Τις οδηγίες και τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα ακολουθήσει η Ελλάδα σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορωνοϊού, που, όπως υποστηρίζει η βρετανική κυβέρνηση, τον κάνει πιο μεταδοτικό.
Από σήμερα το πρωί στις 6:00 η Ελλάδα βάζει σε επταήμερη καραντίνα όσους έρχονται στην Ελλάδα από τη Βρετανία, την ώρα που άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και εκτός αυτής, απαγορεύουν εντελώς τις αφίξεις από τη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida, η κυβέρνηση αναμένεται να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις που θα λάβει συλλογικά η ΕΕ σήμερα, στην έκτακτη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού μηχανισμού κρίσεων.
Γώγος: Οι 4 παράγοντες που μας ανησυχούν στη μετάλλαξη του κορωνοϊού
Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ χθες το βράδυ, ανέφερε πως δεν είναι η πρώτη φορά που μεταλλάσσεται ο ιός, ωστόσο αυτή τη φορά φαίνεται πως εξαπλώνεται ραγδαία.
Ο λοιμωξιολόγος, ωστόσο, θεωρεί πως είναι «βαρύ» το μέτρο αναστολής των πτήσεων από και προς τη Βρετανία, τουλάχιστον έως ότου υπάρχουν κάποια παραπάνω στοιχεία από τον μεταλλαγμένο ιό.
Ενα άλλο ενδιαφέρον σημείο στο οποίο στάθηκε ο καθηγητής είναι τα θέματα που μπορεί να προκύψουν από τη μετάλλαξη του ιού. Οπως είπε, η μετάλλαξη αυτή, που εμφανίστηκε σε 4 χώρες συνολικά, μπορεί να προκαλέσει τα εξής:
- Ο ιός να γίνει πιο μεταδοτικός
- Να γίνει πιο τοξικός
- Να μη φαίνεται στα τεστ
- Να υπάρξει επαναμόλυνση από τον μεταλλαγμένο ιό
Καθησυχαστικός ο πρύτανης της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ για τη μετάλλαξη
Από την πλευρά του, ο πρύτανης της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ, Θάνος Δημόπουλος, είπε χαρακτηριστικά πως «ο κορωνοϊός έχει υψηλό δείκτη μεταδοτικότητας. Μία μετάλλαξη δεν μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα», ενώ τόνισε πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα.
«Συμβαίνουν συνεχώς μεταλλάξεις σε περιοχές που δεν έχουν ενδιαφέρον», είπε ο καθηγητής χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «Έχουμε την τεχνολογία και μπορούμε να φτιάξουμε και πιο στοχευμένα εμβόλια». Παράλληλα, τόνισε πως «το χτίσιμο της συλλογικής ανοσίας θα κρατήσει πολλούς μήνες».
«Δεν είναι πλήρη τα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη», σημειώνει ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος
«Τα δεδομένα δεν είναι πλήρη για τη νέα μετάλλαξη και πρέπει να εξετάσουμε τα δεδομένα για να μπορέσουμε να πούμε τις επόμενες μέρες πόσο ανησυχητική είναι», σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο οποίος έκανε λόγο για σπασμωδική αντίδραση από τις Αρχές της Βρετανίας.
«Η Μεγάλη Βρετανία συνολικά σε αυτή την πανδημία, αν δούμε πώς αντιδρά από την αρχή, δεν είναι ένα καλό παράδειγμα. Από την αρχή, άλλοτε δεν υπήρχε ο ιός, άλλοτε τα μέτρα ήταν πολύ χαλαρά άλλοτε πολύ σκληρά, δεν είχε δηλαδή μια συγκεκριμένη γραμμή πλεύσης», πρόσθεσε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Ενδεχομένως η μετάλλαξη του κορωνοϊού να υπάρχει και στην Ελλάδα
Την εκτίμηση ότι η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εμφανίστηκε στη Βρετανία μπορεί να υπάρχει και στην Ελλάδα εξέφρασε από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.
«Η μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχει γίνει υπερβολικός θόρυβος για το πραγματικό εύρημα. Αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο 275.000 μεταλλάξεις του κορωνοϊού, εκ των οποίων οι 120.000 έχουν εμφανιστεί στη Βρετανία, γιατί οι Βρετανοί το ψάχνουν πολύ. Από αυτές τις μικρές αλλαγές στο γενετικό υλικό, οι περισσότερες δεν έχουν καμία σημασία», δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης συνιστά ψυχραιμία αναφορικά με τη μετάλλαξη
Ψυχραιμία συνέστησε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης σε ανάρτησή του σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΚΠΑ αναφέρει σε ανάρτησή του πως «η συγκεκριμένη μετάλλαξη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περιγραφεί από το Σεπτέμβριο, ενώ την έχουν βρει και στη Νότιο Αφρική» και στη συνέχεια παραθέτει κάποιους λόγους που τον κάνουν να συστήνει ψυχραιμία.
«Θεωρώ ότι θα πρέπει πρώτα οι επιστήμονες να κάνουν επαρκείς αναλύσεις μεταδοτικότητας για αυτά τα φαινόμενα, που είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενα, πριν κάνουν δυνατούς ισχυρισμούς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γκίκας Μαγιορκίνης και πρόσθεσε: «Ακόμα και ΑΝ έχουν κάποια επίδραση στη μετάδοση θα είναι τόσο μικρή που δεν θα έχει και κάποια πρακτική σημασία».