Δύο μηνύσεις από μεγάλο οίκο μόδας για τη δράση κυκλώματος εμπορίας προϊόντων «μαϊμού» -7 συλλήψεις - iefimerida.gr

Δύο μηνύσεις από μεγάλο οίκο μόδας για τη δράση κυκλώματος εμπορίας προϊόντων «μαϊμού» -7 συλλήψεις

Νίκαια, περιπολικό
Περιπολικό της αστυνομίας εν δράσει / © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ / EUROKINISSI
ΚΑΤΙΑ ΝΙΑΚΑΡΗ

Δύο μηνύσεις, στις 2 Ιουνίου 2022 και στις 25 Νοεμβρίου 2022, σύμφωνα με τις πληροφορίες του iefimerida, κατατέθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία, από έναν από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας, καταγγέλλοντας την δράση κυκλώματος εμπορίας απομιμητικών προϊόντων, 7 μέλη του οποίου συνελήφθησαν κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στις 21 Φεβρουαρίου 2023.

Στη μήνυση αναφερόταν πως συνεργάτες του οίκου προχώρησαν μέσα στο 2022 σε τουλάχιστον 7 παραγγελίες τσαντών και αξεσουάρ, μέσω προφίλ στο Instagram, που σύμφωνα με την γνωμάτευση του οίκου, ήταν απομίμηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την έρευνα των αρχών,  οι παραπάνω παραγγελίες που εστάλησαν μέσω γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών,  έφεραν τον ίδιο κωδικό πελάτη, ο οποίος είχε χρησιμοποιηθεί και για αγορά προϊόντων το 2020.

Κατάθεση αστυνομικού - Σήκωσαν 2.340.430 ευρώ από ΑΤΜ

«Αιτηθήκαμε από την εταιρεία ταχυμεταφορών,  να μας γνωρίσει τα πλήρη στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου, που τηρεί τον υπ αριθ. ….κωδικό πελάτη καθώς και αντίγραφα των τραπεζικών συναλλαγών και παραδόσεων αποστολών που έχουν πραγματοποιηθεί μεταξύ τους. Η εταιρεία μας γνώρισε ότι δικαιούχος είναι η εταιρεία με την επωνυμία ….με έδρα Ακτή Ιωνίας … στο Κερατσίνι με κύρια δραστηριότητα «Ταχυμεταφορές εγγράφων και αντικειμένων».

Διαχειρίστρια της συγκεκριμένης εταιρείας, εμφανιζόταν η 31χρονη κατηγορούμενη. Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποίησε για το ίδιο διάστημα, δηλαδή από 1 Ιανουαρίου 2020 έως 18/11/2022 ακόμα δύο κωδικούς πελατών που όλοι συνδέονται με έναν λογαριασμό.

Με τους τρεις αυτούς κωδικούς πραγματοποιήθηκαν 364.017 αποστολές δεμάτων, με στοιχεία αποστολέων επωνυμίες που είτε δεν αντιστοιχούσαν σε κάποια ιστοσελίδα ή εταιρεία και εισπράχθηκαν 18.429.697 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από αυτό το ποσό προχωρούσαν σε αναλήψεις από ΑΤΜ ποσών από 800 – 2000 ευρώ την φορά, με το συνολικό ποσό που «σήκωσαν» με αυτόν τον τρόπο να ανέρχεται στα 2.340.430 ευρώ.

Οι αναλήψεις γίνονταν με την κάρτα της 29χρονης κατηγορούμενης, την οποία χρησιμοποιούσαν δύο από τα φερόμενα μέλη της οργάνωσης, ένας  56χρονος και μία 52χρονη.

Στα κέρδη προσέδιδαν νομιμοφάνεια μέσω των ανύπαρκτων εταιρειών που διαχειρίζονταν τα μέλη της οργάνωσης .

Από τον έλεγχο σε τραπεζικούς λογαριασμούς αν και πιστώθηκαν μεγάλα ποσά, τα υπόλοιπα, όπως διαπιστώθηκε ήταν σχεδόν μηδενικά.

Σε βάρος της 31χρονης μάλιστα είχε σχηματιστεί δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Πειραιά, καθώς σε έλεγχο που είχε γίνει στις 25 Φεβρουαρίου 2020 σε κατάστημα πώλησης γυναικείων ρούχων στην οδό Ανδρούτσου στον Πειραιά, έπειτα από τότε μήνυση του εκπροσώπου του πασίγνωστου οίκου, είχαν βρεθεί απομιμητικά προϊόντα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η επωνυμία του εν λόγω καταστήματος ήταν ίδια με κάποια προφίλ στο Instagram, μέσω των οποίων φέρεται να δρούσε η οργάνωση, ενώ πλέον το κατάστημα στην συγκεκριμένη οδό δεν υπάρχει.

Στις 16Δεκεμβρίου 2022, ο 41χρονος εκπρόσωπος του πασίγνωστου οίκου μόδας – συντονιστής της εταιρείας για την πάταξη των προϊόντων απομίμησης ή παραποίησης για την Ελλάδα, κατέθεσε στην Οικονομική Αστυνομία, εκεί όπου παρέδωσε μία ροζ σακούλα, στην οποία είχε τοποθετήσει μία από αυτές τις τσάντες-απομίμηση.

Η σακούλα είχε κολλημένο το αποδεικτικό παραλαβής από ευρέως γνωστή εταιρεία ταχυμεταφορών και σε αυτό αναγράφονταν μεταξύ άλλων στοιχεία αποστολέα, στοιχεία ηλεκτρονικού καταστήματος, σελίδας στα σόσιαλ μίντια, οδός καταστήματος στον Πειραιά και τηλέφωνο επικοινωνίας.

Όπως υποστήριξε, συνεργάτης της εταιρείας την είχε παραγγείλει μέσω του Instagram στις 8 Νοεμβρίου 2022 και την παρέλαβε 7 μέρες μετά στις 15 Νοεμβρίου 2022.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατάθεση προσωπικού Οίκου Μόδας

«Το άτομο που παρέδωσε την παραγγελία ήταν ηλικίας περί των τριάντα πέντε, μελαχρινός, ευτραφής, και ύψους περίπου 1,75».

Στη δεύτερη μήνυση επισημαίνεται πως, «ο αριθμός αποστολής που αναγράφεται στο αποδεικτικό δεν εντοπίζεται μέσω της σελίδας της ….(αναφέρεται εταιρεία ταχυμεταφορών) καθώς και το πρόσωπο που παρέδωσε το προϊόν δεν έφερε αντίστοιχη στολή εργασίας και φορητό τερματικό μηχάνημα».

Το όχημα μάλιστα που χρησιμοποίησε για την παράδοση και συγκεκριμένα μία μοτοσικλέτα,  δεν ήταν της εταιρείας αλλά ανήκε σε μία 55χρονη κάτοικο Δραπετσώνας, η οποία δεν εντοπίστηκε.

Μόνο οι αποστολές του εν λόγω οίκου ανέρχονται σε 51.497 με το ποσό από τις αντικαταβολές να ανέρχεται σε 2.661.984 ευρώ.

Κατάθεση εκπροσώπου Οίκου Μόδας για τα προϊόντα

Σε άλλο σημείο της κατάθεσης του ο εκπρόσωπος του οίκου φέρεται να εξήγησε για τα προϊόντα πως:

«Διαφέρουν ως προς ποιοτικά τους χαρακτηριστικά και την συσκευασία τους από τα αυθεντικά κατά τρόπο που γίνεται μεν αντιληπτός από εμένα λόγω της ιδιότητας μου ως εμπειρογνώμονας, χωρίς όμως αυτό να γίνεται αντιληπτό από το σχετικό καταναλωτικό κοινό».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για την δράση τους φέρονται να χρησιμοποιούσαν έναν ισότοπο και 13 προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνολικά συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης που κατηγορούνται κατά περίπτωση για  Εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για παραβάσεις της νομοθεσίας για τα σήματα.

Οι αστυνομικοί ζήτησαν από την ΑΑΔΕ, από τραπεζικά ιδρύματα και ΔΟΥ, καθώς και από εταιρείες ταχυμεταφορών, στοιχεία για τα πρόσωπο που φέρονται να εμπλέκονται και προχώρησε σε έλεγχο των ηλεκτρονικών αρχείων.

Όπως προέκυψε οι λογαριασμοί που κατατέθηκαν υπέρογκα ποσά είχαν ανοιχτεί σε διάφορες εταιρείες.

Προκειμένου να είναι δελεαστικά πως τους υποψήφιους αγοραστές τα προϊόντα, προσφέρονταν σε πολύ χαμηλότερες τιμές, ακόμα και κατά 90% πιο κάτω από την αρχική τιμή των γνήσιων προϊόντων.

Η νομική άποψη για την βασική κατηγορούμενη

Σε δηλώσεις του στο iefimerida, ο γνωστός ποινικολόγος Ιωάννης Γλύκας ανέφερε για την βασική κατηγορούμενη:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο δικηγόρος Γιάννης Γλύκας / Φωτογραφία Facebook
Ο δικηγόρος Γιάννης Γλύκας / Φωτογραφία Facebook

Η κατηγορούμενη μέσω των υπερασπιστικών της ισχυρισμών θεωρούμε ότι αποδόμησε πλήρως το κατηγορητήριο. Και την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ποσού με βάσει το κατηγορητήριο 18 εκατ ευρώ. Ποσά που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αποδέχτηκε πλημμεληματικής υφής αδικήματα, δηλαδή πλαστογραφία μεταχρήσεως κάτω των 120.000 ευρώ και βεβαίως πολύ μακριά από τα αποδιδόμενα αδικήματα και σε σχέση με τα ποσά αλλά και με τη φύση των ίδιων των αδικημάτων καθότι δεν τέλεσε οποιοδήποτε κακούργημα από τα τρία τα οποία της απεδόθησαν. Λευκό ποινικό μητρώο, μόνιμη και γνωστή διαμονή, έδωσε πειστικές εξηγήσεις σε πάρα πολλά ερωτήματα ανακρίτριας και εισαγγελέως και φυσικά είναι απόλυτα ικανοποιημένη με την επιβολή περιοριστικών όρων και όχι με προσωρινή κράτηση κάτι το οποίο αρχικώς φάνταζε αρκετά πιθανό. Θα τιμήσει τους περιοριστικούς όρους και θα δώσει τη δική της μάχη και σε επίπεδο συμβούλιο πλημμελειοδικών αλλά φυσικά και όταν έρθει η ώρα του δικαστηρίου όταν αυτό γίνει».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ