Μετάλλαξη Όμικρον: Στο «μικροσκόπιο» Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα -Ποια δείγματα εξετάζονται ως «ύποπτα» - iefimerida.gr

Μετάλλαξη Όμικρον: Στο «μικροσκόπιο» Αττική, Κρήτη και Δυτική Ελλάδα -Ποια δείγματα εξετάζονται ως «ύποπτα»

Στιγμιότυπο από την Αθήνα
Στιγμιότυπο από την Αθήνα / Φωτογραφία: INTIME NEWS
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Όλα τα πρόσφατα, θετικά δείγματα που έχουν ένα συγκεκριμένο μοριακό χαρακτηριστικό που δείχνει τη μετάλλαξη Όμικρον, έχουν συλλεγεί και επανεξετάζονται.

Όπως μετέδωσε τη ΕΡΤ, η Αττική, η Κρήτη και η Δυτική Ελλάδα έχουν τεθεί σε στενή υγειονομική επιτήρηση.

Τα δείγματα έχουν ιστορικό ταξιδιού στη Ν. Αφρική ή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα και, σε συνδυασμό με το συγκεκριμένο μοριακό προφίλ, χαρακτηρίζονται «ύποπτα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα δείγματα αναλύονται από το Ινστιτούτο Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε εξέταση όλων των πρόσφατων δειγμάτων σε Αθήνα, Δυτική Ελλάδα και Κρήτη και θα τα αλληλουχήσουμε όλα», ανέφερε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτρης Θάνος.

Κοντά στους 100 οι νεκροί λόγω κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο

Σημειώνεται ότι το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθεροποιημένο σε υψηλά επίπεδα, όπως και οι δείκτες διασωληνωμένων και θανάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 7.009, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 978.402 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 99, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.815 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 697 (60.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη. To 79.8% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 560 (80.34%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 137 (19.66%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Τρία τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Όμικρον» στη χώρα μας

Τρία είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας, μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν τα στοιχεία.

Πριν από πέντε ημέρες, περίπου, ανακοινώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, το οποίο εντοπίστηκε στην Κρήτη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης είπε πως «ήταν αναμενόμενο και περιμέναμε ότι θα υπάρξει και στη χώρα μας κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον. Η χώρα μας τηρεί όλα τα πρωτόκολλα και μπορούμε να τα διαχειριστούμε».

Επειτα από τέσσερις ημέρες ανακοινώθηκαν τα δύο νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας που, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, είναι ζευγάρι Ελλήνων.

Μεταδοτική η «Όμικρον», αλλά με ήπια συμπτώματα, σαν κρυολόγημα

Αισιόδοξοι φαίνεται πως είναι οι επιστήμονες σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, στηριζόμενοι σε στοιχεία ερευνών.

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, Σατζίντ Τζάβιντ.

Από την πλευρά του, το μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών στις ΗΠΑ, Πολ Όφιτ, εξήγησε πως «έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα μετάλλαξη έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα.

«Η Όμικρον πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό, πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνον ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια», επισημαίνει σε ανακοίνωση της η εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων «Nference» με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ.

Ανησυχία για την «αόρατη» παραλλαγή της μετάλλαξης Όμικρον

Η μετάλλαξη Όμικρον λοιπόν μπορεί να είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο επικίνδυνη, ωστόσο μπορεί να είναι και «αόρατη», σύμφωνα με επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι εντόπισαν μια παραλλαγή της που δεν «αναγνωρίζεται» από τα PCR τεστ.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Guardian», οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των συγκεκριμένων κρουσμάτων μέσα σε μόλις μία μέρα (από τα 101 στα 437).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στα συνηθισμένα τεστ εντοπίζονται οι περιπτώσεις αυτές ως κρούσματα κορωνοϊού, και αν γίνει γονιδιακή ανάλυση αναγνωρίζεται και η μετάλλαξη Όμικρον, όμως λόγω μιας συγκεκριμένης γενετικής τροποποίησής τους μπορεί να μη γίνει εντοπισμός από τα μοριακά τεστ.

Υπολογίζεται ότι το 6% των 709 περιπτώσεων της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν καταχωριστεί στη βάση γονιδιωμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήκουν σε αυτή τη μη ανιχνεύσιμη από τα μοριακά τεστ παραλλαγή.

Ανεπίσημα, ορισμένοι ερευνητές την αποκαλούν «αόρατη Όμικρον».

Παραμένει μυστήριο το πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος τύπος της μετάλλαξης και οι επιστήμονες παρακολουθούν το φαινόμενο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ