Το καθεστώς της μείωσης ενοικίου για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους θα συνεχιστεί και στο νέο έτος.
Η πλατφόρμα για τις δηλώσεις Covid (μείωση ενοικίου) είναι πλέον διαθέσιμη για τους ιδιοκτήτες, που μέχρι σήμερα αποζημιώνονταν για το 50% της απώλειας. Το σύστημα αυτό, ωστόσο, θα αλλάξει από το νέο έτος. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε προ ημερών ότι το ποσοστό της μείωσης ενοικίου θα ανέλθει στο 80% για συγκεκριμένες κατηγορίες.
Αυτό το «κούρεμα» στα ενοίκια θα ισχύει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και αφορά τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές μετά τις 16 Δεκεμβρίου από τους εξής κλάδους:
- λιανεμπόριο
- εστίαση
- τουρισμός (ξενοδοχεία καταλύματα)
- μεταφορές
- πολιτισμός (θέατρα, κινηματογράφοι)
- αθλητισμός (γυμναστήρια)
Τη δυνατότητα να καταβάλουν επαγγελματικά ενοίκια μειωμένα κατά 80% θα έχουν ωστόσο και πληττόμενες επιχειρήσεις. Σε αυτές συγκαταλέγονται όσα καταστήματα λειτουργούν με click away και ηλεκτρονικές – τηλεφωνικές παραγγελίες και επιχειρήσεις της εστίασης που παραδίδουν γεύματα κατ’ οίκον.
Μείωση ενοικίου: Τι ισχύει για ιδιοκτήτες και εργαζόμενους
Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα λάβουν μειωμένα ενοίκια από το νέο έτος θα αποζημιώνονται για το 60% του αρχικού μισθώματος, δηλαδή όχι επί των απωλειών.
Παράδειγμα:
- Αρχικό ενοίκιο: 1000 ευρώ
- Με τη μείωση 80% η επιχείρηση καταβάλλει 200 ευρώ
- Ο ιδιοκτήτης θα λάβει πίσω 600 ευρώ (το 60% του αρχικού μισθώματος)
- Η απώλεια για τον ιδιοκτήτη θα είναι 200 ευρώ
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους πληττόμενων επιχειρήσεων που είναι σε αναστολή, τον Ιανουάριο θα έχουν μείωση ενοικίου κατά 40% στην κύρια κατοικία τους ή στη φοιτητική στέγη του παιδιού τους. Προϋπόθεση για το «κούρεμα» ενοικίου φοιτητικής στέγης είναι ένας από τους δυο γονείς να είναι σε αναστολή σύμβασης εργασίας.
Μένει να αποσαφηνιστεί αν τον Ιανουάριο οι ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητο σε εργαζόμενο που είναι σε αναστολή θα έχουν αποζημίωση 50% επί του αρχικού μισθώματος ή επί της απώλειας -όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.