Έντονο προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς η πίεση που δέχεται τα τελευταία 24ωρα το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), αφού οι ασθενείς που νοσούν με covid-19 και χρειάζονται νοσηλεία, καθημερινά ολοένα και αυξάνονται.
Η αυξημένη πίεση στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Αττικής ήταν το θέμα της έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.
Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο Διοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Παναγιώτης Στάθης, ο Διοικητής της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Χρήστος Ροϊλός, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου, η Αντιπρόεδρος της ΕΕΕΘ Μαρία Θεοδωρακοπούλου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΕΕΘ Αντώνιος Μαυρομμάτης και Αθανάσιος Πρεκατές.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε εκτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης των ΜΕΘ στην Αττική και συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας.
Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ αναφέρουν ότι, μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η ανάπτυξη περαιτέρω κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Αττικής.
Επίσης σχεδιάζεται η αξιοποίηση 101 κρεβατιών, τα οποία διαθέτουν τα ιδιωτικά νοσοκομεία για νοσηλεία γενικών περιστατικών, non covid, με χρέωση του ΕΟΠΥΥ.
Κρίσιμο δεκαπενθήμερο
Σύμφωνα με πηγές του υπ. Υγείας, κοινή διαπίστωση ήταν ότι οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες και πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση λόγω των αυξημένων εισαγωγών στις κλινικές Covid των Νοσοκομείων της Αττικής. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας συμφώνησαν με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας και κατέστησαν σαφή τη βούλησή τους να συμβάλλουν στην υλοποίησή του.
Υπενθυμίζεται ότι ένα από τα βασικά στοιχεία που ανησυχούν τους επιστήμονες είναι η διασπορά του κορωνοϊού στους εργασιακούς χώρους.
Ανησυχία για διασωληνωμένους και νέα κρούσματα στην Αττική
Μέχρι χθες στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλεύονταν με λοίμωξη covid-19 συνολικά 2.214 ασθενείς. Από αυτούς οι 1.627 νοσηλεύονται σε απλές κλίνες, ενώ οι 587 χρειάστηκε να εισαχθούν είτε σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), είτε σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ).
Την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου έγιναν 247 εισαγωγές ασθενών, με σχεδόν το 60% να αφορά την Αττική. Μάλιστα, όσον αφορά το λεκανοπέδιο συνολικά νοσηλεύονται 1.135 ασθενείς, εκ των οποίων οι 922 σε απλές κλίνες και οι 213 σε ΜΕΘ. Από τους 213 οι 180 είναι διασωληνωμένοι.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε 1.460 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 722 να εντοπίζονται στην Αττική και τα 142 στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία το κέντρο της Αθήνας, η Δυτική Αττική και ο Πειραιάς είναι οι περιοχές που έχουν… σημάνει συναγερμό αναφορικά με τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε υψηλά νούμερα.
Αναλυτικά τα κρούσματα στην Αττική κατανέμονται ως εξής:
- 64 κρούσματα στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής
- 82 κρούσματα στην Π.Ε. Βόρειου Τομέα Αθηνών
- 140 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικού Τομέα Αθηνών
- 24 κρούσματα στην Π.Ε. Δυτικής Αττικής
- 230 κρούσματα στην Π.Ε. Κεντρικού Τομέα Αθηνών
- 73 κρούσματα στην Π.Ε. Νοτίου Τομέα Αθηνών
- 109 κρούσματα στην Π.Ε Πειραιώς