Μια σειρά μέτρων αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του Χαλανδρίου, στο πλαίσιο της ισότιμης αντιμετώπισης και συμπερίληψης όλων των πολιτών στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας, σε περίπτωση έκτακτων αναγκών από σεισμό, πυρκαγιές, καύσωνα, πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοθύελλες, δηλαδή καταστροφικά φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο τους πολίτες και που όλο και πληθαίνουν λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Μέτρα που θα αφορούν στη μέριμνα για ΑμεΑ και γενικότερα για εμποδιζόμενα άτομα και ηλικιωμένους, αλλά και άτομα που για μια συγκεκριμένη περίοδο βρίσκονται σε μια ιδιαίτερη κατάσταση, όπως είναι οι προσωρινοί τραυματίες ή οι εγκυμονούσες.
Στον δήμο Χαλανδρίου στοχεύουν στο να υπάρχει εκ των προτέρων ένας σχεδιασμός γι’ αυτές τις περιπτώσεις, ώστε σε περίπτωση ανάγκης να είναι άμεση η κινητοποίηση με προγραμματισμένη δράση και όχι αναζήτηση λύσης εκείνης της στιγμής.
Πάνω σε αυτό το σκεπτικό ο δήμος Χαλανδρίου υπερψήφισε τη λήψη των παρακάτω μέτρων:
- Καθολική ενημέρωση, με δημιουργία προσβάσιμου από όλους επικοινωνιακού-ενημερωτικού υλικού για τα μέτρα αυτοπροστασίας.
- Οικειοθελή καταγραφή μέσω της λήψης εξατομικευμένου ιστορικού (π.χ. συνθήκες διαβίωσης, τηλέφωνα μελών οικογένειας, ιατρών, κοινωνικών επαφών) από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου και στήριξη σε πρακτικά θέματα με τη συνδρομή εθελοντών.
- Δημοτική γραμμή τηλεφωνικής επικοινωνίας και με μηνύματα.
- Διάθεση του προσωπικού του δήμου που γνωρίζει την ελληνική νοηματική γλώσσα για επικοινωνία με κωφούς/ές και βαρήκοους/ες, σε περιπτώσεις έκτακτων συνθηκών.
- Μεταφορά των ΑμεΑ και των εμποδιζόμενων ατόμων με τα προσβάσιμα λεωφορεία της δημοτικής συγκοινωνίας.
- Καταγραφή των προσβάσιμων από ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, χώρων στα όρια του δήμου Χαλανδρίου, για τις περιπτώσεις που θα απαιτηθεί η φιλοξενία τους.
Υπάρχουν γενικότερες ελλείψεις σε όλη τη χώρα
Η δημοτική σύμβουλος που «έτρεξε» αυτή την πρωτοβουλία, κοινωνιολόγος και ΑμεΑ η ίδια, Δήμητρα Γκασούκα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανέλυσε τη σημασία της.
«Σε μία έρευνα που έκανα για όλες αυτές τις περιπτώσεις, διαπίστωσα τις ελλείψεις που υπάρχουν για άμεση βοήθεια, όχι μόνο στον δικό μας δήμο, αλλά γενικότερα στη χώρα μας. Και μοιραία αναρωτήθηκα, σε περίπτωση ανάγκης, πώς θα βοηθηθούμε και θα διασωθούμε;…», είπε αρχικά και συνέχισε: «Αναζητώντας λοιπόν και διαβάζοντας τι γίνεται στο εξωτερικό, διαπίστωσα πως στις περισσότερες χώρες δεν υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις και έχουν φροντίσει εκ των προτέρων και γι’ αυτή την Πολιτική Προστασία.
Έτσι αποφάσισα να το προτείνω και η πρότασή μου έγινε αποδεκτή. Στα σχέδια δράσης του δήμου από εδώ κι εμπρός θα συμπεριλαμβάνονται και οι περιπτώσεις για ΑμεΑ και για εμποδιζόμενα άτομα».
Παγκοσμίως οι ΑμεΑ είναι το 15 με 18% του πληθυσμού
Αναφερόμενη στον στόχο που έθεσε ο δήμος Χαλανδρίου, η κ. Γκασούκα τόνισε: «Όταν υπάρχει από την αρχή ένας σχεδιασμός, αντιμετωπίζεις αμέσως και αποτελεσματικά μία ιδιαίτερη κατάσταση. Πρόκειται για μια μεγάλη κοινωνική ομάδα, αφού παγκοσμίως οι ΑμεΑ είναι το 15 με 18% του πληθυσμού και υπάρχουν ακόμη οι ηλικιωμένοι, οι προσωρινοί τραυματίες, άνθρωποι κατάκοιτοι, οικογένειες με παιδιά σε καροτσάκι, ακόμη και οι έγκυες γυναίκες. Είναι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας μας, που σε μια επικίνδυνη κατάσταση μπορεί να μείνει ακινητοποιημένο ή δεν μπορεί να κινηθεί με ευκολία. Στόχος μας λοιπόν είναι να συμπεριληφθούν στον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας όλοι αυτοί οι συμπολίτες μας που έχουν προβλήματα, είτε κινητικά, είτε οπτικά, είτε βρίσκονται σε μια προσωρινή ιδιαίτερη κατάσταση. Θέλουμε να φτιάξουμε μία πόλη για όλους, να τους συμπεριλαμβάνει όλους. Έχει μεγάλη σημασία αυτό».
Σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται στον δήμο της, τόνισε: «Ο δήμαρχος Σίμος Ρούσσος ήταν αμέσως θετικός με το που το έθεσα. Άλλωστε, ειδικά για τις περιπτώσεις των ΑμεΑ έχει δείξει το έντονο ενδιαφέρον του και αυτά τα χρόνια της θητείας του έχει προβεί σε καθοριστικές ενέργειες, όπως είναι τα έργα στη Ρεματιά, όπου πλέον είναι καθολικά προσβάσιμη ή η πλήρης αναμόρφωση των σχολικών μονάδων, ώστε να είναι απόλυτα προσβάσιμες για μαθητές και γονείς ΑμεΑ. Από την προσωπική μου εμπειρία μπορώ να πω πως στην εποχή μας υπάρχει μια γενικότερη βελτίωση κι εδώ στο Χαλάνδρι γίνεται μεγάλη προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, φυσικά όμως χρειάζονται κι άλλες ενέργειες, όπως και το να αλλάξει η νοοτροπία ορισμένων αδιάφορων δημοτών».
Και η δημοτική σύμβουλος Χαλανδρίου κατέληξε: «Είμαστε και χαρούμενοι και περήφανοι που ο δήμαρχος ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόταση και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε αυτά τα μέτρα Πολιτικής Προστασίας».