Πόσο προστατεύει η φυσική ανοσία από τη μετάλλαξη Όμικρον; Ο Γεώργιος Χρούσος εξηγεί [βίντεο] - iefimerida.gr

Πόσο προστατεύει η φυσική ανοσία από τη μετάλλαξη Όμικρον; Ο Γεώργιος Χρούσος εξηγεί [βίντεο]

Εμβολιο σύριγγες
Εμβόλιο / Φωτογραφία: Αpimages
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Είναι πολύ ανησυχητική η μετάλλαξη Όμικρον», δήλωσε ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γεώργιος Χρούσος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γ. Χρούσος εξήγησε πως «στην Αμερική έχει ήδη υπερβεί το 70% και παίρνει τη θέση της Δέλτα και θα έρθει κι εδώ, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έρθει, είναι καθ’ οδόν», σημειώνοντας πως «επειδή είναι πέντε φορές πιο μεταδοτικό αυτό το στέλεχος από το Δέλτα, το αντικαθιστά».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, ο κ. Χρούσος ανέφερε ότι «ξέρουμε ότι αυτοί που είναι καλά εμβολιασμένοι, δηλαδή με τρεις δόσεις, ανταποκρίνονται σχετικά καλά σε αυτήν την παραλλαγή του ιού. Συνεπώς όλοι πρέπει να σπεύσουμε και να κάνουμε την τρίτη δόση», τόνισε.

«Σε χρόνο μηνών μπορεί έρθουν νέα εμβόλια»

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός εμβολίου προσαρμοσμένου στη νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, ο καθηγητής εξήγησε ότι «οι εταιρείες μπορούν να το βγάλουν, η τεχνολογία αυτή είναι αρκετά απλή τώρα που ξέρουμε πώς δουλεύει, συνεπώς σε χρόνο μηνών μπορεί έρθουν νέα εμβόλια αλλά φαίνεται πως αυτοί που έχουν κάνει τις τρεις δόσεις είναι σχετικά ανθεκτικοί. Μπορεί να κολλήσουν, αλλά δεν πεθαίνουν από αυτή τη νόσο».

«Φαίνεται σε πάρα πολλούς ανθρώπους η ανοσία από το εμβόλιο πέφτει γρήγορα, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συνεπώς, ξέραμε πως μέχρι 6-8 μήνες είναι εντάξει, αλλά είναι καλύτερα να πάμε ακόμα πιο νωρίς. Γι' αυτό και η Επιτροπή συνέστησε η τρίτη δόση να γίνει στους τρεις μήνες», προσέθεσε ο κ. Χρούσος, σχετικά με όσους μολύνονται μεταξύ της δεύτερης και της τρίτης δόσης του εμβολίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πόσο προστατεύει η φυσική ανοσία από την Όμικρον

Ερωτηθείς για τη φυσική ανοσία και το πόσο προστατεύει, ο καθηγητής τόνισε πως «δεν προστατεύει, γι' αυτό τα εμβόλια είναι καλύτερα από τη φυσική νόσο. Συνήθως είναι το αντίθετο, αλλά έτσι συμβαίνει. Και ξέρουμε ότι αν κάποιος έχει νοσήσει και κάνει και ένα και δύο εμβόλια μετά, είναι πολύ πιο ανθεκτικός στη νόσο».

Επίσης, ο κ. Χρούσος, σχετικά με τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον, ανέφερε πως «οι κορωνοϊοί ήταν αρχικά ιοί του κοινού κρυολογήματος. Απλώς, έτυχε και έκαναν μεταλλάξεις, με αποτέλεσμα να γίνουν σοβαροί και θανατηφόροι».

Θα χρειαστεί ενισχυτική δόση σε λίγους μήνες;

«Δεν ξέρουμε πόσο θανατηφόρα είναι η Όμικρον» δήλωσε στη συνέχεια, ενώ, μιλώντας για τα υψηλά ποσοστά κρουσμάτων και τον χαμηλό αριθμό θανάτων στη Βρετανία, ανέφερε ότι η Όμικρον «φαίνεται ότι δεν είναι τόσο θανατηφόρα», προσθέτοντας ωστόσο, πως «θα δούμε, αμφιβάλλουμε και για αυτό».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο ενισχυτικής δόσης, «σε ορισμένους ανθρώπους δεν αποκλείεται, ιδίως σε αυτούς που δεν κάνουν καλή ανοσία. Αν μας προστατεύει, γιατί όχι; Να κάνουμε και τέταρτη και πέμπτη δόση», εξήγησε ο κ. Χρούσος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ