Σειρά ζητημάτων, μεταξύ αυτών και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν Έλληνες φοιτητές από την Ουκρανία, διευθετεί το υπ. Παιδείας με νομοθετικές ρυθμίσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες φοιτητές από την Ουκρανία νέα ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας προβλέπει δυνατότητα μετεγγραφής τους στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει, «λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην εμπόλεμη Ουκρανία, το Υπουργείο Παιδείας μεριμνά ώστε Έλληνες φοιτητές που φοιτούσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σε Πανεπιστήμια της Ουκρανίας και συνεχίζουν να φοιτούν κατά το έτος 2022-2023, να μπορούν να ζητήσουν μια μόνο φορά τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχο ή με συναφές αντικείμενο σε περίπτωση μη αντιστοιχίας Τμήμα ελληνικού ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγγραφόμενων ανά Τμήμα».
Στη ρύθμιση αναφέρονται τα εξής τρία σημεία:
1. ‘Ελληνες Φοιτητές που φοιτούσαν κατά ακαδημαϊκό 2021-2022 και εξακολουθούν να Φοιτούν κατά ακαδημαϊκό 2022-2023 Πανεπιστήμια Ουκρανίας, μπορούν να ζητήσουν μια Φορά μετεγγραφή τους αντίστοιχο Τμήμα Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ημεδαπής. Για μετεγγραφή απαιτείται αίτηση του Φοιτητή προς Τμήμα. Η μετεγγραφή πραγματοποιείται χωρίς εξετάσεις και καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου μετεγγραφόμενων ανά Τμήμα. Αν υπάρχει αντίστοιχο Τμήμα Τμήμα προέλευσης, αίτηση μπορεί να υποβληθεί Τμήμα γνωστικό αντικείμενο συναφές προς αυτό του Τμήματος προέλευσης. Η αντιστοιχία συνάφεια του γνωστικού αντικειμένου του Τμήματος προέλευσης Τμήμα υποδοχής καθορίζεται απόφαση Γενικής Συνέλευσης του Τμήματος κατά αξιολόγηση αίτησης του Φοιτητή.
2. Προϋπόθεση για μετεγγραφή ελληνικό Α.Ε.Ι. είναι υποβολή αναλυτικού πιστοποιητικού σπουδών από ‘Ιδρυμα προέλευσης και κάθε άλλου δικαιολογητικού που κρίνεται αναγκαίο. Η μετεγγραφή των ανωτέρω Φοιτητών γίνεται πράξη του Πρύτανη του Ιδρύματος, ύστερα από απόφαση Συνέλευσης του Τμήματος, αιτούνται μετεγγραφή. απόφαση του Πρύτανη ορίζεται και ακαδημαϊκό ένταξης του Φοιτητή. Αν λόγω των συνθηκών είναι δυνατή προσκόμιση των δικαιολογητικών του πρώτου εδαφίου, μετεγγραφή και ένταξη των Φοιτητών γίνονται διαδικασία, που ορίζεται από Συνέλευση του Τμήματος υποδοχής.
3. Οι Φοιτητές που μετεγγράφονται σύμφωνα παρόν έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις τους Φοιτητές των Τμημάτων υποδοχής.
Οι νομοθετικές ρυθμίσεις του υπ. Παιδείας
Ακολουθούν οι επόμενες ρυθμίσεις:
- Παράταση ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου για την καθαριότητα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που λήγουν από την 21η.10.2022 έως την 23η.11.2022, καθώς και ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου του προσωπικού που απασχολείται για την καθαριότητα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η ισχύς των οποίων λήγει την 30η.9.2022, μπορούν να παραταθούν έως την 31η.12.2022.
- Θέσπιση προθεσμίας καθορισμού του προγράμματος πανελλαδικών εξετάσεων για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σε συνέχεια των εξαγγελιών της Υπουργού Νίκης Κεραμέως στις αρχές Σεπτεμβρίου 2022, τίθεται αποκλειστική προθεσμία για την έκδοση της απόφασης του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων με την οποία καθορίζεται το πρόγραμμα εξετάσεων της τακτικής εξεταστικής περιόδου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η 15η Σεπτεμβρίου του σχολικού έτους εντός του οποίου πραγματοποιούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις.
- Ρυθμίσεις για το μηχανογραφικό δελτίο: προβλέπεται ότι οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων και εσπερινών ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, μετά από την ολοκλήρωση των εξετάσεων και τη γνωστοποίηση των βαθμών της τελικής τους επίδοσης στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, τα ειδικά μαθήματα και τις πρακτικές δοκιμασίες, καθώς και τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων των ικανοτήτων, συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο σε μία φάση, δεδομένου ότι, μετά και τη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής προκύπτει ότι αυτή έχει οδηγήσει στην εισαγωγή της συντριπτικής πλειονότητας των υποψηφίων (90%) στις πρώτες προτιμήσεις τους.