Αύξηση στις ροές, μείωση στους διαμένοντες στα νησιά και στις εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου τα κύρια χαρακτηριστικά του μεταναστευτικού τον Φεβρουάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε μείωση κατά 52% στις εκκρεμείς αιτήσεις της Υπηρεσίας Ασύλου σε πρώτο και δεύτερο βαθμό, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2021.
Συγκεκριμένα οι εκκρεμείς αιτήσεις είναι 35.779, όταν τον Φεβρουάριο του 2021 ήταν 74.934.
Οι ροές στις αφίξεις κατά το πρώτο δίμηνο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 17% στα νησιά και κατά 36% στο σύνολο, σε σχέση με το πρώτο δίμηνο του 2021. Πάντως, καταγράφεται μείωση κατά 80% στον αριθμό των διαμενόντων στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Μεταναστευτικό: Οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών που είναι σε ισχύ αυξήθηκαν κατά 34,9%
Την ίδια ώρα, οι άδειες διαμονής πολιτών τρίτων χωρών που είναι σε ισχύ, αυξήθηκαν κατά 34,9% τον Φεβρουάριο του 2022 σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 και όπως σημειώνει το υπουργείο, η μεγάλη αύξηση οφείλεται και στην αυτοδίκαιη παράταση των αδειών που δόθηκε λόγω της πανδημίας.
Στο μηνιαίο ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου γίνεται ειδική αναφορά πλέον για τους πρόσφυγες που έρχονται από την Ουκρανία. Συγκεκριμένα, από τους πρώτους 1.501 που έφτασαν το χρονικό διάστημα 23-28 Φεβρουαρίου, το 24% ήταν ανήλικοι, το 26% ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 18-34 και το 50% ήταν άνω των 35 ετών.
Μηταράκης: Ενεργοποιήσαμε 15.000 θέσεις φιλοξενίας για τις ανάγκες διαμονής και σίτισης των Ουκρανών
Όπως δηλώνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, «ο τελευταίος μήνας μας βρήκε αντιμέτωπους με τη φρίκη του πολέμου στην Ουκρανία. Ενεργοποιήσαμε 15.000 θέσεις φιλοξενίας για τις ανάγκες διαμονής και σίτισης των Ουκρανών εκτοπισθέντων».
«Η Ελλάδα άνοιξε την αγκαλιά της και προσφέρει ένα ασφαλές καταφύγιο σε ανθρώπους που ξεριζώθηκαν βίαια από τη χώρα τους», επισήμανε ακόμη στη σχετική δήλωσή του ο κ. Μηταράκης.
Η Ελλάδα μπροστά από τις εξελίξεις με την Ουκρανία
Και μπορεί αυτήν τη φορά η Ελλάδα να μην βρίσκεται στο επίκεντρο των προσφυγικών ροών, είναι όμως στο επίκεντρο των αλλαγών που είναι ικανές να επηρεάσουν τον τρόπο αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών που κατευθύνονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Μάλιστα, η χώρα μας όχι απλά βρίσκεται στο επίκεντρο των αλλαγών, αλλά έχει καταθέσει μέσω του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, σε ουδέτερο χρόνο, συγκεκριμένη πρόταση, η οποία βρίσκει εφαρμογή στο σήμερα και το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή ήπειρος.