Τα πρώτα προβλήματα από την κακοκαιρία που σαρώνει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας έκαναν την εμφάνισή τους, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα σήμερα να επηρεάζουν κυρίως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σημειώθηκαν έως το μεσημέρι της Τρίτης 12/1 προκάλεσαν σημαντικότατα προβλήματα στο νομό Έβρου, με υπερχειλίσεις χειμάρρων και ρεμάτων, ενώ κατέρρευσε γέφυρα στο Σουφλί.
Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία -Πού αναμένονται χιονοπτώσεις
Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, πρόσκαιρα ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες στα Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και από το απόγευμα στα βόρεια ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Ειδικότερα, στην Αττική θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που μετά το μεσημέρι θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 10 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν με τοπικές βροχές από το απόγευμα και από το βράδυ τοπικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί 4 με 5 και τη νύχτα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανάρτηση στο Facebook του μετεωρολόγου, Κλέαρχου Μαρουσάκη, κύμα ψύχους αναμένεται να σαρώσει τη χώρα από την αύριο Πέμπτη (14/1) και μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας.
Η κακοκαιρία σάρωσε την Ναύπακτο -Μεγάλα τα προβλήματα
Όπως φαίνεται από τις εικόνες που φέρνει στη δημοσιότητα η τοπική ιστοσελίδα npress.gr τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα στην Ναύπακτο. Μάλιστα στην θέση Πινακάδες του Τρικόρφου Ναυπακτίας αντιπλημμυρικό έργο που είχε παραδοθεί το προηγούμενο διάστημα κατέρρευσε από τους ορμητικούς χειμάρρους που παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Το έργο ολοκληρώθηκε πριν από έναν περίπου μήνα, ωστόσο και από τις έντονες βροχοπτώσεις της περασμένης εβδομάδας ένα τμήμα του περίπου 30 μέτρων κατέρρευσε. Σημειώνεται ότι η Ναύπακτος τα μεσάνυχτα χτυπήθηκε και από σεισμό, δίχως ωστόσο να υπάρχουν αναφορές για υλικές ζημιές.
Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία στον Έβρο
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στη δίνη της κακοκαιρίας βρέθηκε χθες το απόγευμα ο νομός Έβρου. Μετά τις έντονες βροχοπτώσεις υπερχείλισε ο Γαλλικός ποταμός στην περιοχή του δήμου Δέλτα της Θεσσαλονίκης και δόθηκε εντολή να κλείσει η επαρχιακή οδός, που συνδέει την οδό Πόντου με τη Σίνδο.
Στο χωριό Αβδέλλα το νερό μπήκε μέχρι και στις αυλές των σπιτιών:
Παράλληλα, δρόμοι και χωράφια πλημμύρισαν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ δημιουργήθηκαν πολλά προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο.
Όπως μεταδίδει η τοπική ιστοσελίδα e-evros.gr, δάσκαλοι και καθηγητές από την Αλεξανδρούπολη, ήταν για πολύ ώρα εγκλωβισμένοι στις Φέρρες λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, ενώ μαθητές από το σχολείου του Απαλού, το οποίο έχει πλημμυρίσει, μεταφέρθηκαν με μπουλντόζα του δήμου Αλεξανδρούπολης.
Παράλληλα, πολλά είναι τα προβλήματα και στο Δήμο Σουφλίου, κυρίως στον ορεινό όγκο του Μ. Δερείου οπού υπάρχουν και πλημμυρισμένα σπίτια. Μάλιστα τα νερά έχουν ήδη πλημμυρίσει σπίτια στο συγκεκριμένο χωριό και οι κάτοικοι όλοι απομακρύνθηκαν και συγκεντρώθηκαν στην εκκλησία του Μικρού Δερείου.
Στη Ροδόπη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, εκτάσεις και σπίτια πλημμύρισαν. Εικόνες καταστροφής και στα χωριά Τσιφλίκιο, Λύκειο και Αμάραντα. Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος μιλώντας στην ΕΡΤ είπε πως το ύψος της βροχής που έπεσε κυμάνθηκε από 6.6 εκατοστά έως 8,6 εκ, δηλαδή περίπου 86 τόνους νερού ανά στρέμμα.
Τα περισσότερα προβλήματα, όπως είπε, αντιμετωπίστηκαν, αλλά όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε επιφυλακή. Προτεραιότητα υπήρξε η διασφάλιση των ανθρώπινων ζωών αλλά τόνισε ότι και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο ζωικό κεφάλαιο και οι ανάγκες που προέκυψαν σε διάφορους δήμους θα καταγραφούν και θα αντιμετωπιστούν, εφ όσον θα υπάρξει μια πιο ακριβή εικόνα της κατάστασης.
Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που εκδηλώθηκαν στη Θράκη, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έχει δεχθεί 210 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων και παροχές βοηθείας. Στην περιοχή του Ελληνοχωρίου, έξω από το Διδυμότειχο, όπως συμβαίνει πάντα σε κάθε έντονη βροχή, πλημμύρισε και πάλι το οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου.
Στην Ορεστιάδα, 16 κλήσεις εκ των οποίων 11 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 7 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο. Στην περιοχή του Διδυμότειχου, 8 κλήσεις εκ των οποίων 2 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 5 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο.
Στην ευρύτερη περιοχή της Ροδόπης, 36 κλήσεις εκ των οποίων 16 για αντλήσεις υδάτων, ενώ μεταφέρθηκαν 17 άνθρωποι σε ασφαλές σημείο. Το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών που εδρεύουν στις περιοχές που έχουν εκδηλωθεί τα έντονα φαινόμενα έχει τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υπηρεσίες στις Σέρρες, καθώς υπάρχουν πλημμυρικά φαινόμενα στον ποταμό Στρυμόνα, εντός του βουλγαρικού εδάφους.
Προβλήματα σε Καλλονή και Δυτική Λέσβο από τη νεροποντή
Ωστόσο, δύσκολη ήταν η νύχτα και στη Λέσβο. Σύμφωνα πάντα με την ΕΡΤ, ένα σπίτι πλημμύρισε στην Ερεσό στο οποίο έμενε μια ηλικιωμένη, η οποία χρειάστηκε να μεταφερθεί, ενώ πλημμύρισε και ένα σπίτι στο Σκουτάρο, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας Ανδρέα Αξή.
Προβλήματα και στο δρόμο Πέτρας-Μολύβου στην περιοχή Καβάκι, από κατολισθήσεις και στο δρόμο Κάπης-Πελόπης-Υψηλομέτωπου-Στύψης κυρίως από φερτά υλικά και η κίνηση των οχημάτων θα πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή. Στα όρια του βρέθηκε ο χείμαρρος που διασχίζει την Καλλονή, ενώ προβλήματα δημιουργήθηκαν στις εκβολές του ποταμού Τσικνιά.
Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου. «Δύσκολη νύχτα. Οριακή η κατάσταση στην Καλλονή. Το προσωπικό του Δήμου είναι ήδη σε επιφυλακή», γράφει χαρακτηριστικά.
Στην Ήπειρο, στα Θεοδώριανα Άρτας το πέρασμα ανεμοστρόβιλου προκάλεσε ζημιές σε δεκάδες σπίτια. Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν και τους Μελισσουργούς. Ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και μετέτρεψε σε λίμνη τους κάμπους των γύρω περιοχών. Σε Κουτσελιό και Κατσικά υπήρξαν πλημμύρες, όμως αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, χάρη στη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας. Σε πολλές περιπτώσεις πλημμύρισαν εκτάσεις, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και στα οδικά δίκτυα των ορεινών περιοχών.
Τρίκαλα: Καταπτώσεις βράχων από τις ισχυρές βροχοπτώσεις
«Μάχη» δίνουν τις τελευταίες ημέρες 24 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο σε διάφορα σημεία στα ορεινά των περιοχών Καλαμπάκας και Πύλης, μετά τις μεγάλες καταπτώσεις βράχων που έχουν προκαλέσει οι ισχυρές βροχοπτώσεις.
Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, Χρήστος Μιχαλάκης, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη προσπάθεια της ΠΕ Τρικάλων για να απομακρυνθούν τεράστιοι όγκοι βράχων, ώστε να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι μετακινήσεις των πολιτών τόσο προς άλλες περιοχές όσο και προς τις κτηνοτροφικές μονάδες τους.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, τα νερά των ποταμών που είχαν «φουσκώσει» επικίνδυνα τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό, και σε αυτό βοήθησαν και οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, καθώς δεν βρέχει.
Σύμφωνα με το KarditsaLive.Net το πρωί της Τρίτης (12/1) είδαν την Ε.Ο. Καρδίτσας - Άρτας στο 2χλμ από το Μουζάκι να βρίσκεται ένα βήμα πριν την κατάρρευση από τα μανιασμένα νερά του Πάμισου που «έφαγαν» την όχθη.
Όπως καταγράφει το trikalavoice.gr η στάθμη του Ληθαίου ποταμού στα Τρίκαλα ανέβηκε κατά 1 μέτρο (!) μέσα σε μόλις ένα 24ωρο, φτάνοντας το 1.60 μ. Στο Φλαμούλι υπερχείλισε κόβοντας τον δρόμο.