βρέφος, ωστόσο, η επίσημη ανακοίνωση τονίζει πως δεν υπήρξε δεύτερο θύμα. Το παιδί είναι τραυματισμένο και ευτυχώς εκτός κινδύνου.
Η κατάσταση στη Μόρια, μια ημέρα μετά δείχνει να έχει αποκλιμακωθεί, αλλά το πρόβλημα παραμένει. Στον καταυλισμό βρίσκονται 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ οι υποδομές είναι μόνο για 3.000.
Την άθλια κατάσταση στη Μόρια, μετά την τραγωδία, υπογράμμισαν εκ νέου τα διεθνή Μέσα. «Εκκενώστε τη Μόρια, η οποία έγινε κόλαση», γράφει χαρακτηριστικά η Le Monde.