Για την υπόθεση βιασμού και εκπόρνευσης της 12χρονης μίλησε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.
«Τόσο καιρό η συζήτηση ήταν πάνω στο ποινικό, στους θύτες, και όχι στα θύματα», ανέφερε στον ΣΚΑΙ, η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Θα πρέπει να αναπροσανατολίσουμε τη συζήτηση πάνω στα θύματα και τι κάνουμε εμείς, ωστέ να μην υπάρχουν θύτες. Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να έχουμε λιγότερα θύματα και να στηρίξουμε αυτά τα παιδιά», πρόσθεσε
Όταν κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός ότι πλέον πολλά περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων παρουσιάζουν οικογενειακές σχέσεις μεταξύ θύτη και θύματος, κάτι που δεν είναι εύκολο να ελεγχεί από τον γονέα για να προστατέψει το παιδί από κάποιον ξένο, απάντησε: «Κομβικό ρόλο παίζει η πληροφορία. Οι ειδικοί λένε ότι όλο είναι πάνω στην πληροφορία.
«Άρα τρία πράγματα μπορούν να γίνουν. Να δημιουργήθούν μηχανισμοί που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο έτσι ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν ότι μπορούν να δωσουν την πληροφορία αυτή. Ως πολιτεία πρέπει να κινηθούμε ώστε οι δημόσιοι λειτουργοί να μην εξαντλούνται στο διοικητικό κομμάτι της δουλειάς τους», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
«Είναι λάθος να συζητάμε σε ποια δομή βρίσκεται η 12χρονη & τα παιδιά»
«Είναι λάθος να συζητάμε σε ποια δομή βρίσκεται η 12χρονη και τα παιδιά. Με τον ίδιο τρόπο που είναι λάθος να ξέρουμε που είναι το σπίτι των παιδιών και να είναι οι κάμερες έξω από το σπίτι τους, με τον ίδιο τρόπο είναι λάθος να ξέρουμε σε ποια δομή είναι τα παιδιά», επισήμανε η Δόμνα Μιχαηλίδου.
Όπως τόνισε: «Πρέπει να εστιάσουμε στην παιδική προστασία. Τα παιδιά αυτή τη στιγμή είναι σε μια δομή. Είναι λάθος να ξέρουμε σε ποια δομή είναι, γιατί θα ενταχθούν στην κοινότητα σε λίγο καιρό και ήδη θα γνωρίζουν και θα έχουν στιγματιστεί από τους γύρω τους. Λάθος ότι σπεύσαμε όλοι και τα ΜΜΕ, αλλά και η ίδια η δομή να ανακοινώσε σε ποια δομή είναι. Έγινε μια γρήγορη διαχείριση από πλευράς εισαγγελίας», πρόσθεσε.
«Στην Ελλάδα έχουμε 84 δομές παιδικής προστασίας, δημόσιες, ιδιωτικές και εκκλησιαστικές», πρόσθεσε.
Όπως τόνισε, οι πολίτες αν θέλουν να καταγγείλουν κάποιο περιστατικό κακοποίησης στις γραμμές παιδικής προστασίας 1107 μπορούν να τηλεφωνήσουν είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, καθώς «προστατεύεται η πληροφορία τους σε κάθε περίπτωση», ενω τόνισε ότι σε κάθε δομή που φιλοξενεί παιδιά (παιδικοί σταθμοί, κατασκηνώσεις κλπ.), ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο.