Στη δευτερολογία του, στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε τόσο στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο όσο και στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.
«Τα δικά σας προβλήματα, τα ζητήματα τα οποία μπορεί να έχει ο δικός σας αρχηγός να λύσει με το πόθεν έσχες του δεν θα τα κρύψετε μέσα από τέτοιες προσωπικές επιθέσεις, οι οποίες εξάλλου έχουν απαντηθεί πολλές φορές, και τα σχετικά όργανα της Βουλής έχουν γνωμοδοτήσει τόσες φορές, που δεν νομίζω ότι πόθεν έσχες κανενός βουλευτή έχουν απασχολήσει περισσότερο την επιτροπή απ' ό,τι το δικό μου. Διότι αυτή ήταν η στρατηγική σας, να στοχοποιήσετε εμένα, τη σύζυγό μου εδώ και επτά χρόνια. Επομένως, καλά ξεμπερδέματα για τα δικά σας προβλήματα» είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, απαντώντας σε αναφορές του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του κ. Φάμελλου για το Κράτος Δικαίου, ο κ. Μητσοτάκης θύμισε δύο δηλώσεις που έγιναν τις τελευταίες ημέρες για τα πεπραγμένα επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ.
«Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως υποστήριξε ο υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Από ποιον να στηθεί; Προφανώς από τον πρωθυπουργό» είπε, σημειώνοντας ότι κάτι θα ήξερε και ο κ. Παππάς, ο οποίος κουνάει το κεφάλι του.
Επίσης, αναφέρθηκε στη δήλωση του κ. Κούλογλου που ισχυρίστηκε ότι «το να μπουν στο κάδρο Πικραμμένος, Σαμαράς, Βενιζέλος, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία, ήταν πολιτική απόφαση και ήταν λάθος. Σίγουρα ήξερε ο Τσίπρας. Πιστεύω ότι ήταν μια λάθος πολιτική απόφαση».
«Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση»
Ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι το νομοσχέδιο στερεί το δικαίωμα στη γνώση, αναρωτήθηκε σε ποιον στερεί το δικαίωμα στη γνώση και είπε: «Ο Έλληνας μαθητής που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις και μπαίνει στο πανεπιστήμιο έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει δωρεάν σε ποιοτικά πανεπιστήμια της επιλογής του και ανάλογα με τις επιδόσεις του».
«Για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής είμαστε πολύ υπερήφανοι, διότι δεν πρόκειται να σπρώχνουμε νέα παιδιά σε τμήματα τα οποία πρακτικά υπολειτουργούν και εσείς δημιουργήσατε ένα βράδυ πριν από τις εκλογές, με εκπρόθεσμη τροπολογία, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα τμήματα αυτά καταδικάζουν τα νέα παιδιά σε μια "πολύχρονη φοίτηση", με τη φαντασίωση ότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε δωρεάν δημόσια εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση» τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο»
Σχολιάζοντας την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, που ανέφερε ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του στη Βουλή, ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, αλλά σκανδιναβικό σταυρόλεξο, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι ακριβώς το σκανδιναβικό μοντέλο».
Επίσης, σημείωσε ότι ο κ. Ανδρουλάκης έχει καταθέσει τέσσερις διαφορικές απόψεις για το ζήτημα. Και συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε, κύριε Ανδρουλάκη, από τις πιρουέτες σας και τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις».
«Είναι πολύ πιο έντιμο να πείτε "εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε μια θέση κόντρα στην κυβέρνηση σε όλα, βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει τα προβλήματά του, εμείς είμαστε η αντιπολίτευση, λέμε όχι σε όλα, άρα και σε αυτό". Είναι μια πολιτική θέση καθαρή, αλλά μη βλέπετε τώρα συμφέροντα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες» υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η δευτερολογία του πρωθυπουργού:
Τα βασικά σημεία της δευτερολογίας του Κ. Μητσοτάκη
Κύριε Φάμελλε, τα δικά σας προβλήματα και αυτά που έχει κρύψει με το πόθεν έσχες του ο κ. Κασσελάκης. Εσείς προσπαθήσατε να στοχοποιήσατε εμένα και τη σύζυγό μου για 7 χρόνια, καλά ξεμπερδέματα τώρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είχε στηθεί ένα παρα-υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, κάτι θα ήξερε για αυτό ο κ. Παππάς.
Σήμερα ο κ. Κούλογλου είπε για πολιτική απόφαση για τη Novartis, σίγουρα ήξερε ο κ. Τσίπρας.
Να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ. Καλό είναι να τα θυμίζουμε αυτά. Θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί.
Ο κ. Φάμελλος μας είπε πως στερεί το δικαίωμα στη γνώση. Ο Έλληνας φοιτητής που μπαίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο έχει την επιλογή και το δικαίωμα να σπουδάσει δωρεάν.
Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση. Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι να προσφέρει δωρεάν ποιοτική παιδεία, και να προσφέρεις σε κάποιον το δικαίωμα αν θέλει να σπουδάσει σε μη κρατικό ΑΕΙ.
Όλη αυτή η επιχειρηματολογία σας γύρω από την εξυπηρέτηση συμφερόντων, την οποία υιοθέτησε ο κ. Ανδρουλάκης. Τι μας λέτε ότι κάποιοι γνώριζαν ένα σενάριο συνωμοσιολογίας, ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ποιον αιφνιδιάσαμε. Αυτό ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να το κάνει.
Μας είπατε, κύριε Ανδρουλάκη, ότι τα μίντια διαστρεβλώνουν τις θέσεις σας. Ποια θέση σας από τις τέσσερις που έχετε διατυπώσει;
Κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, μάλλον για σκανδιναβικό σταυρόλεξο μιλάμε, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι λέτε.
Πιο έντιμο θα ήταν να πείτε εμείς είμαστε αντιπολίτευση και λέμε όχι σε όλα, αλλά μη βλέπετε συμφέροντα σε όλα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες.
Την ώρα που μιλούσατε, κύριε Φάμελλε, ο αρχηγός σας έκανε μια ανάρτηση «οι δικές μας προτάσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο». Το πρόγραμμά σας είναι πολύ απλό, ό,τι δίνουμε επί δύο, γιατί όχι επί τρία μπας και τσιμπήσουν λίγο τα ποσοστά σας.
Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας. Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος και γι' αυτό δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίων, αλλά για εγκατάσταση παραρτημάτων.
Δεσμεύεστε ότι θα αναθεωρήσουμε το άρθρο 16 γιατί αυτά είχε πει ο κ. Παπανδρέου και έκανε κωλοτούμπα.
Για την Ουκρανία, άκουσα την τοποθέτηση του κ. Φάμελλου, μου έκανε εντύπωση που δεν έκανε καμία κουβέντα ο κ. Ανδρουλάκης. Οφείλω να επισημάνω ότι δέχεστε ότι υπάρχει ρωσική επιθετικότητα έχετε την απαίτηση η Ουκρανία να αμύνεται με γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα. Στον πόλεμο υπάρχει ένα επιτιθέμενος και ένας αμυνόμενος και όπως η ΕΕ έτσι και η Ελλάδα είναι με την Ουκρανία. Είναι ειλημμένη απόφαση της ΕΕ να στηρίξουμε την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό.