Μεγάλη Εβδομάδα στο μοναστήρι Θεοτοκιό της Αρτας - iefimerida.gr

Μεγάλη Εβδομάδα στο μοναστήρι Θεοτοκιό της Αρτας

μοναστηρι πρασινο
Μοναστηρι Θεοτοκιό, φωτογραφία imartis.gr
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Πάσχα με ψαλμωδίες, ευωδιές πασχαλιάς και άλλων λουλουδιών, θρησκευτική κατάνυξη, έτσι είναι η Μεγάλη Εβδομάδα στα μοναστήρια της Ηπείρου.

Από την ιερά μονή Αγίου Δημητρίου κάτω από τον ιερό βράχο του Ζαλόγγου, μέχρι την Βύλιζα στα Β. Τζουμέρκα, την Μολυβδοσκέπαστη στην Κόνιτσα και το ακριτικό Γηρομέρι στην Θεσπρωτία, η κατάνυξη κάνει τις Άγιες ημέρες των Παθών του Κυρίου μέρες ξεχωριστές για τον καθένα, μέρες περισυλλογής και προσευχής, μέρες με την προσμονή της Ανάστασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλη εβδομάδα στο μοναστήρι Θεοτοκιό

Με φόντο τα μνημεία της «Βυζαντινής Άρτας», οι πιστοί στην ιερά μονή της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο μοναστήρι Θεοτοκιό, όπως οι Αρτινοί το γνωρίζουν, βιώνουν ιδιαίτερη εμπειρία. Η μονή είναι κτισμένη στη θέση Ζερμή, κοντά στην πόλη της Άρτας στην εθνική οδό Άρτας –Τρικάλων.

Το Μοναστήρι είναι «φυτεμένο» μέσα στην καταπράσινη και λουλουδιασμένη φύση. Το πετρόχτιστο συγκρότημα αποτελείται από μία μονόκλιτη θολωτή βασιλική και τέσσερα παρεκκλήσια.

Δύο μοναχές, οι αδελφές Κεχαριτωμένη και Χριστοδούλη, είναι η ψυχή του μοναστηριού που αποτελεί σημείο αναφοράς στην περιοχή και όχι μόνο. Καθημερινά ψάλλουν ύμνους και κάνουν τις ακολουθίες με τη βοήθεια ιερέων που στέλνει η μητρόπολη ‘Αρτας.

μοναστηρι
Το Μοναστήρι είναι «φυτεμένο» μέσα στην καταπράσινη και λουλουδιασμένη φύση. Το πετρόχτιστο συγκρότημα αποτελείται από μία μονόκλιτη θολωτή βασιλική και τέσσερα παρεκκλήσια
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Είναι ο 3ος κατά σειρά ναός πάνω στα ερείπια των προηγούμενων» αναφέρει η μοναχή Κεχαριτωμένη, καθώς «οι Τούρκοι έκαιγαν τις εκκλησιές». Πάνω στα θεμέλια παλιού βυζαντινού ναού σύμφωνα με την παράδοση, το καθολικό κτίστηκε το 1793 από τον αρματωλό Κωνσταντίνο Πούλη .Οι αλλεπάλληλες επιδρομές των κατακτητών γκρέμισαν τμήματα του ναού ο οποίος ανακατασκευάστηκε το 1875. Τα κελιά είναι νεώτερες κατασκευές καθώς κατά το μισό του 19ου αιώνα πυρπολήθηκαν από τους Οθωμανούς.

Όπως λέει η μοναχή, οι κάτοικοι του Πέτα έκαναν σπουδαίες δωρεές σε γη στο μοναστήρι. Για να μην αρπάξουν τις περιουσίες τους οι Τούρκοι μετά την απελευθέρωση η μονή μοίρασε τα χωράφια στους ακτήμονες της περιοχής.

Για τους Αρτινούς, η μονή είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας. Τα έθιμα της Λαμπρής, ο θρησκευτικός πολιτισμός των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι σύμφωνα φέτος με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Στην Άρτα, ο δήμος μεταδίδει διαδυκτιακά απευθείας τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας από τους Ιερούς Ναούς. Παράλληλα στο πλαίσιο του θεσμού «Βυζαντινή Άρτα» γίνονται εκδηλώσεις οι οποίες μεταδίδονται είτε τηλεοπτικά είτε διαδυκτιακά. Ο εμβληματικός βυζαντινός ναός της Παναγίας Παρηγορήτισσας είναι ανοικτός για το κοινό με την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο .

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ