Μετά τα Λευκά Όρη και το όρος Δίκτη στα Απάτητα Βουνά - iefimerida.gr

Μετά τα Λευκά Όρη και το όρος Δίκτη στα Απάτητα Βουνά

Γιώργος Αμυράς
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, στη Βουλή / Φωτογραφία: Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Όρος Δίκτη στο Λασίθι, ο μυθικός τόπος γέννησης του Δία, γίνεται σήμερα ο δεύτερος ορεινός όγκος της Κρήτης, μετά τα Λευκά Όρη, που εντάσσεται στον εμβληματικό θεσμό των «Απάτητων Βουνών» και αποκτά καθεστώς υψηλής περιβαλλοντικής προστασίας με υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά.

Η συνολική έκταση του Όρους Δίκτη, ή αλλιώς Λασιθιώτικα Όρη, που εντάσσεται στα «Απάτητα Βουνά» είναι 66,29 τ.χλμ, υψομετρικού εύρους μεταξύ 900 και 2.148 μέτρων και εκτείνεται νότια του Οροπεδίου του Λασιθίου και του Δικταίου Άντρου και πλέον απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων ή η δημιουργία τεχνητών επιφανειών, ως μέσο προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητάς του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παρά το γεγονός ότι κατακλύζεται από βραχώδεις εξάρσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις, στο κέντρο της περιοχής ξεχωρίζει το δάσος τραχείας πεύκης ενώ η πανίδα της περιοχής περιλαμβάνει ενδημικά και σπάνια είδη, όπως γαστερόποδα και το ενδημικό υποείδος της νυχτερίδας Τρανορινόλοφος. Η περιοχή αποτελεί σημαντικό σημείο για τη διέλευση σπάνιων ειδών ορνιθοπανίδας, όπως το όρνιο και ο χρυσαετός.

Έως σήμερα το ΥΠΕΝ έχει εντάξει σε συνολική έκταση 1114 τ.χλμ. ,στα Απάτητα Βουνά, τους εξής 8 ορεινούς όγκους:

  • Λευκά Όρη 382,06 τ.χλμ. (νομοί Χανίων & Ρεθύμνου)
  • Σάος 97,30 τ.χλμ. (Σαμοθράκη)
  • Σμόλικας 102,89 τ.χλμ. (νομοί Ιωαννίνων & Γρεβενών)
  • Τύμφη 202,75 τ.χλμ. (νομός Ιωαννίνων)
  • Ταΰγετος 143,23 τ.χλμ. (νομοί Λακωνίας & Μεσσηνίας)
  • Χατζή 45,61 τ.χλμ. (νομός Τρικάλων)
  • Άγραφα 94,92 τ.χλμ. (νομοί Καρπενησίου & Καρδίτσας)
  • Μαίναλο - 44,98 τ.χλμ (νομός Αρκαδίας)

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τηρώντας τις δεσμεύσεις της προχωρά σε δράσεις που αναβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, με στόχο την προστασία της βιοποικιλότητας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο εμβληματικός περιβαλλοντικός θεσμός των «Απάτητων Βουνών», αποτελεί πρωτοβουλία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, βασίζεται επιστημονικά σε σχετική έρευνα του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της καθηγήτριας Βασιλικής Κατή και έχει ως στόχο να εμποδίσει την υπερεκμετάλλευση του περιβάλλοντος από επιβλαβείς ανθρώπινες δραστηριότητες, χωρίς όμως να βάζει εμπόδια στις φιλικές προς το περιβάλλον επιχειρηματικές δράσεις και επενδύσεις.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, η προστασία της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας είναι κορυφαία προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Τα Απάτητα Βουνά, πρωτοποριακός περιβαλλοντικός θεσμός για την Ευρώπη αποτελεί ασπίδα προστασίας για βιοτόπους και είδη της άγριας πανίδας υψηλής αξίας. Έχουμε ολοκληρώσει τη χαρτογράφηση για 40 ακόμη ορεινούς όγκους και προχωράμε».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ