Σε άμεση λήψη μέτρων προχωρά η κυβέρνηση, ύστερα από το χάος που προκλήθηκε χθες με την αιφνιδιαστική στάση εργασίας του 2% των εργαζομένων στο μετρό.
Η χθεσινή στάση εργασίας στο μετρό, που «πάγωσε» τις μετακινήσεις και ταλαιπώρησε 1,5 εκατ. Αθηναίους, έγινε με αφορμή τις μετατάξεις 21 υπαλλήλων από διοικητικές υπηρεσίες σε εκδοτήρια σταθμών του μετρό.
Η κινητοποίηση των εργαζομένων του μετρό, εν τέλει, εξελίχθηκε σε βασικό θέμα της ημέρας, με σφοδρές αντιδράσεις να πυροδοτούνται σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter.
Μετρό: Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλείας
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο έχει ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση για το προσωπικό ασφαλείας κατά τις απεργίες και τις στάσεις εργασίας στο μετρό, ειδικά μετά και την οργή του κόσμου για την ταλαιπωρία που πέρασε , ενώ τα σχόλια έγιναν ακόμα πιο αιχμηρά μόλις έγιναν γνωστά και τα απίστευτα προνόμια που απολαμβάνουν οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ.
Με τη ρύθμιση τα σωματεία εργαζομένων στο μετρό -και σε άλλα ΜΜΜ- θα υποχρεωθούν να καθορίζουν το ελάχιστο προσωπικό ασφαλείας στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων, ώστε να διασφαλίζεται το μίνιμουμ λειτουργίας των συγκοινωνιακών μέσων. Αυτό, ουσιαστικά, σημαίνει ότι σε καμία κινητοποίηση δεν θα παύουν εντελώς τα δρομολόγια. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Στέλιος Πέτσας, υπογράμμισε σχετικά ότι σε όλη την Ευρώπη, όπως και στον ΟΣΕ και σε άλλα μέσα σταθερής τροχιάς, υφίσταται ήδη πρόβλεψη για προσωπικό ασφαλείας στις περιπτώσεις απεργιών ή στάσεων εργασίας.
Η συγκεκριμένη ρύθμιση εξαγγέλθηκε χθες, από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε ότι «η κυβέρνηση δεν εκβιάζεται». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «άμεσα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για προσωπικό ασφαλείας», ενώ ζήτησε «συγγνώμη για την ταλαιπωρία των Αθηναίων».
Χάος στο μετρό παρά τη χαμηλή συμμετοχή στην κινητοποίηση
Εντονο προβληματισμό προκαλούν, την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για τη συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή στάση εργασίας στο μετρό. Οπως προέκυψε, μόλις 25 άτομα σε σύνολο 857 εργαζομένων στο μετρό έλαβαν μέρος στην κινητοποίηση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέρχονται από κυβερνητικές πηγές, η συμμετοχή στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΣΕΛΜΑ έφτασε στο… 2,9%. Αξίζει να επισημανθεί ότι 272 εργαζόμενοι του μετρό δήλωσαν απουσία με οποιονδήποτε τρόπο (άδεια, ρεπό, ασθένεια κτλ).
Ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης σχολίασε ότι μια συνδικαλιστική μειοψηφία προχώρησε αιφνιδιαστικά χθες το μεσημέρι σε αυτή την απόφαση αντιδρώντας στην επανατοποθέτηση 21 κυρίως εκδοτών από τις διοικητικές υπηρεσίες σε κεντρικά εκδοτήρια εν' όψει και των εορτών. O κ. Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι αυτή η ενέργεια στρεφόταν κατά του επιβατικού κοινού.