Τον οδικό χάρτη για να μη βιώσουμε ξανά Χριστούγεννα με περιορισμούς και να αποφευχθεί περαιτέρω πίεση στο ΕΣΥ παρουσίασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Επικοινωνώ και πάλι μαζί σας για να [...] ανακοινώσω τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά από εδώ και στο εξής» είπε ο πρωθυπουργός κατά το σημερινό του διάγγελμα, κατά το οποίο, αφού περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα, αλλά και την Ευρώπη, παρουσίασε τα πέντε επιπλέον μέτρα κατά της πανδημίας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως παρότι τρεις στους τέσσερις ενήλικους έχουν ήδη επιλέξει, υπάρχουν ακόμη 575.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που παραμένουν απροστάτευτοι από τον κορωνοϊό.
Την ίδια ώρα, στην ίδια ηλικιακή ομάδα παρέρχεται το εξάμηνο για 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμένους, με πρωταρχικό στόχο της κυβέρνησης να πειστούν οι διστακτικοί και να κάνουν την τρίτη δόση όλοι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνοντας ως παράδειγμα την Πορτογαλία, που έχει υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σημείωσε πως αν η χώρα μας είχε αντίστοιχη εμβολιαστική κάλυψη, τότε οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ θα υποπενταπλασιάζονταν. Γι' αυτό και ανακοίνωσε πως το πιστοποιητικό εμβολιασμού στους άνω των 60 ετών θα καθίσταται άκυρο μετά το πέρας επταμήνου από τη χορήγηση δεύτερης δόσης.
Κινείται ο εμβολιασμός μετά τα νέα μέτρα
«Ήδη, οι τελευταίες πρωτοβουλίες μας έχουν αποτέλεσμα: τις τελευταίες εβδομάδες κλείστηκαν πάνω από 350.000 ραντεβού για πρώτο εμβολιασμό. Και οι μισοί από όσους πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την τρίτη δόση, την έκαναν ή την έχουν προγραμματίσει», σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μπροστά στη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, αλλά και τα νέα μέτρα που περιορίζουν σημαντικά τους ανεμβολίαστους, φαίνεται πως τα ραντεβού για εμβόλιο συνεχίζουν να παρουσιάζουν αύξηση.
Το τελευταίο 24ωρο, 17.246 πραγματοποίησαν την πρώτη δόση του εμβολίου. Μέχρι σήμερα, 6.493.402 πολίτες έχουν ολοκληρώσει και τις δύο δόσεις του εμβολίου έναντι του κορωνοϊού.
Ακόμη πιο ισχυρή είναι η προσέλευση των εμβολιασμένων για την αναμνηστική δόση. Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν 48.867 ραντεβού, ενώ συνολικά 805.506 πολίτες έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση.
Τα πέντε μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε πέντε μέτρα, με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να οδηγηθούμε με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα από το τέταρτο κύμα της πανδημίας ως τα Χριστούγεννα:
- Από Δευτέρα διευρύνεται το μπλόκο σε ανεμβολίαστους οι οποίοι πλέον δεν θα μπαίνουν ούτε με αρνητικό τεστ σε όλους τους κλειστούς χώρους (π.χ. γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα, σινεμά κ.λπ.) και όχι μόνο στην εστίαση, όπως ίσχυε ως τώρα. Μοναδικές εξαιρέσεις τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία. Επίσης ανακοίνωσε ότι η είσοδος των ανεμβολίαστων πιστών στις εκκλησίες θα γίνεται μόνο με την επίδειξη αρνητικών τεστ.
- Το πιστοποιητικό εισόδου σε κλειστούς χώρους για εμβολιασμένους άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες από την έκδοσή του. Θα δοθεί, δηλαδή, ένας μήνας περιθώριο για τον εμβολιασμό τους με την 3η δόση μετά την πάροδο του εξαμήνου. Οπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης τα ιατρικά δεδομένα δείχνουν ότι, με τον καιρό, μειώνεται η άμυνα του εμβολίου.
- Στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται το κυλιόμενο ωράριο, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, ιδίως τις ώρες προσέλευσης και αποχώρησης, αλλά και ο πρόσθετος φόρτος σε συγκεκριμένες ώρες στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Με ειδικές πρόνοιες για εργαζόμενους με παιδιά στο σχολείο.
- Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, ακόμα πιο εντατικά. «Δεν υπάρχουν ''κορόιδα'' και ''έξυπνοι'' σε μία εθνική μάχη. Και σε αυτήν πρέπει να μπουν πιο αποφασιστικά όλοι, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες τους: το κράτος, η αυτοδιοίκηση, οι επιστημονικοί φορείς αλλά και οι επιμέρους επαγγελματικές ενώσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός.
- Ενισχύεται κι άλλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αξιοποιούνται, ήδη, ιδιωτικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Και στις περιοχές μεγάλης πίεσης επιτάσσονται και οι υπηρεσίες ιδιωτών γιατρών, ενώ γίνονται προσλήψεις στη θέση ανεμβολίαστων υγειονομικών που παραμένουν σε αναστολή.
Πώς θα κινούνται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι από τη Δευτέρα
Λίγο μετά το διάγγελμα, κυβερνητικές πηγές έδιναν περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα μπορούν να κινούνται εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι από τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.
Όπως φαίνεται, ελεύθερη είναι η πρόσβαση εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων -πάντοτε με τήρηση των μέτρων αποστασιοποίησης και χρήση μάσκας- σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και μέσα μεταφοράς.
Την ίδια ώρα, οι ανεμβολίαστοι πολίτες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους στα καταστήματα του λιανεμπορίου και τα κομμωτήρια, να πάνε στη δουλειά τους και να καθίσουν σε ανοιχτούς χώρους εστίασης με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού τεστ.
Για τους εμβολιασμένους, αυτές οι δραστηριότητες απαιτούν την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
«Μπλόκο» σε ανεμβολίαστους σε εστιατόρια, γυμναστήρια και γήπεδα
Τέλος, απαγορεύεται πλήρως η πρόσβαση σε ανεμβολίαστους πολίτες σε κλειστούς χώρους εστίασης, θέατρα και κινηματογράφους, μουσεία, εκθέσεις και συνέδρια, αλλά και γυμναστήρια και γήπεδα.
Τι ισχύει με τα ξενοδοχεία
Το iefimerida.gr απευθύνθηκε -έπειτα από αιτήματα κα ερωτήσεις αναγνωστών του- σε αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα για το τι θα ισχύει με τα ξενοδοχεία. Οπως διευκρίνισε, τα μέτρα δεν θα ισχύσουν για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με τους όρους υποδοχής τουριστών.
Επίσης, ο ίδιος κυβερνητικός παράγοντας διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει ειδική πρόνοια για θέματα ειδικού ενδιαφέροντος, όπως οι εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ (5 και 12 Δεκεμβρίου), όπου τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος θα κληθούν να ψηφίσουν σε κλειστούς χώρους (κλειστά γήπεδα, αίθουσες κ.λπ.). Πιθανότατα και εκεί θα μπορούν να ψηφίσουν με την επίδειξη rapid test και όχι μόνον εμβολιασμένοι.
Σε κάθε περίπτωση, η σχετική ΚΥΑ που θα εκδοθεί αύριο, Παρασκευή, θα εξειδικεύει περαιτέρω τα μέτρα αυτά.
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, από τις 13/12 το πιστοποιητικό εμβολιασμού για πολίτες άνω των 60 ετών θα είναι έγκυρο μόνο μετά και την τρίτη δόση και εφόσον έχει παρέλθει το επτάμηνο από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.
Αίτημα Μητσοτάκη στην Κομισιόν
Η Ελλάδα ακολουθεί το παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρώπης που εντάσσουν την αναμνηστική δόση του εμβολίου στο βασικό σχήμα του εμβολιασμού προκειμένου να παραμείνει σε ισχύ το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Παρόμοια απόφαση είχε λάβει, έπειτα από διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, και η Γαλλία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε κατά το διάγγελμά του την πρόθεσή του να ενταχθεί σε κοινοτικό επίπεδο η τρίτη δόση στα προαπαιτούμενα για την εγκυρότητα των πιστοποιητικών.
«Ειδικά για την ισχύ των πιστοποιητικών, μάλιστα, με επιστολή μου προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα εισηγηθώ και η Ψηφιακή Ευρωπαϊκή Βεβαίωση να είναι έγκυρη μόνον αν αναγράφει και την τρίτη δόση μετά το εξάμηνο. Ώστε να αποφύγουμε κάθε ρωγμή στο τείχος ανοσίας που έχει ήδη χτιστεί στην ήπειρό μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.