Έφυγε σήμερα σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης Iστορίας της Ελλάδας, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε στις 8:35 το πρωί από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.
Αμέσως μετά τον θάνατό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα.
«Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, "όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός". Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.
Σε ό,τι αφορά το τριήμερο εθνικό πένθος, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ αναστέλλονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.
Η ανακοίνωση της οικογένειας
Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών
ΤΡΙΤΗ 7/09
Τετάρτη 8/09 από 10:00 π.μ. έως 19:00
Και την Πέμπτη 10:00 π.μ. έως 14:00
Στις 15:00 θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ
Όσοι επιθυμούν να αποστείλουν στεφάνι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ: 210.8088000
Επιθυμία του Μίκη να ταφεί στον Γαλατά Χανίων
Όπως έγινε γνωστό από οικογενειακή πηγή του μεγάλου συνθέτη, ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε σημείωμα με πλήρεις οδηγίες για την κηδεία και ταφή του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.
Πριν από λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε για την τελευταία του κατοικία με χειροκροτήματα και με βαθιά συγκίνηση. Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας «αθάνατος».
Την ώρα που απομακρυνόταν η νεκροφόρα, η Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού. Τη σορό συνόδευαν συγγενείς και φίλοι.
Μίκης Θεοδωράκης: «Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής»
Στις 5 Οκτωβρίου 2020 ο Μίκης Θεοδωράκης είχε στείλει προσωπική επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Σε αυτήν ανέφερε ότι πέρασε τα ωραιότερα χρόνια της ζωής του κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ. «Θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής», έγραφε.
«Τώρα, στο τέλος της ζωής μου, την ώρα των απολογισμών, σβήνουν απ’ το μυαλό μου οι λεπτομέρειες και μένουν τα “Μεγάλα Μεγέθη”.
Έτσι, βλέπω ότι τα πιο κρίσιμα, τα δυνατά και τα ώριμα χρόνια μου τα πέρασα κάτω από τη σημαία του ΚΚΕ.
Για το λόγο αυτό θέλω να αφήσω αυτόν τον κόσμο σαν κομμουνιστής.
Θα ήθελα λοιπόν να σε παρακαλέσω, εκείνη την ώρα να επιληφθείς εσύ προσωπικά ώστε να γίνει σεβαστή όχι μονάχα η ιδεολογία μου αλλά και οι αγώνες μου για την ενότητα των Ελλήνων. Καθώς επίσης βέβαια και όλα αυτά που ήδη έχω ρυθμίσει, σε συνεννόηση με την γραμματέα μου Ρένα Παρμενίδου και τον φίλο και Πρόεδρο του Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, Γιώργο Αγοραστάκη», ανέφερε στην επιστολή του ο Μίκης.
Μίκης Θεοδωράκης: Το «αντίο» του πολιτικού κόσμου -«Σίγησε η καρδιά της Ρωμιοσύνης»
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος έσπευσε να εκφράσει τα συλλυπητήριά του για τη μεγάλη απώλεια, ενώ στη Βουλή τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
Για έναν «Πανέλληνα και ταυτόχρονα οικουμενικό δημιουργό, ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο του μουσικού μας πολιτισμού» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αναφερόμενη στην απώλεια του Μίκη Θεοδωράκη.
«Με βαθιά συγκίνηση κι ένα ακατάπαυστο χειροκρότημα αποχαιρετούμε τον Μίκη Θεοδωράκη, αγωνιστή-δημιουργό, οδηγητή και πρωτεργάτη μιας νέας, μαχόμενης τέχνης στη μουσική», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.
«Οι Έλληνες πενθούμε σήμερα», ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη. «Ηταν παγκόσμιος και το έργο του ανήκει σε όλο τον κόσμο. Έργο τεράστιο, οικουμενικό, που άγγιξε και θα συνεχίσει να αγγίζει εκατομμύρια καρδιές. Δεν θα είναι πια μαζί μας, αλλά ο Γαλαξίας του έργου του θα μας περιβάλλει και θα μας φωτίζει», σημείωσε, μεταξύ άλλων, η κυρία Μενδώνη.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ο πολυγραφότατος μέγας συνθέτης με το ταλέντο που ξεχείλιζε και κάλυπτε όλα τα είδη της μουσικής, από το λαϊκό τραγούδι μέχρι τη συμφωνική μουσική και την όπερα. Ήταν η εμβληματική μορφή και προσωπικότητα που είχε υπερβεί σύνορα και είχε ενώσει λαούς και φωνές στους αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία. Βαθιά πολιτικό ον, ανυπότακτος διανοούμενος, αγωνιστής, ο πολυβραβευμένος συνθέτης με την έντονη διεθνή ακτινοβολία που άλλαξε την ελληνική μουσική και έδωσε άλλη διάσταση στην ποίηση. Το όνομά του ταυτίστηκε με την Ελλάδα, και σήμερα η Ελλάδα τον αποχαιρετά, με σεβασμό και αγάπη, παίρνοντας δύναμη από το ίδιο το έργο του», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης.
«Ο Μίκης έδωσε φως στις ψυχές μας. Σημάδεψε με το έργο του τη ζωή και τη διαδρομή όσων διάλεξαν το δρόμο της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ο αξεπέραστος συνθέτης, ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής, ο ακτιβιστής, μέσα από τη μουσική, τη ζωή, τις μάχες και τις αντιφάσεις του έδωσε νέο νόημα στην ελευθερία, τον πολιτισμό, την τέχνη, τη συμμετοχή», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτησή του.
«O Mίκης Θεοδωράκης υπήρξε ένας "καθολικός" άνθρωπος. Τα τραγούδια του είναι ιστορίες. Η μουσική του πήγασε από τα βιώματά του. Ήταν πάντοτε παρών στους αγώνες της πατρίδας. Η ακτινοβολία του υπήρξε διεθνής. Ο θάνατός του αποτελεί το πέρασμά του στην αθανασία. Αιωνία η μνήμη του», ανέφερε σε ανάρτησή του, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
«Αποχαιρετούμε με θλίψη, σεβασμό και τιμή τον Μίκη Θεοδωράκη. Τον αστείρευτο συνθέτη, τον Μίκη του πολιτισμού και των αγώνων», ανέφερε σε δήλωσή της η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, για τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη.
Στον Μίκη Θεοδωράκη αναφέρθηκε στην έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης. «Η Ρωμιοσύνη φτώχυνε σήμερα, αλλά τη Ρωμιοσύνη ο Μίκης Θεοδωράκης την προίκισε με μια μεγάλη περιουσία, που την κατέστησε περισσότερο πλούσια στο διηνεκές», ανέφερε.
«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας χαρισματικός μουσικοσυνθέτης, από τους μεγαλύτερους που ανέδειξε η χώρα μας. Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους του», έγραψε στον λογαριασμό του στο Τwitter ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη δική του ανάρτηση έγραψε: «Σίγησε η καρδιά της Ρωμιοσύνης. Άξιον εστί το πολυσύνθετο έργο του παγκόσμιου Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη. Αιώνια τιμή στον άνθρωπο που τίμησε με μοναδικό τρόπο την Ελλάδα, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, τον πολιτισμό!».
«Οι νότες της Ψυχής μας, οι νότες της Ελλάδας. Μίκης Θεοδωράκης», έγραψε από την πλευρά του ο νέος υπουργός Τουρισμού και τέως υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, σημείωσε: «Ένας μεγάλος Έλληνας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ''διανύει τα ουράνια μίλια''. Με τη μεγαλοφυία και το πάθος του σφράγισε μια εποχή. Μελοποίησε μοναδικά μεγάλους μας ποιητές, ενέπνευσε, ένωσε. Το έργο του είναι παγκόσμιο και αθάνατο. Όπως και ο Μίκης. Θερμά συλλυπητήρια στους δικούς του».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ανέφερε στη δική του ανάρτηση: «Ο Μίκης Θεοδωράκης πέρασε σήμερα στην αιωνιότητα. Εμβληματικός Αξεπέραστος Οικουμενικός Αθάνατος!».
O υφυπουργός Ανάπτυξης, αρμόδιος για την έρευνα και την τεχνολογία, Χρίστος Δήμας, σημείωσε: «Σήμερα έφυγε ένας μεγάλος Έλληνας και ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της ελληνικής μουσικής. Ο Μίκης Θεοδωράκης αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη παρακαταθήκη. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του».
Αναφορά στον θάνατο του Μίκη έκανε και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, γράφοντας στο twitter:
«Μίκης Θεοδωράκης, 29/7/1925 - 2/9/2021. Με βαθιά συγκίνηση, το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα αποχαιρετά έναν σπουδαίο Έλληνα».
Πρώτη είδηση ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη στα διεθνή ΜΜΕ: Σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού
Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη κάνει τον γύρο του κόσμου, με τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη να δημοσιεύουν εκτενή αφιερώματα στη ζωή, τη σταδιοδρομία και την πολιτική δράση του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, η φήμη του οποίου είχε περάσει εδώ και δεκαετίες τα ελληνικά σύνορα.
New York Times: «Ο Έλληνας συνθέτης και μαρξιστής αντάρτης Μίκης Θεοδωράκης πέθανε σε ηλικία 96 ετών», τιτλοφορούν το αφιέρωμά τους οι «Τάιμς της Νέας Υόρκης», σημειώνοντας ότι ο Θεοδωράκης «εξαπέλυσε έναν πόλεμο λέξεων και μουσικής κατά της στρατιωτικής χούντας, η οποία απαγόρευσε το έργο του και τον φυλάκισε στην επταετία 1967-1974».
«Πέθανε ο Έλληνας συνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, σύμβολο της διαχρονικής αντίστασης», αναφέρει το γαλλικό δίκτυο France 24, σημειώνοντας ότι ο «διασημότερος από τους Έλληνες συνθέτες συνεργάστηκε με τους κομμουνιστές στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, εξορίστηκε και βασανίστηκε στη Μακρόνησο, διαδήλωσε στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης ενάντια στα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας».
Πρώτη είδηση αποτελεί στα μέσα ενημέρωσης της Ιταλίας ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη.
«Πένθος, έφυγε ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνθέτης του "Ζορμπά", που δημιούργησε το συρτάκι».
«Ο πιο γνωστός Έλληνας συνθέτης κάθε εποχής πέθανε σε νοσοκομείο της Αθήνας, σε ηλικία 96 ετών, μετά από μια μακρά ζωή, γεμάτη τιμές, πόνο, συνυφασμένη με ορισμένα από τα τραγικότερα γεγονότα του περασμένου αιώνα», γράφει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
«Πέθανε ο Μίκης Θεοδωράκης, διάσημος πολιτικός, πατριώτης και συνθέτης του ''Ζορμπά''», μεταδίδει η La Repubblica, κάνοντας λόγο για «μια από τις γνωστότερες προσωπικότητες της Ελλάδας, με τεράστια παραγωγή έργων, ένας επαναστάτης που μιλούσε με τη μουσική του και τα έργα του».
Η εφημερίδα La Stampa, στην ηλεκτρονική της έκδοση αναφέρει ότι «ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν σύμβολο του ελληνικού πολιτισμού» και «αφιέρωσε τη ζωή του στη μουσική και στην πολιτική».
Η είδηση του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη κυριαρχεί εδώ και λίγη ώρα στα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναφέρονται τόσο στο καλλιτεχνικό έργο όσο και στην πολιτική δράση του μεγάλου Έλληνα δημιουργού.
«Ο διάσημος συνθέτης του "Ζορμπά" πέθανε. Η μουσική και πολιτική φωνή του διαπέρασε την ταραχώδη ελληνική ιστορία του πολέμου, της δικτατορίας και της λιτότητας», σχολιάζει η DW, σε μακροσκελές αφιέρωμά της στον μεγάλο Έλληνα.
Στον θάνατο του μεγάλου Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος με τη «συναρπαστική μουσική» που έγραψε για την ταινία του 1964 «Αλέξης Ζορμπάς» συνέβαλε στην προώθηση της εικόνας της ηλιόλουστης και ανέμελης χώρας για εκατομμύρια τουρίστες, αναφέρεται με τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται τις δηλώσεις της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη για τη μεγάλη απώλεια.
Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) μετέδωσε επίσης την είδηση του θανάτου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη, κάνοντας λόγο για έναν «αντιστασιακό, πολέμιο της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, ο οποίος έγινε γνωστός από τη μουσική που συνέθεσε για την ταινία ''Ζορμπάς'', η οποία τραγουδήθηκε σε όλο τον κόσμο».
«Ο Θεοδωράκης θεωρείτο ο διασημότερος συνθέτης της Ελλάδας στον 20ό αιώνα. Ειδικά, η μουσική του για την ταινία "Αλέξης Ζορμπάς" και το "Κάντο Χενεράλ" σε στίχους του Πάμπλο Νερούντα τον έκαναν διάσημο παγκοσμίως», αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Γερμανική Ραδιοφωνία, ενώ το περιοδικό Focus κάνει λόγο για τον θάνατο του δημιουργού της μουσικής για το «Συρτάκι».
«Κανένας άλλος δεν κατάφερε να ερμηνεύσει την ελληνική νοοτροπία με τόσο πρωτότυπο τρόπο και να την κάνει γνωστή σε όλον τον κόσμο. Όμως ο Μίκης Θεοδωράκης δεν ήταν απλώς ένας συνθέτης, ένας μουσικός και μαέστρος... Ήταν αντιστασιακός και πολιτικός», σημειώνει το περιοδικό, και παραθέτει βιογραφικά στοιχεία του συνθέτη, ενώ τονίζει ότι στην Ελλάδα τα ΜΜΕ έχουν διακόψει τη ροή του προγράμματός τους και προβάλλουν ειδικά αφιερώματα.
«Συγκαταλέγεται στους μεγαλύτερους συνθέτες της Ελλάδας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος με τη μουσική για τον Αλέξη Ζορμπά έγραψε κινηματογραφική ιστορία, πέθανε στα 96 του χρόνια», γράφει η εφημερίδα Die Zeit και αναφέρεται στο στάτους «ήρωα» που απολάμβανε ο Θεοδωράκης στην Ελλάδα.
«Για πολλούς Έλληνες, ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν μέχρι και σήμερα η φωνή του λαού. Η μουσική του θεωρήθηκε παρηγοριά, ειδικά σε ιστορικά δύσκολες εποχές, όπως η στρατιωτική δικτατορία, αλλά και ένδειξη αντίστασης», προσθέτει η εφημερίδα.
Στην είδηση του θανάτου του Έλληνα συνθέτη αναφέρθηκε και το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, με την επισήμανση της πολιτικής δράσης του Μίκη Θεοδωράκη, ειδικά στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard μεταδίδει ότι ο Μίκης Θεοδωράκης απέκτησε διεθνή φήμη ως μουσικός, συγγραφέας και πολιτικός, έχοντας συνθέσει, μεταξύ άλλων, τη μουσική για την ταινία «Αλέξης Ζορμπάς».
Το CNN Τurk μετέδωσε αμέσως την είδηση του θανάτου του Έλληνα μουσικοσυνθέτη «γνωστού επίσης για το αξέχαστο soundtrack της ταινίας ''Αλέξης Ζορμπάς''».