Μεταναστευτικό: Διαδικασίες pushback και στα νησιά για να σταματήσει η διόγκωση των ροών - iefimerida.gr

Μεταναστευτικό: Διαδικασίες pushback και στα νησιά για να σταματήσει η διόγκωση των ροών

Μυτιλήνη, Μόρια
Μυτιλήνη, Μόρια -Φωτογραφία: INTIMENEWS/ ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Pushback (απώθηση-απόκρουση) αναμένεται να εφαρμόσει μετά τη στεριά και στη θάλασσα η ελληνική πλευρά προκειμένου να περιορίσει και εν συνεχεία να αποτρέψει τη διόγκωση των μεταναστευτικών ροών στα νησιά.

Παρά τις καθημερινές δυσκολίες στον Εβρο το σχέδιο της απώθησης εφαρμόζεται, αποθαρρύνει και οι μεταναστευτικές ροές μειώνονται. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη θάλασσα όπου το έργο των Αρχών είναι σαφώς πιο δύσκολο. Πλέον το μεταναστευτικό έχει μετατραπεί σε κυρίαρχο όπλο της τουρκικής πλευράς, αφού μέσω αυτού ασκεί πίεση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι μεταναστευτικές ροές δημιουργούν νέες μικρές Μόριες στα νησιά

Στον Εβρο η διαχείριση του μεταναστευτικού είναι «ευκολότερη», αφού οι ροές είναι σαφώς μικρότερες σε σχέση με τα νησιά όπου καθημερινά πρόσφυγες και μετανάστες καταφτάνουν με λέμβους διακινητών. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δημιουργούνται νέες μικρές... Μόριες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου πρόσφατα πρόσφυγες και μετανάστες διέμεναν εκεί μέχρι το αρματαγωγό «Ρόδος» που θα τους φιλοξενήσει να φτάσει στο νησί.

Η μεγαλύτερη πίεση στον Εβρο εντοπιζόταν στις Φέρες και το Τυχερό, όλο το προηγούμενο 24ωρο, όπου καταγράφηκαν οι περισσότερες και δυναμικότερες αποτροπές, περίπου 6.500 ατόμων. Σημειώνεται πως συνολικά από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου (29/02) έως και τις 18:00 το απόγευμα της Τρίτης (03/03) είχαν καταγραφεί οι αποτροπές 26.532 ατόμων.

Στον Εβρο το προηγούμενο πενθήμερο έγιναν 264 συλλήψεις με τις 81 χθες, ενώ στο Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, οι αστυνομικές υπηρεσίες κατέγραψαν τις εισόδους 1.741 ατόμων με τις 678 το προηγούμενο 24ωρο.

Οι χώρες προέλευσης των συλληφθέντων στον Εβρο

Οι περισσότεροι συλληφθέντες στην περιοχή του Εβρου ήταν από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο, Σομαλία, Συρία, Ιράν και Ιράκ. Κάποιοι που καταδικάστηκαν μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τον Εισαγγελέα, οδηγήθηκαν σε φυλακές, ενώ αυτοί για τους οποίους απείχε από την ποινική δίωξη μεταφέρθηκαν σε κρατητήρια αστυνομικών υπηρεσιών και ΠΡΟΚΕΚΑ προκειμένου να εξετασθεί ο τρόπος διοικητικής απέλασής τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους πρόσφυγες και μετανάστες στο λιμάνι της Μόριας στη Μυτιλήνη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εξετάζεται η άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης

Η ελληνική πλευρά δεν σχεδιάζει την ανάμειξή τους με άλλους πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα κράτησης, καθώς εξετάζει την άμεση επιστροφή τους στις χώρες προέλευσης, χωρίς καταγραφή, βασιζόμενη στην πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που αποδέχτηκε τις μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών, που είχαν φθάσει στην Ισπανία. Αυτή η εκδοχή στην περίπτωση της Ελλάδας δεν φαίνεται να είναι εφικτή.

Το… λογικό θα ήταν η υποβολή αιτημάτων επανεισδοχής στην Τουρκία στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, κάτι που μοιάζει αδύνατο την παρούσα χρονική στιγμή, αν και δεν αποκλείεται να δοκιμαστεί.

Οι κρατούμενοι μετανάστες προς διοικητική απέλαση, προέρχονται από χώρες που δεν εκδίδουν ταξιδιωτικά έγγραφα στις αναγκαστικές επαναπροωθήσεις και μόνο επιλεκτικά στις εθελούσιες, κάτι που καθιστά και αυτή την περίπτωση δύσκολη. Στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας με πείρα στο μεταναστευτικό/προσφυγικό εκτιμούν πως η μεταφορά «νέων» ροών στην ενδοχώρα θα ήταν λάθος επιλογή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ένας τρόπος προσωρινός τρόπος εξομάλυνσης της κατάστασης θα ήταν η αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης των νησιών με την μεταφορά στην ενδοχώρα των αιτούντων άσυλο με άρση γεωγραφικού προσδιορισμού, προκειμένου να αδειάσουν θέσεις τις οποίες θα πάρουν πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα νησιά τις τελευταίες ημέρες.

Μειώθηκαν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στον Εβρο

Στο μεταξύ στις Καστανιές, μετά τις ημέρες έντασης, το πλήθος που βρίσκονταν στο κλειστό τελωνείο φέρεται να έχει μειωθεί. Οπως εκτιμάται άλλοι κουράστηκαν και άλλοι αντιλήφθηκαν πως η ελπίδα που δόθηκε απλόχερα από την τουρκική πλευρά ήταν ουσιαστικά μια φούσκα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αποθάρρυνε τις ελληνικές Αρχές οι οποίες προχώρησαν σε επιδιορθώσεις στον φράχτη 10 χλμ που υπάρχει στην περιοχή, τοποθέτησαν νέες μεγάλες μεταλλικές πόρτες στο κλειστό τελωνείο και εγκατέστησαν γεννήτριες για τον φωτισμό της περιοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ