«Όταν πρωτοήρθα στο χωριό Ορεινό, πίστευα ότι θα μείνω χωρίς wifi και με μπόλικο ελεύθερο χρόνο στο σπίτι το οποίο πριν χρόνια αγόρασε ο αδερφός μου σε αυτό το ξεχωριστό χωριό του Λασιθίου».
«Οι ηλικιωμένοι κάτοικοι δε μιλάνε λέξη αγγλικά, εμείς πάλι δεν ξέρουμε ελληνικά. Και όμως, κάθε μέρα το σπίτι μας ήταν γεμάτο από πεντανόστιμα κεράσματα που έφερναν οι γειτόνισσες του αδερφού μου. Και εκεί μπήκε ο σπόρος της ιδέας. Φαντάστηκα να έρχονται κι άλλοι συμπατριώτες μου γι’ αυτά τα αυθεντικά προϊόντα, τη φύση που εμπνέει, τα βότανα που οι μαγείρισσες της Κρήτης γνωρίζουν τόσο καλά. Και να τα μαγειρέψουν και οι ίδιοι.»
Από την Ιερουσαλήμ στο Λασίθι
Η Atalya Ein Mor, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιερουσαλήμ. Διάσημη σεφ ισραηλινής κουζίνας με πολλές διακρίσεις παρά το νεαρό της ηλικίας της. Για εκείνη το φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ανακαλύψει κάποιος μία εντελώς νέα κουλτούρα ενώ ταυτόχρονα όλοι γίνονται μία οικογένεια. Πιστεύει βαθύτατα στην δύναμη που έχει η κουζίνα να φέρνει κοντά τους ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών. Με αφετηρία την πίστη της αυτή, τα τελευταία χρόνια καταπιάνεται με την διοργάνωση ιδιαίτερων γαστρονομικών εκδηλώσεων: γεύματα, εργαστήρια, αποκλειστικές συγκεντρώσεις και γαστρονομικές περιηγήσεις που αποκαλύπτουν τα βαθύτερα μυστικά του Ein Kerem, της Ιερουσαλήμ.
Γαστρονομική περιήγηση στο Λασίθι
Από την περασμένη Κυριακή μαζί με το πρώτο της για την φετινή χρονιά γκρουπ 10 Ισραηλινών, περιδιαβαίνουν τα χωριά που Λασιθίου. Γνωρίζουν τις αυθεντικές συνταγές από τις ντόπιες μαγείρισσες, παρέα με κέρασμα ρακής, συμμετέχουν σε εργαστήρια μαγειρικής, όπου έχουν την ευκαιρία να μάθουν στην πράξη τις ξεχωριστές κρητικές συνταγές.
Στο ταξίδι τους αυτό, η γλώσσα δε φαίνεται να είναι εμπόδιο. Οι μυρωδιές και τα αρώματα νικούν τα όποια προσωρινά εμπόδια. Από το Ορεινό στον Μακρύ Γυαλό, τα Σχινοκάψαλα, το Διασκάρι, τη μονή Τοπλού, οι Ισραηλινοί επισκέπτες θα βιώσουν το αληθινό, το τοπικό, το αυθεντικό.
Όπως δήλωσε η ίδια «Μέσω του γευστικού τουρ οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την παράδοση της Ανατολικής Κρήτης. Το παραδοσιακό φαγητό είναι ο καλύτερος τρόπος γνωριμίας με μία ξένη παράδοση. Στην περιοχή αυτή δε της Κρήτης οι παραδοσιακές συνταγές διατηρούν την αυθεντικότητά τους.
Ωστόσο, οι νεότερες γενιές έχουν σταματήσει να μαγειρεύουν όπως οι ντόπιες μαγείρισσες, μαζεύοντας χόρτα ή με τα λαχανικά από τον κήπο του σπιτιού. Ώστε, όλη η γνώση, οι παραδοσιακές συνταγές των χωριών κινδυνεύουν να εξαφανιστούν σύντομα. Αυτός ήταν ο λόγος που αποφάσισα να ξεκινήσω γαστρονομικά τουρ μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν έναν υπό εξαφάνιση αλλά άκρως ενδιαφέροντα τρόπο ζωής, να έρθουν κοντά με τις τοπικές κοινωνίες και να τονωθεί η υπερηφανεια μικρών τοπικών κοινοτήτων.
Πιστεύω ότι το φαγητό αποτελεί μία γέφυρα που ενώνει διαφορετικές κουλτούρες. Το φαγητό φέρνει τον κόσμο κοντά. Το φαγητό είναι αγάπη.»
Το στοίχημα των ξενοδοχείων στο Λασίθι
Η πρόσκληση της Atalya Ein Mor και η παρουσία της στην Κρήτη, ήδη από τα τέλη του Απριλίου, είναι μία από τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο για την προώθηση και προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού και την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και των προϊόντων. Το εγχείρημα θα επικοινωνηθεί μέσα από επιμέρους θεματικές γαστρονομικές ενότητες σε παραδοσιακά χωριά της Κρήτης και με την συμμετοχή αξιόλογων συμμετεχόντων τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Ελλάδα.
Ο πρόεδρος του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου δήλωσε «Ήδη από το 2012, το ΞΕΕ έχει αναδείξει τη θετική διάδραση του τουρισμού με τις τοπικές κοινωνίες. Ειδικά με το πρωτοποριακό πρόγραμμα «Ελληνικό Πρωινό», χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας σε όλη την Ελλάδα μεταξύ ξενοδόχων και παραγωγών, αναδεικνύοντας τα τοπικά προϊόντα, ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους και φέρνοντας σε πρώτο πλάνο τον γαστρονομικό πολιτισμό κάθε περιοχής. Με την επίσκεψή μας στα ορεινά χωριά της Κρήτης στηρίζουμε έμπρακτα τον γαστρονομικό τουρισμό, δείχνοντας τον δρόμο προς το αύριο. Ένα νέο μοντέλο ελληνικού τουρισμού που θα συμπεριλαμβάνει και θα ενισχύει ακόμη περισσότερο τις τοπικές κοινωνίες.»
Στο Λασίθι και η Σοφία Ζαχαράκη
Ένθερμη υποστηρίκτρια του project η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, η οποία βρέθηκε μαζί με την Ein και τους ταξιδιώτες της γεύσης την Τετάρτη και Πέμπτη για να ενισχύσει το εγχείρημα. Ως αρμόδια υφυπουργός έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη συστηματική προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα. Στόχος η αποτελεσματική αξιοποιήση των πορισμάτων της ομάδας εργασίας γαστρονομικού τουρισμού. Λαμβάνοντας υπόψη και τα πορίσματα της διαβούλευσης, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου έχει δρομολογήσει συγκεκριμένες ενέργειες για αυτόν τον λόγο.
Ήδη, έχουν αποσταλεί ερωτηματολόγια για το σήμα του επισκέψιμου οινοποιείου σε όλα τα οινοποιεία της χώρας τα οποία ήδη το έχουν λάβει. Αντιστοιχα ερωτηματολόγια εστάλησαν στα εστιατόρια και τις ταβέρνες που έχουν λάβει το σήμα της ελληνικής κουζίνας.
Επιπλέον, στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί το πρώτο συνέδριο οινοτουρισμού. Μεταξύ των λοιπών ενεργειών τις οποίες έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Τουρισμού για την ανάδειξη και προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας και ιδίως του ελληνικού κρασιού συγκαταλέγεται η συγκρότηση του πρώτου συμβουλίου οινοτουρισμού. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει και η ψηφιακή αποτύπωση των γαστρονομικών και οινικών διαδρομών. Το project ήδη προχωρά σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης. Ψηφιακός Χάρτης γαστρονομίας και οίνου λοιπόν πολύ σύντομα.
Τα τυροκομεία και ελαιοτριβεία της Κρήτης
Παράλληλα, επίκειται η θεσμοθέτηση για πρώτη φορά επισκέψιμων ζυθοποιείων, τυροκομείων και ελαιοτριβείων. Σκοπός ο εμπλουτισμός της σχέσης του επισκέπτη με το προϊόν. Για το σκοπό αυτό, η συνεργασία με το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης είναι ουσιαστική και σταθερή.
Τέλος, μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες που έλαβε υφυπουργός Ζαχαράκη ήταν η ενθάρρυνση της συμμετοχής ελληνικών πόλεων στο Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων Γαστρονομίας (Creative Cities Of Gastronomy Network) της UNESCO. Πραγματι, ζωηρό υπήρξε το ενδιαφέρον των δήμων, οι οπόιοι κινήθηκαν άμεσα και η διαδικασία προχωράει μέσω της Ουνέσκο. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές της Θεσσαλονίκης και του Ηρακλείου Κρήτης.
Ζαχαράκη για τη γαστρονομία και το πρότζεκτ στο Λασίθι
Σε δηλώσεις της στο iefimerida η Σοφία Ζαχαράκη τόνισε: «Ακόμα και μέσα στη δίνη της πανδημίας, η Ελλάδα της δημιουργίας είναι παρούσα κόντρα στις αντιξοότητες, και επιζητά περισσότερο χώρο, και λιγότερα εμπόδια για την επόμενη μέρα. Οφείλουμε, αξιοποιώντας τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στο πλαίσιο ενός στρατηγικού σχεδίου, να συνδέσουμε, να αναδείξουμε και να πολλαπλασιάσουμε όλες τις καινοτόμες προσπάθειες στο πεδίο του γαστρονομικού, αλλά και των άλλων ειδικών μορφών τουρισμού, ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στην νέα, μετά την πανδημία εποχή, που ήδη χαράζει. Η γαστρονομία είναι ένα τέτοιο πεδίο, γέφυρα με μοναδικές εμπειρίες και αισθήσεις. Ακριβώς αυτή είναι η ουσία και της προσπάθειας που γίνεται αυτές τις ημέρες στην Κρήτη.
Στο Λασίθι λοιπόν μαζί με τους επισκέπτες του γκρουπ, έχουμε την ευκαιρία με τον πιο βιωματικό τρόπο να γνωρίσουμε και να αναδείξουμε τον πλούτο του τόπου: μέσα από τις μοναδικές γεύσεις, τις Ιστορίες των μαγειρισών, τις επισκέψεις σε αυθεντικές ταβέρνες και τα μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα μικρών παραγωγών. Ένα σύνολο ανθρώπων οι οποίοι τιμούν με όλο τους το μεράκι την γευστική ελληνική κληρονομιά μας, την γευστική κουλτούρα μας.
Άνθρωποι οι οποίοι έχουν επενδύσει κόπους μιας ολόκληρης ζωής για αυτό που αγαπούν. Και σήμερα παλεύουν ενάντια στις συνέπειες της πανδημικής κρίσης, που έπληξε τόσο βάναυσα κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής σε όλο τον πλανήτη μας.
Για αυτούς τους ανθρώπους πρωτίστως εργαζόμαστε. Σας διαβεβαιώνω ότι ως Ελληνική Κυβέρνηση και Υπουργείο Τουρισμού μέλημα μας από την πρώτη στιγμή είναι η στήριξη των ανθρώπων της εστίασης και του τουρισμού, πρεσβευτών της ελληνικής κουζίνας και γαστρονομίας και οι οποίοι πλήττονται δυσανάλογα από την παρούσα κρίση. Κρίση η οποία δεν επιτρέπεται να μας καταβάλει. Στρέφουμε λοιπόν το βλέμμα μας στην μετά covid εποχή, συνειδητοποιώντας την ανάγκη αναθεώρηση της τουριστικής μας στρατηγικής εν γένει. Ζητούμενα η βελτίωση της ποιότητας και ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος και η ενίσχυση της προσαρμοστικότητας στην νέα και ραγδαία εξελισσόμενη τουριστική αγορά».
Στο πεδίο του γαστρονομικού τουρισμού γίνονται ιδιαίτερα αξιόλογες προσπάθειες.
Το ζητούμενο είναι πώς θα συναντηθούν, θα συντονιστούν και φυσικά πώς θα ενισχυθούν όλες αυτές οι προσπάθειες, ώστε να δομήσουμε μια βιώσιμη αρχιτεκτονική συνεργασίας και συνεχούς βελτίωσης. Τα συμπεράσματα του πορίσματος της Ομάδας Εργασίας Γαστρονομικού Τουρισμού αποτελούν για εμάς τον δικό μας οδικό χάρτη. Με εργαλείο το ταμείο ανάκαμψης έχουμε ήδη υποβάλει προτάσεις ύψους 14 εκ € για την ενίσχυση τόσο του γαστρονομικού τουρισμού όσο και του αγροτουρισμού με τον οποίο συνδέεται, εστιάζοντας σε ίδρυση θεματικού Οργανισμού διαχείρισης προορισμού για το, branding, ανάπτυξη προϊόντος, στρατηγική, digital mapping και marketing.
Ευχαριστώ την Ein για το έργο της και την συνεισφορά της στην προβολή της ελληνικής γαστρονομίας και της κρητικής φιλοξενίας με τροπο αυθεντικό και με σεβασμό προς την παράδοση του τόπου και τον Αλέξανδρο Βασιλικό, πρόεδρο του ξενοδοχειακού επιμελητηρίου για την ανάδειξη της πρωτοβουλίας. Μια ουσιαστική αρχή-έμπνευση σε μια τουριστική σεζόν, που βάζουμε τα δυνατά μας για τα καλύτερα αποτελέσματα. Θα συνεχίσουμε το ίδιο δημιουργικά.»