Αθήνα, 23 Απριλίου 2020. Ωρα τρεις το μεσημέρι στην Αθήνα. Η είσοδος στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης ερμητικά κλειστή.
Ελάχιστοι άνθρωποι περπατούν στα πέτρινα μονοπάτια, από το Μοναστηράκι μέχρι το Θησείο και από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι τον Λόφο του Φιλοπάππου. Στην Πνύκα στέκεται με ανοιχτά τα χέρια ένας άνδρας ασιατικής καταγωγής. Είναι ο «μοναδικός τουρίστας» σε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά σημεία παγκοσμίως. Στέκεται με ανοιχτά τα χέρια για πολύ ώρα και απολαμβάνει την μοναξιά. Το βλέμμα του ταξιδεύει στην Αθήνα... από τον Παρθενώνα στον Λυκαβηττό, στο όρος Αιγάλεω, και στον λόφο του Φιλοπάππου….
Η Αθήνα του τότε και του τώρα
23 Απριλίου 2019. Η εικόνα εντελώς διαφορετική. Η βαριά βιομηχανία της χώρας μας σε πλήρη λειτουργία. Χιλιάδες τουρίστες στο κέντρο της Αθήνας. Εστιατόρια, καφετέριες, τουριστικά καταστήματα γεμάτα με κόσμο. Τα ξενοδοχεία της πρωτεύουσας με πληρότητες που άγγιζαν σε πολλές περιπτώσεις το 80%. Τα διαμερίσματα airbnb επίσης γεμάτα.
Ο κορωνοϊος όμως φέτος άλλαξε εντελώς την εικόνα και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών ενδέχεται να χαθούν έως και 45.000 θέσεις εργασίας μόνο στα ξενοδοχεία της χώρας. Ο Σωτήρης Τσίοδρας ανακοίνωσε στην σημερινή ενημέρωση ότι ακόμα είναι νωρίς να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για το τι πρόκειται να γίνει με τον ελληνικό τουρισμό, με τις προβλέψεις πάντως παγκοσμίως να είναι δυσοίωνες….
Οι προβλέψεις για τον τουρισμό
Σύμφωνα με τον πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρο Βασιλικό: Όπως διαπιστώνεται μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65 % εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46, 6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή). Το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ανέρχεται στα 51,8 % (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή).
Ταυτόχρονα το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά Μ.Ο. 56,1%. Με αναγωγή στον συνολικό ξενοδοχειακό πληθυσμό, η απώλεια ξενοδοχειακού τζίρου για το 2020 εκτιμάται σε 1,2 δις για τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας και σε 3, 26 δις για τα εποχικής. Η συνολική εκτιμώμενη απώλεια φτάνει στα 4,46 δισ..
Ακολούθως το 57,3% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας εκτιμούν μείωση της απασχόλησης κατά 40%. Αντίστοιχα, το 65,4% εποχικής λειτουργίας βλέπει πτώση της απασχόλησης κατά 41,5%. Με αναγωγή στο συνολικό πληθυσμό των ξενοδοχείων υπολογίζεται πως κινδυνεύουν άμεσα 45.142 θέσεις εργασίας.
Επίσης το 71,1% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας δηλώνει ότι έχει ανάγκη για χρηματοδότηση, η οποία ανέρχεται κατά ΜΟ στο 31,1 % του τζίρου τους. Αντίστοιχα 66,6% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας δηλώνουν ανάγκες χρηματοδότησης στο 31,4%. Με αναγωγή εκτιμάται πως οι ανάγκες χρηματοδότησης φτάνουν τα 498 εκατ. ευρώ για τα συνεχούς λειτουργίας και 1.29 δις. ευρώ για τα εποχικής. Συνολικά η ανάγκη χρηματοδότησης διαμορφώνεται στα 1.79 δις. ευρώ.
Ο κ. Βασιλικός επισήμανε πως μπροστά σε μια πρωτόγνωρη και αχαρτογράφητη – όπως τη χαρακτήρισε – πραγματικότητα είναι απόλυτη ανάγκη να υπάρξουν λύσεις και πρόνοια, σημειώνοντας πως η προτεινόμενη δέσμη μέτρων έχει ήδη προωθηθεί στο Υπουργείο Τουρισμού.