«Βρήκα τον σωτήρα μου και τον έχω σαν παιδί μου. Αν δεν ήταν αυτός να με σώσει, δεν θα υπήρχα σήμερα, θα είχα χαθεί» αναφέρει η κυρία Μαρία για έναν μετανάστη.
Η 80χρονη Μαρία Φιλιππίδου εκφράζει τη βαθιά ευγνωμοσύνη της για τον Μοχάμεντ Αμπουσαλά από την Παλαιστίνη, που διαμένει στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στην Καβάλα, τον άνθρωπο που την τράβηξε από τη θάλασσα, όταν εκείνη έχασε τον έλεγχο του σώματός της, και την κράτησε στη ζωή έως ότου έρθει το ασθενοφόρο.
Ήταν στις αρχές Αυγούστου, όταν η 80χρονη μαζί με τη γειτόνισσά της πήγαν στη θάλασσα για να κολυμπήσουν και να απολαύσουν λίγες στιγμές δροσιάς στην παραλία του Περιγιαλίου, στην Καβάλα. Σε κάποια στιγμή, η ηλικιωμένη βρέθηκε αβοήθητη μέσα στο νερό, χωρίς να καταλάβει τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά για καλή της τύχη, ο Μοχάμαντ, ο οποίος ήταν στην παραλία μαζί με τη σύζυγό του και τις κόρες τους, βλέποντάς την να κινδυνεύει, βούτηξε στη θάλασσα δίχως δεύτερη σκέψη και την έσωσε.
«Θυσιάστηκε, με πήρε στην πλάτη του και με έβγαλε στην άμμο. Αυτός με κράτησε στη ζωή ώσπου να έρθει το ασθενοφόρο», αφηγείται στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» η 80χρονη, η οποία πέρασε τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο ώσπου να συνέλθει και να αναζητήσει στη συνέχεια τον σωτήρα της προκειμένου να τού εκφράσει την ευγνωμοσύνη της.
Ο σύζυγος της ηλικιωμένης, Γιώργος Φιλιππίδης, ήταν αυτός που κατάφερε, με τη βοήθεια γνωστών και φίλων να εντοπίσει τον Μοχάμαντ στην Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας στην Καβάλα, όπου και πήγε να τον συναντήσει, παρουσία του προσωπικού και του διοικητή της δομής. «Δάκρυσα, όταν τον είδα», λέει ο κ. Φιλιππίδης, περιγράφοντας τα συναισθήματα που τον κατέκλυσαν μόλις αντίκρισε τον άνθρωπο που βοήθησε τη σύζυγό του. «Ήρθε και στο σπίτι και μιλήσαμε», αναφέρει, περιγράφοντας έναν άνθρωπο χαμηλών τόνων, που στις ευχαριστίες του ζευγαριού επικαλούνταν πάντα τον Θεό κι έλεγε πως για ό,τι κάνεις δεν περιμένεις αντάλλαγμα.
«Εκείνη τη στιγμή μόνο μία σκέψη μου ήρθε στο μυαλό, να τη βγάλω από τη θάλασσα. Μπορεί να ήταν μία γυναίκα άγνωστη σε εμένα, ωστόσο ήταν ένας άνθρωπος που κινδύνευε. Έκανα αυτό που θα έκανε ο καθένας», έλεγε μερικές ημέρες αργότερα ο Μοχάμαντ Αμπουσαλά, εξιστορώντας τα όσα συνέβησαν, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, που έφερε στο φως της δημοσιότητας την περιπέτεια της ηλικιωμένης και την αίσια έκβασή της χάρη στον Μοχάμαντ.