Τις πρώτες δηλώσεις μετά την επίθεση με βιτριόλι στο Συνοδικό Δικαστήριο έκανε ο Μητροπολίτης Βέροιας, Παντελεήμων, στη Μητρόπολη του οποίου υπαγόταν ο ιερέας-δράστης.
Ο ιερωμένος, μιλώντας σε εκπομπή σε ραδιοφωνικό σταθμό της Βέροιας, διευκρίνισε πως ο ίδιος δεν ενεπλάκη στη δίκη.
«Δεν είχα καμία σχέση με το δικαστήριο. Ήμουν στο ξενοδοχείο», είπε ο μητροπολίτης. Όπως εξήγησε, είθισται να εξαιρείται ο οικείος μητροπολίτης, εφόσον η υπόθεση αφορά τη Μητρόπολη Βέροιας.
Πώς βρέθηκε ο 37χρονος στη Μητρόπολη Βέροιας
Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων περιέγραψε πώς έφτασε ο 37χρονος ιερέας στη Βέροια. «Ο κληρικός αυτός ήταν ένας ιερέας που προήρχετο από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, από τη Λιβύη» σημείωσε και διευκρίνισε πως ο εν λόγω άνθρωπος ήρθε στη Μητρόπολη κατόπιν παράκλησης του Μητροπολίτη της Πελοποννήσου, που τον διαβεβαίωσε ότι πρόκειται για καλό ιερέα και άνθρωπο.
«Σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισε να δημιουργεί προβλήματα» περιέγραψε στη συνέχεια ο ιερωμένος, ο οποίος αποκάλυψε πως ο 37χρονος έφτασε να έρθει «στα χέρια με τον ψάλτη του ναού».
Ο Μητροπολίτης Βέροιας υποστήριξε πως έκτοτε έλαβε μέτρα για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα αυτά. «Μου ζήτησε να πάει στο Άγιον Όρος για ένα διάστημα και έκανε μια συμβολαιογραφική πράξη να εισπράττουμε εμείς τον μισθό του και να πληρώνουμε τα χρέη που δημιούργησε» συνέχισε ο μητροπολίτης, που υποστήριξε όμως πως πριν αποκτήσουν πρόσβαση τα χρήματα, ο ιερέας έκανε ανάληψη και τα κρατούσε για λογαριασμό του.
Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης εξηγεί πώς αποφάσισε να τον στείλει σε ένα μικρό χωριό της περιοχής. «Τον έβαλα σε ένα μικρό χωριό κοντά στην Αλεξάνδρεια, το Καλοχώρι. Εκεί πάλι τα ίδια δημιούργησε με τον κόσμο» αναφέρει, και περιγράφει πως ειδοποιήθηκε από την ασφάλεια και τον εισαγγελέα «ότι ήταν μπλεγμένος».
Εκτός εαυτού ο ιερέας και στην πρώτη δίκη
Ο Μητροπολίτης Βέροιας εξήγησε πως και σε πρωτοβάθμιο βαθμό, όταν ο ιερέας είχε βρεθεί αντιμέτωπος με την καθαίρεση, είχε εξαπολύσει επίθεση κατά των μητροπολιτών, τους οποίους και εξύβρισε.
Η δίκη σε δευτεροβάθμιο βαθμό, αυτή που πραγματοποιήθηκε χθες, με το πρωτοφανές περιστατικό που ακολούθησε, καθυστέρησε εξαιτίας του κορωνοϊού.
«Δεν μετανόησε, είπε “καλά τους έκανα”. Καταλαβαίνετε δηλαδή την ποιότητα του ανθρώπου», είπε ο μητροπολίτης.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου αναφορικά με την ασφάλεια στη Μονή Πετράκη, ο κ. Παντελεήμων είπε: «Ο γραμματεύς, επειδή είχε δει την αντίδραση του ανθρώπου αυτού, ειδοποίησε τον αστυνομικό να στέκεται στην πόρτα». Μάλιστα, εξήγησε πως δεν επιτρέπεται από τον κανονισμό να βρίσκεται στην αίθουσα ο αστυνομικός, γιατί κάτι τέτοιο ίσως έδινε έρεισμα στον κατηγορούμενο να ζητήσει ακύρωση της διαδικασίας.
Πάντως, ο ιερωμένος υποστήριξε πως πρέπει να ληφθούν μέτρα, «δεν μπορεί να περνά ο οποιοσδήποτε στη Σύνοδο αν δεν περνά από ειδικό μηχάνημα. Έτσι διασφαλίζονται οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί, και οι ιερείς και οι λαϊκοί».
Αναφερόμενος στην υπερασπιστική γραμμή του δικηγόρου του, ο μητροπολίτης φαίνεται να διαφωνεί με το ενδεχόμενο ψυχικής διαταραχής. «Λειτούργησε με τόση εγκληματική σύνεση» τόνισε και συνέχισε: «Στο δευτεροβάθμιο (δικαστήριο) δεν συζητούνται στην ουσία τα πράγματα [...] Τον καλέσανε μέσα για να του πούνε την απόφαση, δεν είπε τίποτε, δεν δικαιολογήθηκε. Είχε την τσάντα του και έκανε αυτό που έκανε, το εγκληματικό», είπε.
Σωρεία κατηγοριών σε βάρος του ιερέα
Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων υποστήριξε, μάλιστα, πως οι κατηγορίες που τον βάραιναν δεν αφορούσαν μόνο τη διακίνηση ναρκωτικών, αλλά και άλλες.
Όσο για τους λόγους που κατάφερε να χειροτονηθεί και να αποτελεί μέρος της εκκλησίας για κάποιο διάστημα, ο κ. Παντελεήμων σημείωσε: «Είχε το χάρισμα να διχάζει τους ανθρώπους, να είναι λαοπλάνος. Τον πίστευαν οι άνθρωποι».
«Εγώ τον κάλεσα επανειλημμένως και του συνέστησα πολλά πράγματα με αγάπη και καλοσύνη» υποστήριξε για τις ενέργειές του, πριν οδηγηθεί η υπόθεση στο Συνοδικό Δικαστήριο.
Πάντως, ο Μητροπολίτης Βέροιας διευκρίνισε πως εδώ και τρία χρόνια ο 37χρονος ήταν σε αργία. «Τρία χρόνια τώρα είναι σε αργία, δεν λειτουργεί. Ούτε σε γάμο μπορούσε να πάει», είπε.