Πέσαμε από τα σύννεφα (ή μήπως δεν έπρεπε;) διαβάζοντας ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών-Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ) σχετικά με μέλι που απέσυρε ο ΕΦΕΤ επειδή αυτό βρέθηκε να περιέχει την απαγορευμένη αντιβιοτική ουσία μετρονιδαζόλη.
Κατά την ανακοίνωση του ΣΕΤΣΕΜ, «η ουσία αυτή είναι νέα, παντελώς άγνωστη για τη μελισσοκομία, και καμία ελληνική εταιρεία, ούτε καν το κράτος δεν μπορεί να την αναλύσει, παρά μόνον εργαστήρια του εξωτερικού». Γι' αυτό, ο ΣΕΤΣΕΜ όχι μόνον απαλλάσσει από κάθε ευθύνη την εταιρεία-μέλος της αλλά μέμφεται και τον ΕΦΕΤ ότι έθιξε τη φήμη της. Του υποδεικνύει, μάλιστα, ότι «ανάλογα περιστατικά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη προσοχή».
Από την ανακοίνωση αντιλαμβανόμαστε ότι:
- Όταν αγοράζουμε μια συσκευασία με μέλι στην Ελλάδα, δεν πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι είναι όντως αγνό. Μπορεί και να περιέχει απαγορευμένες ουσίες, που απλώς δεν εντοπίζουν τα ελληνικά εργαστήρια.
- Μολονότι ο ΣΕΤΣΕΜ το γνωρίζει, δεν θεωρεί καθήκον του να υποδείξει στα μέλη του να υποβάλουν το προϊόν τους σε εγκυρότερους ελέγχους. Αν χρειάζεται στο εξωτερικό, στο εξωτερικό! Αντιθέτως, θεωρεί λογικό και θεμιτό να εξαντλούνται οι έλεγχοι σε ό,τι μπορούν να εντοπίσουν τα εργαστήρια στην Ελλάδα.
- Κατ' αυτόν τον τρόπο, δέχεται να υπάρχει «μέλι εσωτερικού» και «μέλι εξωτερικού». Το ίδιο μέλι δεν μπορεί να πουληθεί στην Γερμανία, μπορεί όμως να πουληθεί στην Ελλάδα. Όχι επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν χαμηλότερες προδιαγραφές από τη νομοθεσία αλλά επειδή υστερούν οι δυνατότητες των ελληνικών εργαστηρίων.
Και έτσι προκύπτουν οι εξής απορίες:
- Από πού προκύπτει ότι ο Έλληνας είναι καταναλωτής δεύτερης κατηγορίας και δεν δικαιούται να αγοράζει ένα εγγυημένα ποιοτικό και ασφαλές προϊόν;
- Τι νόημα έχει η διαβεβαίωση του ΣΕΤΣΕΜ ότι η συγκεκριμένη εταιρία θα υποβάλλει το προϊόν της στο εξής «σε ασφαλέστερους ελέγχους», όταν στο κείμενο θεωρεί ότι καλώς έκανε ό,τι έκανε ή παρέλειψε ό,τι παρέλειψε;
- Εάν, κατά την άποψη του ΣΕΤΣΕΜ, οι επιχειρήσεις που τυποποιούν και συσκευάζουν μέλι, δεν ευθύνονται για ελαττώματα που οφείλονται στον μελισσοκόμο – παραγωγό, τότε ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος τους; Να βάζουν το μέλι στα βάζα;
- Εάν ο σκοπός του ΣΕΤΣΕΜ, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, είναι η προστασία και η προώθηση του ελληνικού μελιού και η συμμόρφωση των μελών του με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, πώς αυτό συμβιβάζεται με την αξίωση να αρκούνται στις δυνατότητες των ελληνικών εργαστηρίων και να αγνοούν τους ασφαλέστερους; ;
- Δεδομένου ότι υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που πριν συσκευάσουν το μέλι το ελέγχουν σε πληρέστερα εργαστήρια του εξωτερικού, από που αντλεί το δικαίωμα ο ΣΕΤΣΕΜ να τις αδικεί, χαμηλώνοντας τόσο τον πήχυ;
- Εντέλει, ο ρόλος του ΣΕΤΣΕΜ είναι να συνεργάζεται με τον ΕΦΕΤ ή να τον μαλώνει όταν εντοπίζει απαγορευμένες ουσίες στα προϊόντα επιχειρήσεων – μελών της; Είχαμε την εντύπωση ότι ο στόχος είναι κοινός.