Μείωση στον αριθμό των διαμενόντων κατά 54% στην ενδοχώρα και κατά 14% στα νησιά καταγράφεται στα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2022 για το μεταναστευτικό.
Τα στοιχεία αυτά του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τον Σεπτέμβριο του 2022 αφορούν τη σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα. Ωστόσο, την ίδια ώρα υπάρχει αύξηση των αφίξεων κατά 80% σε σχέση με το πρώτο εννιάμηνο του 2021.
Οι αιτήσεις ασύλου τον Σεπτέμβριο του 2022 παρουσιάζονται αυξημένες κατά 32% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα και οι αποφάσεις πρώτου και δεύτερου βαθμού σημειώνουν αύξηση 7% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022. Όσον αφορά στις εκκρεμότητες εξέτασης αιτημάτων ασύλου πρώτου και δεύτερου βαθμού προκύπτει συνολική μείωσή τους τον Σεπτέμβριο του 2022 κατά 42% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.
Κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 6.449 εθελούσιες επιστροφές, απελάσεις και μετεγκαταστάσεις, έναντι 11.023 αφίξεων.
Τον Σεπτέμβριο του 2022 διέμεναν νόμιμα στην Ελλάδα 756.886 μετανάστες, από τους οποίους το 29% πολίτες ΕΕ και ομογενείς, το 63% πολίτες τρίτων χωρών με ισχυρή άδεια διαμονής και το 8% δικαιούχοι διεθνούς προστασίας με ενεργές άδειες διαμονής. Οι άδειες διαμονής μόνιμου επενδυτή που ίσχυαν τον Σεπτέμβριο του 2022 ανέρχονται σε 10.697.
Τέλος, έχουν υποβληθεί συνολικά 21.039 ηλεκτρονικές αιτήσεις από Ουκρανούς πρόσφυγες και έχουν εκδοθεί 19.783 άδειες προσωρινής προστασίας.
Μεταναστευτικό: Έντεκα ασυνόδευτα παιδιά μετεγκαταστάθηκαν στην Πορτογαλία
Έντεκα ασυνόδευτα παιδιά αναχώρησαν την Τρίτη (25/10) από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για την Πορτογαλία, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελοντικής μετεγκατάστασης. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης, συνολικά από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα 1.285 ασυνόδευτα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.
«Νιώθω χαρούμενος που πηγαίνω στην Πορτογαλία, καθώς στην χώρα μου είχα πολλά προβλήματα και δεν μπορώ να γυρίσω εκεί. Από την Ελλάδα κρατάω τις αναμνήσεις από τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει. Ελπίζω να συναντήσω τέτοιους ανθρώπους και στην Πορτογαλία και να μπορέσω να ακολουθήσω τα όνειρά μου», αναφέρει ο Αλί λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο.
«Η καινοτόμος πρωτοβουλία της Ελλάδας και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια μέσα από το πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης, αναδεικνύει τον κοινωνικό και παιδοκεντρικό των παρεμβάσεων της ειδικής γραμματείας και αποτελεί έμπρακτη ένδειξη αλληλεγγύης προς τη χώρα μας» σημειώνει ο ειδικός γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ηρακλής Μοσκώφ, ο οποίος συνόδευσε τα παιδιά στο αεροδρόμιο.
«Η εθελοντική μετεγκατάσταση αποδεικνύεται ένας άριστος μηχανισμό αλληλεγγύης και ένα παράδειγμα επιμερισμού των υποχρεώσεων μεταξύ χωρών της ΕΕ», επισημαίνει ο επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας, Τζιανλούκα Ρόκο προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα «αποτελεί ένα επιπλέον βήμα προς τη δημιουργία ενός πιο προβλέψιμου μηχανισμού αλληλεγγύης».
Συντονιστικός φορέας για την υλοποίηση του προγράμματος είναι η ειδική γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, σε συνεργασία με την υπηρεσία Ασύλου, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τον Οργανισμό της ΕΕ για το Άσυλο και τη ΜΚΟ Μετάδραση.