Συνεδριάζει τη Δευτέρα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας στη σκιά της μετάλλαξης Ομικρον και υπό την αγωνία μίας επιδείνωσης της πανδημίας.
Η επιτροπή θα εξετάσει τα επιδημιολογικά στοιχεία, θα αξιολογήσει τα μέτρα που ελήφθησαν για την μείωση της διασποράς του ιού και θα προτείνει επιπλέον εάν κρίνει ότι χρειάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι από την παραμονή των Χριστουγέννων τέθηκαν σε ισχύ νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτά η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό. Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Παράλληλα, βάσει των νέων μέτρων δεν έγιναν δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα σε καμία περιοχή της χώρας (πρόκειται για ρύθμιση από την οποία εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα). Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει - μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό, ειδικοί αλλά και κυβέρνηση απηύθυναν ταυτόχρονα έκκληση στους πολίτες να προχωρήσουν σε testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση και να προσέχουν τις επαφές με ευπαθείς ομάδες.
Μετάλλαξη Ομικρον: Δεκαπλασιάστηκε μέσα σε 4 ημέρες στην Αττική
Παρόλα αυτή η διασπορά του ιού στη χώρα παραμένει αυξημένη. Μέσα σε λίγες ημέρες άλλωστε τα κρούσματα κορωνοϊού διπλασιάστηκαν σχεδόν καθώς από 3.689 στις 20 Δεκεμβρίου έφτασαν τις 7.665 στις 24 Δεκεμβρίου. Τα Χριστούγεννα ανακοινώθηκαν 6.590 κρούσματα, ένας αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι έλεγχοι έγιναν την παραμονή των Χριστουγέννων, ενώ στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν ανέρχονται σε 4.036.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία το ΕΟΔΥ, το πρόβλημα φαίνεται να είναι μεγάλο σε περιοχές όπως η Αττική όπου σταθερά τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, ενώ σύμφωνα με αποκάλυψη που έκανε σήμερα ο ΣΚΑΪ η μετάλλαξη Όμικρον δεκαπλασιάστηκε σε 4 ημέρες στην Αττική.
«Τη Δευτέρα 20/12 ανιχνεύσαμε για πρώτη φορά το στέλεχος Όμικρον στα λύματα της Αττικής. Εντός τεσσάρων ημερών η ποσότητα της Όμικρον στα λύματα είχε σχεδόν δεκαπλασιαστεί. Αυτή τη στιγμή, αναλύουμε τα λύματα του τριημέρου και το βράδυ της Δευτέρας θα μπορούμε να δούμε ακριβώς τον επιπολασμό μέσα από την αλληλούχιση που κάνουμε», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαΐδης. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, οι ειδικοί υπολογίζουν ότι τα μισά κρούσματα στην Αττική είναι Όμικρον.
Μετάλλαξη Ομικρον: Τι περιλαμβάνει η δεύτερη δέσμη μέτρων
Με την πανδημία να εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, αύριο θα συνεδριάσει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ώστε να προτείνει τη δεύτερη δέσμη μέτρων στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το δεύτερο πακέτο μέτρων που έρχεται θα περιλαμβάνει έμμεσο κλείσιμο κέντρων διασκέδασης καθώς «στο τραπέζι των ειδικών» έχει τεθεί η απαγόρευση ορθίων, η απαγόρευση μουσικής -ένα μέτρο που ενδεχομένως θα επηρεάσει και την εστίαση στην οποία υπάρχει μουσική, ειδικά ζωντανή- ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο τα μαγαζιά να κλείνουν στις 23:00 ή 00:00.
Πληροφορίες ήθελαν την επιτροπή να εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει την εφαρμογή του μέτρου πριν την Πρωτοχρονιά, εκτιμώντας ότι με το «φρένο» στη διασκέδαση θα ανακοπεί η εξάπλωση της Όμικρον, ωστόσο το επικρατέστερο σενάριο θέλει τα μέτρα να έρχονται αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά.
Την ίδια ώρα, δεν αποκλείεται μέτρο επέκτασης της τηλεργασίας.
Όσον αφορά τα σχολεία, οι ειδικοί έχουν αναφέρει πως δεν θα προχωρήσουν σε αλλαγή πρωτοκόλλου, αφού το ήδη υπάρχον είναι αρκετά αυστηρό και ήδη αποδίδει, εντούτοις συζητείται η αναστολή εκδρομών, κάτι που επιβεβαίωσε και ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ1. Σημειώνεται άλλωστε ότι και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως σημείωσε ότι «δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή καμία συζήτηση για εξ αποστάσεως εκπαίδευση».
Τέλος, μέτρα αναμένονται και στα γήπεδα με δύο να είναι τα επικραστέστερα σενάρια. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι ειδικοί προσανατολίζονται είτε σε περιορισμό της πληρότητας είτε σε διεξαγωγή των αγώνων χωρίς θεατές. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα τηρηθούν τα μέτρα.